Реклама / Ads
6| 7338 |08.06.2018 ПОЛИТИКА

Няма кой да се хване на крокодилските сълзи на Красен Кралев за хазарта

.
Какво ли не би дал Кралев този кадър да се повтаря, повтаря... Източник: БГНЕС
Всичката Мара втасала, само не си я сресала… Та и министър Красен Кралев същото. Държавата ври и кипи заради милиардите за аеца в Белене, МВР се вмириса покрай Пелов, а той напира със съображения по предложените промени в Закона за хазарта от вицето Валери Симеонов.
 

Много притеснен бил. И понеже напоследък газетите го забравиха, дал прес-конференция, на която обявил: „Не мога да скрия, че съм притеснен. Изключително добре разбирам моралните аргументи на вносителите на промените в закона (Закона за хазарта) и ги споделям. Но ми се струва, че нещата тук са много по-сложни, отколкото изглеждат на пръв поглед“.

 

Ще рече човек, че Кралев наистина милее за спорта и за държавното Тото. Но това е на пръв поглед и то от самолет. Сценката с прес-конференцията си има цел - да покаже лоялност пред едни хора. Да видят те, че той е до тях и ще ги брани с всички средства. Защото ако безпокойството му беше автентично, щеше да седне с Валери Симеонов и да сподели своите виждания. Можеше и решение някакво да намерят, което да е полезно не само за спорта, но и за всички граждани. Така се прави, когато си загрижен истински. Другото е пушилка.

 

За да изглежда аргументиран Кралев прави някакви сметки, от които излиза, че спортното министерство, сиреч Тотализатора, сиреч федерациите, сиреч българският спорт щели да загубят 2,8 – 3 млн лева от промените, ако се гласуват. Това, според него, било страшно много. Да оставим аритметиката на Кралев, която е доста спорна.

Нещата по принцип са съвсем други. Да почнем с това доколко Кралев разбира изключително добре моралните подбуди и дали не ги бърка с материалните.

 

Ключът от бараката не е в евентуална загуба на 2-3 милиона. Скрит е в проблемите, които Кралев втори мандат не иска да реши. Ето само някои: А/ Да създаде истински, а не формален контрол върху изразходването на средства за спорт. Б/ Да промени модела с комисионните. В/ Да започне истински реформи и вместо да се наливат пари в 80-90 федерации, те да се намалят до 60, а защо не и до 50. За 7-милионна държава това не е пожелание, а условие. Дори САЩ не издържат толкова спортове, колкото ние.

 

Ако направи само тези три неща ползите ще бъдат далеч над оплаквани преждевременно загуби. Ако и това му се вижда недостатъчно, да направи изложба – елитът ще му откупи картините и…  Но това в краен случай, щото и Лувъра чака…

 

Да се върнем към моралната страна, която Кралев така смело споменава. Ако я разбираше наистина, нямаше сън да го лови като вижда, че талончета се търкат, а казина и зали с автомати има досами училища, физкултурни салони, спортни площадки и стадиони. Или може би министърът смята, че вместо да тренират децата трябва да „мечтаят“ за охолен живот с милиони от хазарт? Без труд и усилия. А дали великите ни спортисти щяха да спечелят стотиците титли, ако търкаха картончета, вместо да тренират денонощно на предела на силите и волята? Това ли послание изпраща Кралев към обществото?

 

Държавното Тото бе бастисано за сметка на частните лотарии, игри и картончета с "безкористната" помощ на политици и висши държавни чиновници. Никой не го признава, но всички са наясно. Затова крокодилските сълзи на министъра няма да заблудят никого.

Ако някой ви говори колко е загрижен за всички, значи крои планове как да забогатее. Правило на Ръсел.

Кралев – притесненият.

 

Станислав Найденов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8322 |03.06.2018 Първанов ехидно: Дали някой ”голям брат” няма да спре енергийните проекти с Русия . 3| 8268 |02.06.2018 На срещата Путин-Борисов нямаше конкретност, смята социологът Първан Симеонов . 4| 6105 |12.05.2018 На 7 юли 2018г. СДС ще има нов лидер, Лукарски няма да се кандидатира . 12| 14129 |02.05.2018 Илиян Василев: Русия няма да допусне вариант в Армения, да не се отчитат нейните интереси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads