Реклама / Ads
11| 6210 |23.11.2010 ПОЛИТИКА

Николай Цонев: Стана навик на министър Ангелов да се оправдава с мен

.
Николай Цонев и Петър Сантиров
„По мое време в хотел „Шипка" е имало само две камери - една срещу секретната секция и една срещу рецепцията. Това, което бих уверил всички клиенти - посетители, генерали, офицери, е, че няма никакви камери, никой не е сниман, не е шантажиран и т.н.” Това обясни бившият военен министър Николай Цонев преди делото срещу него, Тенчо Попов и Петър Сантиров.
 

Цонев каза, че няма никакви забележки относно работата на отговарящия за сигурността Николай Марков. Бившият военен министър заяви, че камерите в хотелските стаи са монтирани по времето на новото ръководство на Министерство на отбраната.

„Аз съм потърпевш, ако е имало камери, тъй като всеки ден ходех там", каза Цонев и допълни, че има логика да е бил записван.  По повод на вчерашното изказване на министъра на отбраната Аню Ангелов, Цонев заяви: „Това му става навик на министър Ангелов - да се оправдава с мен".

Вчера стана ясно, че Военна прокуратура разследва нерегламентирано видеонаблюдение и събиране на данни в хотели и клубове на агенция „Социални дейности” към Министерство на отбраната.

Софийският градски съд даде ход на делото срещу бившия министър. По него обвиняеми са още съдията Петър Сантиров и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. Те са подсъдими за подкуп, предназначен за следователя Петьо Петров,който е работел по разследване срещу Цонев.

Преди началото на делото Цонев каза още, че с неговия арест се е целяло да бъде унижена българската армия. Според него интерес от това е имал този, който искал да бъде уважавана българската полиция. Цонев поясни, че преди осем месеца е поискал пълния запис от ареста му, за да бъде представен като доказателство в съда. По думите му на него имало заснет побой над Тенчо Попов и Петър Сантиров, който обаче бил изтрит.

Процесът започна с разпит на следователя Петьо Петров, който близо два часа дава показания пред съда. Главният свидетел на прокуратурата се държеше откровено арогантно и през цялото време на показанията си дъвчеше дъвка, съобщи Всеки ден.

Петров призна, че познава подсъдимия съдия Петър Сантиров, но не му бил приятел, а след това предположи, че вече не са в добри отношения. После разказа цялата поредица от срещи между него, Сантиров и Попов. И въпреки че отбеляза, че не си спомня съвсем добре какво се е случило, в показанията си Петров цитира дори часовете, в които са му звъняли по телефона. В последствие, когато започнаха въпросите на адвокатите следователят изведнъж загуби чудесната си памет.
“Търсенето започна на 8 март”, каза той. На първата среща със съдия Сантиров той му обяснил: “Цонев ходи с няколко милиона в София, иска да се оправя, ако искаш – казвай”. Няколко дена по-късно той съобщил за предложението на зам.-главния прокурор Бойко Найденов. Самият Найденов го попитал дали има сантимент към Сантиров. Петров обаче не можа да обясни какво значи този въпрос.
Първоначално “посредниците” го потърсили заради делото срещу Цонев, което миналата седмица завърши с оправдателна присъда, но то било твърде напреднало, затова се “прехвърлили” върху “Странджа 2”. На следваща среща с Попов и Сантиров те му обяснили, че бившият военен министър им каза, че бил “полазен” от адвокати, които нищо не правили, а само му съдирали кожата.

На друга среща със Сантиров, която се провела в Софийския градски съд, съдията обяснил, че повече няма да участва, тъй като хора от ДАНС послушвали съдиите и му дал телефон на Тенчо Попов. С Попов Петров се уговорил за 60 хил. евро и как точно да се проведе разпита на Цонев. В последствие следователят дал указания, бившият военен министър да си вземе болничен, за да не може да се яви на разпит. Стана ясно, че Петров и Цонев никога не са си общували, а на този въпрос на адвокатите свидетелят обясни: “Дори и по телепатия не съм говорил с Цонев”.

На въпросите на адвокатите Петров откровено не искаше да отговаря. Адвокат Васил Василев, който защитава Цонев го попита дали е разговарял с Ангел Александров (б.ред.- бивш шеф на НСлС, който подаде оставка след скандала “Овчаров-Александров”) за командироването си в Националната следствена служба. Защитникът попита също дали Петров е разговарял за включването му в конкретно дело, след като е бил командирован на работа в следствието. “Споменаха се няколко дела, сред които и “Странджа”, посочи следователят. На всички други въпроси Петров отговори уклончиво – дали договорът е подписан от друго длъжностно лице, а не от Цонев, дали е имало акт на Министерски съвет по сделката, какво се е обсъждало на срещите с хора от ДАНС, на които е обсъждана “стратегията” по разследването.

Единственото, което разказа Петров бе, че много държал “да се внимава, за да не излезе накрая провокация към подкуп” – теза, която не веднъж бе коментирана по делото. Следователят си спомни също, че агентите на ДАНС му дали твърде голяма риза, под която сложили техника за подслушване и с нея той приличал на “клошар”.
Адвокат Василев го попита също дали има криминална регистрация и дали е бил разпитван като свидетел по две дела за подкуп, едно, от които с участието на Христо Лачев (бившият шеф на “Булгартабак”, оправдан за укриване на данъци). И в двата случая стана ясно, че именно Петров е бил заподозрян.

Делото продължава с разпит на свидетели.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 9499 |16.11.2010 В. Сидеров: След Ал. Петров, чакаме Маргините и Маджо да станат президенти . 73| 10420 |29.10.2010 Първанов тръгна към политиката, България остана без държавен глава . 4| 5590 |10.09.2010 Писта за Ф1 стана капан за българския премиер Борисов . 27| 15592 |03.09.2010 Все още министър Трайчо, Румен и Богдан в тракийски четирибой

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads