Реклама / Ads
0| 5961 |29.08.2019 ПОЛИТИКА

Нишан Джингозян: Българските институции нямат големи лостове за въздействие след Брекзит

.
Нишан Джингозян Източник: БГНЕС
Ние осъзнаваме, че българските институции и включително г-жа Мая Манолова нямат големи лостове за въздействие, но това, което тя може да направи, това, което прави, е да предизвика дискусия.
 

Това казва пред БНР Нишан Джингозян, основател на Българския център за социална интеграция и култура в Лондон, служител на кметство Брент и член на работна група, сформирана от външното министерство на Великобритания, която разработва стратегия за работа с гражданите на ЕС след Брекзит.

 

Доколкото знам, представители на всички български институции са поканени, приели са поканата за участие. Бих искал да отправя един апел към всички български институции и конкретно към президентската институция, към Народното събрание, правителството на България, външно министерство, както и към лидерите на двете най-големи политически партии в България - г-н Бойко Борисов и г-жа Корнелия Нинова - освен всичко останало, ние имаме и морален ангажимент към това българите във Великобритания да могат да обезпечат техния статут след Брекзит, обясни той.

 

Лостовете, с които България и институциите в България могат да въздействат върху Великобритания, са ограничени, ресурсите са ограничени, но би могло да се предизвика дискусия. Представител на посолството на Великобритания днес ще присъства на тази среща и ако не друго, поне да има някаква яснота за възможността за български граждани да пътуват след Брекзит, защото няма такава в момента, каза още Нишан Джингозян.

 

От 2014 година във Великобритания се прилага политика на враждебна среда срещу имигранти, случаите на нападения, на жертви, предизвикани от омраза, са увеличени с 200% след Брекзит. В голяма част от тези случаи тези граждани са от Източна Европа - основно поляци, българи и румънци, коментира Джингозян.

 

Официалната статистика на външното министерство сочи, че българските граждани, които постоянно живеят в чужбина, са около 2,5 млн., но броят им е доста над тази цифра, смята Джингозян, според когото национална стратегия за работа с тези големи новосформирани общности не съществува.

 

Днес български граждани, живеещи и работещи във Великобритания, са поканени на среща от омбудсмана Мая Манолова. Поводът е излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Дискусията е по настояване на нашите сънародници заради тревогите им, че евентуален Брекзит без сделка ще засегне вече придобити и упражнявани права.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 16971 |08.11.2017 Сталин не е спасил българските евреи, проф. Христов! Лъжете! . 11| 15525 |24.08.2017 Как българските корумпирани власти злоупотребяват с „Червената бюлетина“ на Интерпол за брутални политически вендети . 1| 19111 |14.08.2016 Пет разлики между българските и шведските министри . 0| 5322 |01.04.2016 Ерменков пита Ненчев: Как ще осигурите неприкосновеността на българските граници?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads