Реклама / Ads
68| 7369 |25.12.2013 ПОЛИТИКА

Ню Йорк таймс: Протестиращите в България откриха, че промяната е трудна

.
"Протестиращите в България откриха колко трудно може да бъде да предизвикаш промяна, дори в страна, която от 6 години е член на ЕС. (...) Безкрайната политическа блокада тук засилва дълбокото разочарование сред обезсърчените българи, които се надяваха еврочленството да означава път към една по-просперираща, балансираща и прозрачна система.
 

Тя им донесе и по-реалистично усещане какво може да им донесе членството в ЕС. 

Ситуацията изтъква и своеобразно безсилие на европейския блок да упражни влиянието си върху България за промяна, независимо от острите критики от Брюксел и дипломати и замразяването на част от помощта",  разказва Андрю Хигинс в обширен материал за "Ню Йорк таймс".

Той сравнява протестите в България с тези в Украйна, посочвайки, че докато украинците протестират и са окупирали столицата Киев, за да поискат по-стабилни връзки с Европейския съюз, Борис Рангелов, лидер на протестиращите български студенти, изказа посланието си от София, столицата на България, също бива комунистическа страна, но за разлика от Украйна присъединила се към Европейския съюз.

 

Протестиращите в Украйна са на улицата само от няколко седмици с призиви властите да подадат оставка. Рангелов обаче протестира от месец февруари срещу дълбоко корумпираната политическа система в страната. 
 

„Трябва вече да сме в Гинес”, заяви господин Рангелов, за първа година студент в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.
 

Меглена Кунева, бивш министър по европейските въпроси, казва пред Хигинс, че никога не е мислила, че страната й ще е в толкова лошо състояние. "Смятах, че ще сме напреднали, и ще се движим по-добре и по-бързо." В статията се казва, че никой в България не мисли, че членството в ЕС не е донесло ползи или че е било грешка и според Кунева "без членство в ЕС България днес щеше да е по-зле и от Украйна."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 83| 11963 |26.02.2013 Моите искания към протестиращите . 12| 7756 |19.05.2010 Ф. Таймс: Преди Рамбо Борисов беше бодигард . 6| 5898 |01.02.2010 Ню Йорк Таймс: За Цанков смъртта беше изкуство . 20| 7028 |24.09.2009 Ню Йорк Таймс: Бокова, бивш комунист, приветства интеграцията в ЕС*

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads