Реклама / Ads
6| 5869 |01.02.2010 ПОЛИТИКА

Ню Йорк Таймс: За Цанков смъртта беше изкуство

.
Убийството на Цанков разтърси бедната балканска страна, отбелязва Ню Йорк Таймс Източник: Вяра Йовева
В първата си автобиографична книга „Тайните на мутрите“, българският криминален писател Боби Цанков описва сцена, при която се среща с гангстерски бос, придружаван от шофьор и бодигард и е заплашен със смърт.
 
В сцена, подобна на тези от книгите си, 30-годишният Цанков беше застрелян миналия месец посред бял ден в центъра на София.

Убийството на Цанков разтърси бедната балканска страна, отбелязва Ню Йорк Таймс, в която от 1992 г. са извършени 191 поръчкови убийства. Изданието напомня, че мутрите все още имат влияние в страната. Феноменът “мутри” се заражда през Студената война, твърди изданието, когато борци, боксьори и други спортисти са вербувани от комунистите, за да служат като блюстители на реда и тайни агенти. По време на вакуума във властта след падането на комунизма, те образуваха мощна мрежа от трафиканти, рекетьори и престъпници. Днес те могат да бъдат видени в големи спортни автомобили и ламборджинита в София, обяснява изданието. Мутрите са проникнали във всички сектори, от застраховането до строителство и туризъм. Известни с имена като Баретата и Клюна, те прекарват времето си в нощни клубове като Червило или Sin City и слушат чалга.

Приятелите на Цанков обясняват, че той е бил привлечен в света на мутрите от млад. Цанков е бил хронично закъсал за пари и е използвал връзките си, за да получи такива, а в замяна е работил за мафията. Клюна го е въвел в подземният свят, а Баретата му е осигурявал коли и охрана.

Случаят е преценен като сериозен проблем за правителството на Бойко Борисов, бивш бодигард и главен секретар на МВР. Той беше избран през юли, като обеща да изкорени организираната престъпност. Борисов, наричан “Батман” заради усърдието си в борбата с престъпността, постигна рядък успех през декември със залавянето на група, извършвала отвличания. Правителството и анализаторите заявиха, че засилените усилия за борбата с престъпността дават резултат. „Ако някой може да разчупи хватката на организираната престъпност върху тази страна, това е Борисов“, смята Филип Гунев, криминолог от Центъра за изследване на демокрацията. „Той вижда своята борба срещу престъпността като историческа мисия и освен това мисли и говори като полицай, включително и със псувните“.

Жената на Цанков, която е полицай, е била бременна в петия месец, а за смъртта са обвинени бившите шампиони по борба Големият и Малкият Маргин. Малкият Маргин все още е на свобода, самите извършители също не са открити. България е една от най-корумпираните страни в ЕС според Transparency International, припомня изданието. През 2008 г. тя беше първата страна – членка на ЕС, чиито субсидии са били замразени поради опасения, че ще бъдат откраднати от криминални босове и политици.

Заместник-главният прокурор Камен Ситнилски заявява, че атаката срещу Цанков е била професионално убийство. Цанков е предложил да помогне да се намерят свидетели, които да свидетелстват срещу братята Маринови по други случаи. „Работата на Цанков като журналист и книгите му служеха на организираната престъпност“, казва Ситнилски. „Той искаше да бъде известен в България. Той беше чаровен млад мъж, но никога не знаехте дали казва истината, лъжа или продукт на собственото си въображение“.

Криминалният репортер Богдана Лазарова смята, че преди смъртта си, полицията е използвала Цанков, за да разпространява дезинформация, с която „да дестабилизира съперничещите си банди“. В замяна той е имал „неофициален имунитет“. По-рано е имало два опита за убийството на Цанков.

Изданието цитира бизнес-дамата Ваня Червенкова, която през лятото на 2003 г. обвинява Цанков, че я е измамил с 25 хиляди евро. Няколко седмици по-късно тя е простреляна шест пъти. Тя печели делото, но не е получила и стотинка от тези пари. „Боби беше професионален мошеник“, заявява Червенкова. “Всички опити да го окачествят като разследващ журналист, убит заради работата си, са обида за истинските разследващи журналисти. Със своята внезапна смърт, той избегна наказанието. То ще бъде понесено от майка му, жена му и нероденото му дете. Въпреки всичко, което ми причини не мисля, че някой заслужава да умре като него. Само Бог може да дава и отнема живот”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5487 |31.01.2010 БСП със семинар анти ГЕРБ в Хисаря . 13| 13580 |28.01.2010 Рицарите от „Ордена на лъжата” . 106| 14934 |26.01.2010 Делото за Възродителния процес отива в коша, срокът изтекъл? . 6| 11577 |25.01.2010 Като Борисов сред балерини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads