Реклама / Ads
9| 5880 |06.02.2011 ПОЛИТИКА

Я. Нотев: СРС-тата могат да се използват за политически цели

.
Явор Нотев
Все още не сме готови с окончателен доклад, а само сме направили констатации, които бяха подписани от членовете на комисията, представителите на всички парламентарно представени партии.
 

Явор Нотев, председател на подкомисията на НС за използване на СРС, каза това в Неделя 15 по БНР.

Не беше леко да стигнем до одобщение за лошите практики, съществували години наред. В констатациите се съдържа изводът, че лошите практики могат да се използват за политически цели, обясни председателят на подкомисията и разясни, че работата на комисията ще продължи.

Гостът уточни, че са достигнали до изводи, които занапред ще служат за добрата работа на комисията. Консенсусът при подписването показва това.

Става дума за безпрецедентна употреба на СРС, това че се подслушва мин.-председателя не е прецедент. Към него не е приложено СРС, то е приложено към В. Танов – това подлежи на проверка – как е направено, кой е разрешил използването на СРС. Аргументите за искане на СРС ще се разискват детайлно в комисията и сигурно ще дадем предложения за бъдещи промени в нормативната уредба. Имаме амбицията да потърсим нещо повече от това само да констатираме нарушенията.

Ние ще стигнем докрая на този случай. В парламента е необходим консесус за изработването на нови правила, категоричен беше Нотев. Очерня се лицето на България пред света, последиците от скандалите са за народа на страната ни. Посегателството в личното пространство на хората е недопустимо.

Контролът върху СРС-тата явно има пропуски - изтичането им в общественото пространсто показва това, каза Младен Червеняков, депутат от БСП, и допълни, че е обезпокояващото това, че имаме проблем сега, а не в миналото.

Основният въпрос е дали това крайно средство се използва за защита на националната сигурност или за разкриване на тежки престъпления. Прави впечатление огромният брой СРС-та използвани през миналата година, много малко от тях за използвани в съда, констатира той.

Според Червеняков трябва да има оставки във връзка със скандалите с подслушването. Една оставка на министъра на вътрешните работи, обаче, не решава проблема, каза още той.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5129 |06.02.2011 Представяне на междинния доклад за Шенген . 50| 5980 |05.02.2011 Волен Сидеров: Първанов разиграва фарс . 3| 6801 |05.02.2011 А. Пакурецу: Румъния и България заедно в Шенген . 102| 5876 |04.02.2011 П. Стоянов: На 4-ти февруари 1997 всички бяха уплашени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads