Реклама / Ads
54| 14581 |26.03.2013 ПОЛИТИКА

Нов кръг по оста Правец - Етрополе иска власт

.
Христо Стоичков
Нов център точи зъби за властта. Като не става с протести, ще стане със студенти. Схемата винаги е проработвала. Опасността идва от възможността, теб също да те прекарат, както ти искаш да прекараш другите. Разбира се, става дума и за пари. Много пари.
 

И така: Христо Стоичков стана лице на студентски протест. Защо не? Най-известният българин има право на позиция и мнение. Не са прави критиците му, че вече името му било използвано през годините от различни политически формации и лидери. Може и така да е, но вижте какво стана: използвачите ги няма, а Камата си е на същото място – в Алеята на славата...

Така е, в условията на демокрация всеки има право на емоции, пристрастия и може да избира на кого да вярва и на кого – не.

Обикновено партиите и елита знаят това и се съобразяват според интересите си. Затова се и раждат различни кръгове, които дърпат струнките на определени слоеве от населението.

 

Има кръг „Капитал”, който воюва за лична изгода, но най-вече за тази на Иво Прокопиев. По примера на руските олигарси и той напусна България, но не в посока Лондон, а в Сингапур. При него нещата са ясни: Прокопиев дължи стотици милиони на банки. Не може да ги върне и разчита на хаоса. Ако държавата се срине, стигне се до банкова криза – той излиза „сух”, не връща заемите и потрива ръце. Този кръг си има и президент – Росен Плевнелиев.

 

На обществената сцена обаче се появява един нов кръг – този по оста Правец – Етрополе. Става дума за онези студенти, които „спонтанно” решиха да молят Стоичков да ги поведе към барикадите. Доста симпатичен порив, който обаче се разсея бързо като рехава мъгла. На срещата в „Арена Армеец” бяха забелязани лица от етрополския район и служители от фирми на ексдепутата от ГЕРБ Емил Димитров, известен още и като Емо Ротманса. Той, стана ясно, е изпаднал от листите на партията, която го вкара в политиката. Само че Ротманса очевидно има други амбиции, а не само да обикаля ловните полета на своя роден и бизнес край. Стана ясно също, че до него е и един друг местен патриот и виден предприемач – Валентин Златев – властелинът на ЛУКойл. Стоичков не за първи път е в компанията на двамата, не само по линия на лова. Там преди се въртеше и Слави Трифонов, дори е имало уговорки за политическа партия с негово участие, а за лидер е бил уговарян Георги Първанов. Тежка артилерия, няма спор. Този път към сдружението с политическа цел се бил присламчил и Гриша Ганчев, когото службите удариха заради източване на ДДС по линия на захарта. За да имат амбициите по-масов и лицеприятен образ, била привлечена групичка студенти, начело с едно активистче от Свищовския интитут, чийто ректор доц. Адамов се оказа костелив орех за няколко власти. Нито харченето на пари, купоните и кръшните танци с фолк мадами успяха да разклатят стола му. Каните Стоичков да оглави подобен проект и той се превръща в реален противник или съюзник. Такава е и целта. Ще се вкарат и няколко депутата от квотите на други партии, какъв е проблемът. Всяка формация с финансов ресурс е важен играч в политиката у нас. Това го знае всяко дете.

 

Някои „наблюдатели” веднага заподозряха, че това е трик на Бойко Борисов, който си търсел „патерица” в следващия парламент. Пълни глупости. Този слух може да го измисли единствено пиара на новия кръг. Правец-Етрополе плюс студенти плюс Стоичков е кръг против ГЕРБ. Той е съставен от хора, недоволни от Борисов. Златев си имаше големи неприятности с шефа на митниците Ваньо Танов, който го принуди да похарчи милиони в измервателни уреди за петролните бази. Ротманса бе засегнат от поправки в закона за горите и от акциите на екоактивистите. Гриша Ганчев пък пострада по линия на ДДС-измамите и синът му лежа в ареста. Тези хора не прощават такива неща.

 

В следващите седмици очаквайти ново развитие. Може да се окаже, че големият футболист е готов и в политиката да се включи. Което не е лошо, защото той може да е избухлив, но не е фалшив. Като усети, че е използван, ще си го признае, а тези, които са го манипулирали, да му мислят.

 

Справка – Боби Михайлов.

 

Ангел Велев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 83| 11963 |26.02.2013 Моите искания към протестиращите . 48| 13513 |22.02.2013 Тайно: Станишев и Доган редят нов кабинет; ДПС иска енергетиката . 78| 7925 |14.01.2013 Румен Овчаров: „Белене” е изтискан проект без корупционен потенциал . 88| 7107 |21.11.2012 Ръкостискането на Бойко е силно; малко по-здраво ще е болезнено

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads