Реклама / Ads
5| 7145 |16.11.2013 ПОЛИТИКА

Новата националистическа партия отива на прокурор

.
Новоучредената Националистическа партия на България е дадена на прокурор. Има развихряне на ксенофобията и ксенофобското насилие. Има неподготвеност на държавата да посрещне тази бежанска вълна.
 

Това заяви председателят на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев в предаването "Факторът Кошлуков" по TV7.

В българското общество националистически групи съществуват от много време. Сезирахме прокуратурата за НПБ, която стигна до големи крайности. Ще видим как ще реагира държавното обвинение. Има промени в обществото, които пораждат расистки нагласи", коментира Кънев.

Според комуниста Павел Иванов у нас все още няма ксенофобия. "България е създадена от бежанци и е генерирала бежанци. Ние, като комунисти, наблюдаваме процеса и мога да кажа, че това е единствената кауза, която е успяла да събере народа. Говоря за националната идея. Но защо ние поехме ангажимент и отворихме границата си? България е елемент от голям геостратегически проблем и това е проблемът НАТО-ЕС", коментира още Иванов.

Протестиращият Илия Марков пък поясни, че истинският проблем в обществото е търпимостта към ксенофобските прояви. "Българският отбор беше наказан за домакинство заради плакати с фашистки надписи: "Смърт на бежанците" и т.н.

Национализмът е проста идеология, която е от времето на френската революция. Тя е различна от фашизма. Това са популистки партии, които искат да се възползват от настроенията в обществото. Твърде малко познаваме проблема, за който говорим. Възходът на нацистката партия в Германия, между двете световни войни, в началото никой не ги е възприемал сериозно", сподели Марков.

Кънев пък обясни, че влиянието на националистическите партии не бива да се преувеличава. "Те не са вземали повече от 10% съвкупно. Ако българската държава и общество се противопоставят по по-решителен начин на техните изяви, техният процент ще падне. Много от нещата, които вършат са престъпление. Българската прокуратура за съжаление не реагира на тези престъпления и това е проблема на българския национализъм, че той е безнаказан", категоричен бе председателят на Българския хелзински комитет.

Той подчерта, че у нас има около 10 000 бежанци, в Турция те са 600 хиляди. "Нормално е част от тях да си намерят пътя към Гърция или България, защото това са страни от ЕС. ЕС трябва да има единна политика към бежанския въпрос, а няма. Държавата трябва активно да лобира за такава политика", подчерта Кънев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 7099 |04.11.2013 Петков съгласен с Първанов: Станишев обслужва лични интереси чрез партията . 34| 10006 |21.09.2013 Г. Първанов: Един човек на "Позитано" отдавна държи партията като заложник . 62| 10472 |17.09.2013 ПЪРДОН щяла да се казва новата формация на Първанов и Дончева . 124| 7304 |26.08.2013 БАСТА се казва партията на отцепниците от ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads