Реклама / Ads
8| 10672 |20.07.2020 ПОЛИТИКА

Огнян Минчев: Наследниците на предходни елити повтарят номерата на ”малък Тошко”

.
Огнян Минчев
Това е вярна теза - бунтът на младите носи както поколенческа, така и нарцистично-елитистка мотивация. За първи път прочетох във ФБ ейджистка позиция - призив за възрастова дискриминация от интелигентен човек, когото уважавам. Това написа на страницата си във Фейсбук политологът Огнян Минчев.
 

"Очевидно наблюдаваме два паралелни процеса. Първият - обърната демографска пирамида, която дава по-голямо социологическо тегло на по-възрастните поколения. Вторият - процес на слаба социална динамика, допълнително блокирана от олигархичния контрол на предимно ограничени хора върху икономиката и администрацията. На трето място имаме затварянето на пространства за реализация в западна Европа вследствие на коронавируса - и то в очевидно дългосрочен план. Това създава и ще създава натиск върху ригидната система на социална промоция в България вследствие на завръщащи се образовани млади хора. Когато става дума за наследници на предходни елити, натискът ще бъде придружаван и с нарцистично-елитаристкия комплекс на наследници - на комунистически елити, на трансформирани в олигархични елити на бивша номенклатура и т.н. В един примитивен вариант сме наблюдавали това в цирковите номера на "малък Тошко", който къде на шега, къде на истина повтаря от години - "върнете ми държавата на дядо ми".

 

Сблъсъкът между стари и млади по стълбата на реализацията не е нов феномен, а съществува откак свят светува. Би било жалко, ако този тип състезание - което старостта е призвана да загуби в полза на младостта, а самата младост ще изпита същото "поражение" от собствените си деца няколко десетилетия по-късно - се разгърне като политически или идеологически сблъсък. Макар да става дума за подялба на власт - процес, който не се отличава с деликатност - все пак живеем в общество, в което по демографски, финансови и социално-осигурителни причини, и младите и старите трябва да взимат трудни решения. Едно от тях е - дали си струва по-старите поколения да бъдат оставяни да се самоиздържат и да допринасят за икономиката и обществото докато могат - или докато имат желание, или по-младите им наследници биха предпочели да ги затворят в гетото на мизерните пенсии, принудителното безделие и в липса на обществено присъствие, за да могат по-бързо да ги заменят? И ще ги заменят ли - демографски и икономически? Дискриминацията - включително по възраст - е изкусителна възможност в краткосрочна перспектива и поредица от проблеми, които като бумеранг се връщат върху главите на тези, които я упражняват в по-дългосрочен план", написа политоголът.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 9055 |09.04.2020 Огнян Гърков: Дезинфо-конспиративен «приятелски огън» на тема корона вирус и ЕК? . 7| 10737 |15.01.2020 Д-р Огнян Гърков прави „дисекция” на Българската дипломатическа служба . 58| 12871 |29.12.2019 Огнян Минчев: Стане ли „Камчия” руска база, се свличаме към хаоса на Евразия . 2| 6813 |04.12.2019 Огнян Гърков: Протоколни измерения на визитата на Борисов в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads