Реклама / Ads
39| 13922 |30.07.2010 ПОЛИТИКА

Октай: Доган и Генджев са комбина, готвят етнорелигиозен конфликт

.
Осман Октай
Доган и претендиращият за главен мюфтия на мюсюлманите в България Недим Генджев са в комбина и заедно се опитват да извият ръцете на правителството на ГЕРБ и премиера Бойко Борисов и да ги поставят в патова ситуация. Това коментира за Frognews.bg политическият анализатор и бивша дясна ръка на Сокола в ДПС – Осман Октай.
 

Според него Генджев и Доган стоят зад вчерашната провокация - протест в центъра на София на над 2 хил. мюсюлмани. Те се обявиха срещу съдебното решение за връщането на Недим Генджев като главен мюфтия и прекратяване на правомощията на настоящия духовен водач на мюсюлманите Мустафа Хаджъ, покровителстван от ДПС.

“Натискът, който Генджев оказва на властта, да бъде въведен в Главно мюфтийство въз основа на последното съдебно решение обслужва единствено целите на Доган. Владетелят на Боянските сараи от своя страна вече има сериозни мотиви да организира бунтове на вярващите. Кулминацията очаквам да бъде, когато тръгнат да извеждат с полиция и прокурори от Главно мюфтийство Мустафа Хаджъ и неговите хора от районните мюфтийства, и властта се опита да въведе новите екипи на Генджев, изпълнявайки решението на съда. В такава ситуация винаги могат да се намерят няколко фанатици провокатори. Но това е най-удобният момент за Доган – да провокира етнорелигиозен конфликт. Това е и единственото му оръжие, и възможност да се презастрахова срещу разследванията, които вървят срещу него, министрите му, кметовете, областните управители и бизнесмените на ДПС. Не случайно 2000 протестиращи се изсипаха в центъра на столицата точно вчера, само ден преди заседанието на парламентарната комисия Антимафия, която прати Сокола на съд за консултантските хонорори, получени като хидро експерт”, анализира ситуацията Октай.

В подкрепа на тезата си, че Доган и Генджев не са противници, а съмишленици, които се подкрепят и имат координирани действия срещу правителството, Осман Октай припомня любопитна подробност: “Преди година и половина, когато излезна за първи път съдебно решение в полза на Генджев за връщането му, той се възползва от него и от банковите сметки на мюфтийството източи 700 хил. лв., прехвърляйки ги в лична сметка на сина си. По-късно, заради тези машинации Генджев бе арестуван и прекара в следствения арест около 3 месеца. На обществото обаче не е ясно каква е съдбата на това дело, до къде е стигнало, прекратено ли е, а от обвинението мълчат. Малко по-късно обаче, съвсем изненадващо синът на Недим Генджев, с подписа на председателя на парламентарната група на ДПС Ахмед Доган бе предложен за член на Комисията по финансов надзор от квотата на ДПС. Това решение не е случайно, то доказва, че Гендежев и Доган са обвързани и целят единствено създаването на средища на конфликти и напрежение”.

Кабинетът на ГЕРБ не трябва да подценява ситуацията, а да се търси средно решение – избор на духовно ръководство, независимо от мафията на ДПС и възродителя Генджев, съветва Октай. Той дава за пример действията на властта при управлението на Иван Костов. Тогава вицепрмиерът Веселин Методиев намери механизми чрез съда да не се признаят исканията на крайните общности около ДПС и Генджев, а чрез независима организация самите мюсюлмани да си излъчат водач, който да не бъде политически зависим и обвързан. Така за главен мюфтия бе излъчен Селим Мехмед. Тогава страстите в мюсюлманската общност се успокоиха за няколко години, но с връщането на ДПС във властта с правителството на НДСВ Селим Мехмед беше премахнат, както и независимите районни мюфтии, и на техните места сложиха подставени лица, зависими от партийните структури на ДПС, които реално контролираха вероизповеданието, казва Октай.

Според него много съмнения витаят и около последното решение на независимия съд, но по-наложително е прокуратурата да се активизира и да довърши делото срещу Недим Генджев за откраднатите пари. Освен това Октай препоръчва депутатите да предприемат спешни инициативи за поправки в Закона за вероизповеданията, който в този си вид дава възможности за манипулации и политически намеси.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 76| 8864 |19.05.2010 Доган: България не може да се управлява без ДПС . 36| 16009 |23.03.2010 Операция „Хищник” брои парите на Доган, близки му готвят преврат? . 78| 14344 |16.03.2010 Октай: Гоце търси алиби, ако утре го проснат като Трактора . 22| 8284 |08.01.2010 О. Октай: Доган ще блокира държавата!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads