Реклама / Ads
23| 12647 |12.07.2013 ПОЛИТИКА

Олигарси се щурат като пилци из Сингапур, Швейцария и други сокаци

.
Яжте чер хайвер да пораснете големи...
Олигарх или протестиращ? Това е въпросът днес. Но той е малко сбъркан този въпрос. Защото сред протестиращите има и олигарси (Галя Прокопиева, например), а също и неизвестен брой представители на олигарси.
 
А сред олигарсите има протестиращи – едни са получили повече от други. Какво е съотношението – няма статистика. Колко са автентичните недоволни, колко са соровците, партийците на прикритие, възраждащите се десни и пр? Галъп интернешънъл мълчи по въпроса. От Галъп са заети да изчислят с колко БСП води на ГЕРБ, ако сега има избори. В Галъп са заети да разясняват, че Георги Първанов – Гоце е сред най-рейтинговите политици, без да уточняват дали анкетираните сами са се сетили за Гоце или някой нарочно ги е питал за човека с пушка (ловна).... Галъп са много заети, но и разтревожени, защото голф сезонът е в разгара си, а тук някакви протестиращи им се мотая в краката... Колко досадно, моля ви се.

Споменеш ли Галъп, няма как да не се сетиш за олигарсите обаче. Все едно да говориш за чер и червен хайвер и да не спонешеш шампанско или водка. Срещу тях, олигарсите, реве протестът. Срещу тях вият и шайка политици, на които пъпа е хвърлен още преди десетилетия именно в олигархичния двор... Ама са опитни и знаят, че стане ли напечено, трябва да се снишат до народеца, докато мине бурята. Ако се наложи и скъсани гащи ще обуят, за да се слеят с масите, въпреки опасността от обриви по нежната им кожа...   

Но да караме поред.

Що е олигархия?

В оригиналното си значение в Древна Гърция олигархията е била разбирана като управление на малцина и се е отличавала от управлението на един човек (монархия) и управлението на мнозинството (демокрация). Олигарсите управлявали, водени от собствените си интереси и притежавали власт и привилегии, недостъпни за останалите. Тогава тези привилегии и власт на олигархията се базирали главно на притежаването на богатство.

От 19 в. насетне олигархията се разглежда не само като форма на държавно управление, а като начин на управление на организации (профсъюзите и политическите партии например), при който не богатството, а властта е в основата на привилегирования статус. В управлението на такива организации започват да се проявяват олигархични тенденции поради няколко причини. Управляващите олигарси разполагат с повече и по-пълни знания за организацията; колкото по-дълго заемат длъжността си, толкова повече реална власт концентрират в ръцете си; те съумяват да манипулират информацията и дори конкретни събития в своя полза. Този процес на съсредоточаване на реалната власт е критикуван като недемократичен, но според мнозина изследователи при управляването на големи организации той е неизбежен поради нуждата от компетентно, опитно, стабилно и трайно управление. Това пише в Гугъл.

По време на президентството на Борис Елцин в Русия думата "олигарх" придоби нов смисъл. Част от бившия комунистически елит, подпомаган и в активно взаимодействие с тайните служби сложи ръка на държавната собственост, която в Русия и България надхвърляше 95%, посредством т. нар. "приватизация". Приватизацията в България повтори под индиго тази в Русия. Затова и съвременното съдържание на думата "олигархия" има отрицателен и ретрограден смисъл, визирайки голямото разграбване на държавната собственост. Олигарси има не само в Русия а и в почти всички страни с демократична форма на управление. Милиардерът Берлускони в Италия е и водач на основна политическа сила също е олигарх. Джордж Сорос по същество е един от най-големите олигарси в света.

Това е олигархията, описана с купешки думи. Има и други описания обаче.

Ето някои от тях.

 

Изповед: Искам, майко, олигарх да стана

 

Искам, майко, олигарх да стана – български и натурален. Че политици зарад’ мен земя и небо да не жалят. Та защо да нямам власт над кокошарници и въздухари. Нима народът е свиреп за чуждото безпрекословно щастие. Вечер до късно да се напивам с идиоти най-неземни. Сутрин рано да изнасилвам кумирите на тълпата. 

 

Искам, майко, да бъда олигарх – и ти да си ме родила българска майка юнашка. Вечер до късно да отцеубивам. И сутрин рано да ме хвалят по вестници и диплянки. Нима не съм достоен за “витрините блескави”, за протеста редовен. Остави ги, майко, нека се делят протестиращите на интелигентни и простаци. То експертите са затова да внасят смут и раздразнение. Не ща да съм вече пасивен мъченик и някой да ми слага животински емблеми. Да трая. Да умирам сред двойниците на Юда. Остави ги, майко, да се вживяват на бунтовници и революционери. 

 

Нима ще си напишат имената на знамето или върху герба. Искам, майко, да ме наричат мафиот и боклук. Това звучи патриотически и родно. Журналисти, майко, за мен да пишат и карикатуристи да ме окарикатуряват нейсе. Искам да съм грозен в техните очи. А ние, майко, с Бойко и Сергей братство, апостоли и революцията ще браним. С босилек и здравец ни поръси – напред, катарзисът е ценност. 

 

Да играем, майко, на въстания. Да градим представи за минало и история. Да пишем настоящето на стотици жълти страници. Па после, майко, ще ги стреляме с пари, тъй добитъкът се пои. И ти не гледай и не скърцай със зъби, че достойнството било важност, че “добрата” биография значела респект. Хич не им вярвай на нравоучителите – те не знаят що е бунт, що е седянка. Те са излъгани от историята, че имало демократично ДОБРО, че съдбите им били някога разбрани, че животът някога им бил нормален. Чуй ги само как говорят: “Червени боклуци”, “Мафия” и “Оставка” и после ми кажи ’де са тези “горди” названия на българското. Туй ли е тяхното морално съществувание? 

 

Мизерия, майко, и глад от това ми се бяга. Инак как да наследя имането на Хаджи Димитър, Филип Тотю и Стефан Караджата? Когато кротко си стоя с Волен под масата... Прощавай, майко, не плачи - олигархията е радост.

 

Стоян Нешев

 

Едно писмо:

 

До

Сергей Дмитриевич Станишев –

Председател на НС на БСП ;

Президент на ПЕС

 

Другарю Станишев,

Ние, протестиращи пловдивски граждани ви призоваваме да озаптите  Георги Тодоров Гергов – Председател на ГС и ОблС на БСП-Пловдив; член на НС на БСП; член на Съвета по зелена икономика, околна среда и климатични промени към НС на БСП, особено що се отнася до неговите публични изявления и прояви и го призовете да се извини на гражданите, които безпардонно обиди.

Др. Станишев,

На 1 юли 2013 г. всички регионални и национални медии в страната разпространиха следното изявление на др. Гергов, направено по адрес на протестиращите граждани в  гр. Пловдив: „Някой финансира протестите, но паричките му ще свършат. Няма да коментирам така наречените протести в Пловдив, но само като видите кои са отпред – едни без зъби, други отявлени алкохолици, трети дърти седесари… Венцислав Каймаканов беше хубаво да е подкрепен от мен, но не е подкрепен. Но дори и да беше, пак Христо Марков и още 15 глупаци щяха да висят там и да скандират.” Това е, др. Станишев, мисловният полет на видния олигарх – социалист, с който за пореден път доказва, че логичното  мислене съвсем не е силната му страна! Очевидно визира самия себе си, защото:

1.      Възшествието на др. Гергов към висините на олигархичната стълбица започна по времето на Агенцията за чуждестранна помощ, от която той получи като директор на свинекомплекса в с. Маноле 10 000 000 лв. /Договор от 10.04.1992 г./ и още 23 334 737 лв. /Балансова сметка 489 от 31.12.1992 г. на АЧП/. От тези си задължения към държавата др. Гергов и до днес не е върнал и 1 лев./Ревизионен акт на ДФК № 37 и 38/09.03.1993 г./ След това др. Гергов скорострелно се трансформира от свинегледач във фуражен бос, но забрави да върне парите от американската царевица на АЧП и СКЦ.

2.      В следващите години др. Гергов се превърна във върл симпатизант на СДС и Иван Костов. Прохождащият олигарх успя да гарнира фасадната си подкрепа с щедри „придобивки” в личния си патримониум – множество хотели, комплекс „Пълдин”, „Стария Пловдив”, „Слънчев ден”, че дори и ЦУМ. В края на синьото управление др. Гергов изповяда: „Аз и СДС сме едно цяло, с БСП е свършено!”/в.”Марица” от 19.10.2000 г./ Тази вярност олигарха потвърждава с парични трансфери, разнасяни с найлонови торбички из политическите централи и безкрайни трапези и веселби на разнородни политически лидери и членове на личната му масонска ложа „Слънце-Ориент”. Др. Станишев, изпращаме ви факсимиле от Касовата книга на СДС-Пловдив като малко доказателство за широките олигархични пръсти на настоящия ваш лидер – от ПКО 32/23.04.2001 и ПКО/24.04.2001 г. е видно, че той е дарил на СДС сумата от 30 000 лв. за „текущи нужди”.  За два дни! Питаме се „Кой е дърт седесар?” – ние протестиращите срещу коалицията БСП, ДПС и Атака или др. Георги Т. Гергов, който вече е и руски гражданин!?

3.      Разноцветният политически поход на олигарха Гергов продължи и през следващите години. Бързо се прехвърли към новите управляващи от НДСВ и преди местните избори преди години бе лансиран като техен кандидат за кмет на Пловдив от финансовия министър Милен Велчев. От името на НДСВ, разбира се.

4.      С помощта на кмета на Пловдив Иван Чомаков, групите на СДС, БСП, ДПС, ВМРО и НДСВ в ОбС-Пловдив през 2006 г. започна инвазията на фамилия Гергови за придобиване на Пловдивския международен панаир – емблема на града от създаването му в края на 19 век.  - /Решение на ОбС № 177/15.06.2006 г.; № 364/12.10.2006 г./ Впрочем, Вие сте чудесно запознат с тази „далавера на века”, защото за нея помогнаха/или бяха спонсорирани/ Вашите министри Румен Овчаров и Корнелия Нинова – председател на СД на „Международен панаир – Пловдив” – Решение РД – 21-325/18.12.2006 г. и следващите. Чрез апортни вноски на принципа „ниски оценки на общинските имоти и свръхвисоки за имотите на др. Гергов” държавата и общината за две седмици подариха панаира на Вашия другар Гергов. „Подариха”, защото за тази сделка нито държавата, нито община Пловдив не получиха и 1 лев. За дивиденти да не говорим. Разследващите полицаи, позволили си да разкажат пред медиите за измамата на века са светкавично отстранени от системата и започват безкрайните празници на олигарха.

5.      За веселбите, пищните трапези, разгулните тържества, озвучени от чалга-звезди като Ивана, ловните излети, организирани от др. Гергов може да попитате Вашия другар Георги Седефчов Първанов – танцувален партньор на герговата съпруга Величка. Той ще ви даде обилна информация като водещ тамада на празненствата. Особено за 50-годишния юбилей на олигарха в края на 2006 г., за който още се говори в Пловдив и събрал почти целия политически, юридически и полицейски естаблишмът в страната в чест на олигарха от с. Нивянин, Врачанско.

Др. Станишев, само бегло нахвърляхме пътя на др. Гергов към висините на олигархията в страната. Правим го, за да ви попитаме – имате ли нужда от подобни водачи на партията си?! Нали сте силно „социална” партия?! Но и да ви напомним, че за личности като др. Гергов, изразил по безпрецедентен начин отношението си към мирно протестиращи български граждани няма нищо мило и свято,няма срам, няма чест и достойнство, няма баща и майка, няма дясно и ляво, няма тебе, няма мене/по Г. Брегович/, а само пари и лични интереси в непомерен размер. Диаболичният герой  Гергов, както неколкократно се е изразявал „Всичко продавам и има цена”. И нищо чудно да продаде и партията си, др. Станишев. Вашата партия, което всъщност ще е за доброто на българския народ. В страната, др. Станишев, тлее огън, който може лесно да бъде разпален от изявления като на този самозабравил се олигарх. И в него ще изгорим всички, но Вие няма да сте победители, бъдете уверени в това!

Др. Станишев, напоследък става обществено модерно да се извинявате за допуснати грешки и искрено се надяваме, че ще накарате видния социалист Георги Т. Гергов да се извини на обидените от него пловдивски граждани, ако мислите, че толкова се нуждаете от видната му персона! Нали все пак сте лидер на европейска социалистическа партия!?

Остава да го докажете…

 

Следват подписите на 35 известни и по-малко известни пловдивчани.

 

И накрая нещо за хора с по-здрави нерви.

 

Чикатило пише книга с рецепти и съвети

 

Малко пояснение за начало. Андрей Чикатило, наричан още „Канибалът от Ростов” е влязъл в Гинес, като най-успешния сериен убиец до сега. Признал е 56 изнасилвания и убийства, съпътствани с канибализъм. Заподозрян и арестуван веднъж, е освободен защото е … бил член на КПСС. Сега, ако си задавате с основание, защо, по дяволите, пиша за този изверг, ще ви отговоря.

Защото смятам, че очакванията, създателите на олигархичната структура на нашата икономика, създателите на партийната псевдодемокрация, създателите на неработещите правни и административни структури, създателите на системата за купуване на гласове ще направят тези промени, които всички очакваме са несъстоятелни и невъзможни.

Това е все едно Чикатило да ви напише правилата за рационално хранене и нормален полов живот.

Катана Сенсей

 

В края на повествованието въпросът от заглавието натежава още повече. Гордиев възел да беше – да го разсечеш. Дамоклев меч ако висеше – да се поместиш...

Може би олигарсите все пак ще се уплашат в един момент от прииждащите вълни на протестиращите и ще избягат вдън гори тилилейски. Иво Прокопиев вече даде пример и се скри чак в... Сингапур. Голямо шубе, а? Да се мъчи в Сингапур, да го мачка носталгията, да сънува български чушки и домати...

Негови колеги пък се пръснаха като пилци из сокаците на Швейцария, Франция, Италия, Испания, Гърция и пр. противни места по света. „Чушки и домати, който не яде, той голям не ще да порасте...” Всички я знаем тази мила песничка от детството. Животът обаче е доказал, че и с червен и чер хайвер може голям да пораснеш. Но това вече е към кулинарния жанр, а ние сме на социално-политическа вълна. Макар, че хайверената левица си е баш... ама за това друг път.

Всъщност, всеки човек сам решава какъв да бъде и трудно може да надскочи възможностите си. Но мечти – мечти трябва да има.

 

Съставил: протестиращ кандидат-олигарх Калитко Овчаров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 77| 14665 |28.06.2013 М. Константинов: Гарантирам бързо падане, след като вдигнаха и журналистите срещу себе си . 118| 9400 |21.04.2013 Борисов: Да се стегнем като народ, за да си стегнем и държавата . 27| 14524 |11.04.2013 Политическият пазар като Илиенци: много предлагане–малко търсене . 0| 6976 |25.03.2013 Цветан Василев: Президентът обслужва интересите на олигарси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads