Реклама / Ads
20| 6692 |28.09.2013 ПОЛИТИКА

Омбудсманът: Нужни са ни болезнени реформи

.
Константин Пенчев, омбудсман на Република България Източник: Булфото
Разделението на протестиращи и контрапротестиращи е абсолютно изкуствено. Гражданите имат право на добро управление. Това означава всички институции - от президента до кметския наместник - да работят прозрачно и ефективно. Едва ли има български гражданин, който да каже през последните три дни, че Народното събрание работеше ефективно.
 

Това заяви омбудсманът Константин Пенчев пред Нова телевизия. Той е категоричен, че вярата на обществото в институциите се връща много трудно и че политиците трябва да поемат отговорност за своите решения.

„От февруари насам хората са вбесени. Институциите трябва да са три пъти по-внимателни, отколкото преди година. Не виждам обаче желание за диалог", добави той.

„Разделението на ‘про‘ и ‘анти‘ е абсолютно изкуствено. От едната страна са гражданите, от другата - ние, институциите. Ние сме избрани, за да служим на гражданите и получаваме заплати от техните данъци. Това, че едните граждани смятат, че правителството може да свърши тази работа, а другите, че трябва незабавно да подаде оставка, не променя въпроса. Всички граждани, и на жълтите павета, и в провинцията, казват - искаме ново, прозрачно управление. Това, което беше досега 25 години не ни върши работа, защото ни направи най-бедните, най-онеправданите, хора лишени от всякаква вяра в справедливостта и правосъдието", категоричен е омбудсманът.

Той не може да каже "кой е прав и кой крив" в процедурните хватки между управляващи и опозиция, но подчерта, че от блокиралата работа на парламента около неразгледания вот на недоверие в кабинета „Орешарски" са загубили всички български граждани.

„България е в лошо положение. България е в криза, а българите са едни от най-бедните в Европа. За да живеем по-добре, трябва да започнем болезнени реформи, които изискват не само политически, но и обществен консенсус. Трябва да очертаем тези неща, без които България не може - здравната карта, съдебната карта, образованието. За тях трябва приемственост, те не могат да се свършат за един мандат", смята Константин Пенчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 9560 |13.03.2013 13-ят кабинет на късмет; протестите - болезнени като перманентна ерекция . 35| 6242 |04.03.2012 Р. Петков: И Първанов, и Станишев са нужни на БСП . 9| 7985 |16.06.2010 Хайнц Брам: Защо бяха нужни пет години за оправданието на Маргините? . 2| 6386 |31.07.2007 На кого са нужни пожарникарските мерки в съдебната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads