Реклама / Ads
37| 6588 |01.02.2011 ПОЛИТИКА

„Оправдать никого не следует!”

.
66 години от зловещия фарс, наречен „народен съд”
 

Даниела Горчева

„Оправдать никого не следует!” нарежда на руски гневно от Москва Георги Димитров на съратника си Трайчо Костов в София. Радиограмата е от декември 1944 година и се отнася до присъдите, които т.нар. „народен съд” трябва да издаде по заповед на Москва. Никой не трябва да бъде оправдан, присъдите трябва да са максимални, народните представители и министрите трябва да бъдат пометени „с желязна метла” крещи от Москва вождът на българския народ Георги Димитров – включително и в речите си, публикувани още в първите дни на октомври 1944 в „Работническо дело”.

Москва иска смъртни присъди, никаква милост
. По ирония на съдбата Трайчо Костов², който е помилван от „фашисткия режим’ и не получава смъртна присъда, въпреки терористичната си дейност, сега изпраща на смърт стотици хора с един престъпен административен акт, каквато е наредбата – закон за т.нар. „народен съд”.

В телеграма на Вълко Червенков до Георги Димитров, разбира се, отново на руски език, се съобщава: „Присъдата ще бъде изпълнена в четвъртък 1 февруари. В по-рано взетото решение внесохме корекция в смисъл увеличаване на смъртните присъди. ... От кабинета на Багрянов към броя на осъдените на смърт добавихме Колчев. От състава на депутатите предлагаме да се осъдят на смърт до седемдесет процента!”

Неотдавна по предложение на бившите български президенти Жельо Желев и Петър Стоянов Министерски съвет обяви 1 февруари за Ден на почит към жертвите на комунистическия режим.

Всяка година, близките на избитите от зловещия комунистически трибунал се събират на тъжен помен в старата църква „Света София” за упокой на душата на непрежалимите покойници. Тази година на 1 февруари от 11.30 ч в църквата „Света Неделя” ще бъде отслужена панихида в памет на всички жертви на комунистическия режим в България.

Дари им, Господи, вечен покой.

По молба на Дими Паница, отправям призив към всички български свещеници, където и да са по света, ако имат чиста съвест и не са служили на репресивния апарат на БКП, да отслужат панихида.

Нека 1 февруари стане ден за покаяние и ден за почит пред жертвите на съветската окупация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 8609 |31.01.2011 Светът се евакуира от Египет. Ние сваляме винетки . 67| 9916 |31.01.2011 Х. Александров: Живеем като роби и това ни харесва . 12| 5361 |30.01.2011 НАП подхваща 264 висши държавници с амнезия . 20| 6222 |29.01.2011 Египет - революция на гнева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads