Реклама / Ads
6| 13868 |01.10.2016 ПОЛИТИКА

Орешарски и Йовчев по милиционерски срещу тв водещи

.
Двамата саратници
Партийната и милиционерската номенклатура не могат да свикнат с демокрацията. Който не е с тях е враг. Подобно поведение демонстрира бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев.
 
Накратко историята е следната. В сутрешния блок на Нова телевизия гостува кандидат-президентът Пламен Орешарски. Още в началото на разговора той обвини водещите Ани Цолова и Виктор Николаев, че му задават тенденциозни въпроси. А те питаха: Кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Това разгневи бившия премиер и до края на разговора той не спря да шикалкави, като в същото време обвиняваше водещите, че не са обективни. Почти на финала на разговора Николаев потърси отговор от кандидата за разработката „Червеи”, по която, според някои медии, са подслушвани около 1000 души в продължение на година. Орешарски за пореден път се нацупи и скочи, че това не било негова работа и че по времето на Цветан Цветанов се е подслушвало много повече. Нещо като „А вие защо биете негрите в Америка”...

В края на предаването по телефона пряко бе включен бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев. Той директно се нахвърли върху водещите и най-вече срещу Виктор Николаев, обвинявайки го в разпространяването на лъжи. Не било вярно, че са подслушвани толкова хора, в съда като свидетел (а защо не като обвиняем, както би било логично) самият Йовчев не бил казвал такова нещо и пр. Сипеха се обвинения в тенденциозност, некорекност, манипулация, лъжи и пр.

 

Наглото милиционерско поведение на Йовчев и Орешарски ме накара да седна и да напиша тези редове. Тези хора очевидно живеят още във времената, когато милицията можеше да прибере всеки, който не мисли правилно и кривва от правата партийна линия. Няма да се учудя, ако съжаляват и за Белене, и за тричленките, които могат да те затрият без съд и присъда. Времената обаче, колкото и да им е неприятно на йовчевци и орешарковци, са други.

Научаваме, че след като кабинета „Орешарски” падна само след година живот, Цветлин Йовчев е започал научна кариера в Библиотекарския институт. Станал е доцент в катедра „Национална сигурност”. Още едно доказетелство за абсурдите в тази страна. Милиционери и библиотекознание – вие направете връзката.

 

Именно той като министър е подписал разработката „Червеи”. След анонимен сигнал. По същият начин – след анонимен сигнал - Йовчев е разпоредил да бъде подслушван и политикът Касим Дал, лидер на Народна партия „Свобода и достойнство”. Уж че Дал замислял покушение срещу Лютви Местан и Делян Пеевски. Пеевски още ходи с цяла рота охрана, която плащат всички българи.

Делото "Червеи" е водено в дирекция "Вътрешна сигурност", преименувана по-късно на "Сигурност" по новия Закон за МВР. Водено е от един от най-доверените хора на Цветлин Йовчев – Тодор Костадинов. По сигнали, някои от които анонимни, са били разработвани полицейски служители на ръководни постове, които са смятани за близки до ГЕРБ. Имало е политически натиск те да бъдат изхвърлени и заменени от хора, верни на кръга около депутата от ДПС Делян Пеевски. Това го знаят всички в системата. Знае го и Йовчев, но няма да го признае, защото ще уличи себе си.

По време на разработката са били използвани СРС-та, но не от Държавна агенция "Технически операции", както е редно, а от звеното за подслушване и проследяване на ДАНС – "Технически операции".

 

В разработката „Червеи” става дума за източване на данни, а не за подслушване. Било е получено разрешение, подписано от председателя на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева. То е било за срок от 300 дни и е било за "наблюдение" на достъпа до автоматизираната информационна система (АИС) "Криминален анализ", както и други системи на МВР. Всъщност са били събрани данните по предишни разработки на фирми и бизнесмени. Може да се предположи, че това е направено с цел те да бъдат рекетирани и шантажирани. Такива опити има.

Служители на ДАНС са се опитали на няколко пъти да влязат в системата, за да я закачат на "подслушване", но не са успели. Официалната версия е била установяване дали някой от МВР не се опитва да осъществи незаконен достъп до нея. 

Проверка на Бюрото за контрол на СРС е установила, че срокът за "подслушване" е бил удължаван на няколко пъти с изцяло фалшиви мотиви.

Дали част от източените и научени данни по време на раработката са били изнесени по нерегламентиран начин трябваше да установи прокуратурата. Тя обаче няма да го направи, защото е замесена в цялата история.

 

Само че въпросите няма да спрат. Ще се прибавят нови и нови. Като например:

 

1. В какви отношения е бил Цветлин Йовчев с Делян Пеевски?

2. Колко пъти е посещавал Пеевски в х-л „Берлин”?

3. Получавал ли е бели пликове и какво е имало в тях?

4. Каква е ролята на приближения негов служител Борислав Александров, известен с прякора Боби Г..а, в извършването на арести на хора, обвинени че ще убиват Пеевски, които след това съдът пусна поради липса на каквито й да било доказателства. (Александров си е изпълнил задачата, но се провали прокуратурата.)

5. Срещал ли се е Цветлин Йовчев с Цветан Василев и за какво са си говорили?

6. В коя банка е била назначена съпругата на Йовчев на висока позиция?

7. Какви поръчения е изпълнявал по фалирането на КТБ?

 

Би ли застанал пред полиграф докато отговаря? Съмнявам се. Все едно Орешарски да се подложи на тест ако бъде питан как брат му е станал важен фактор в търговията със скрап...

 

Орешарски и Йовчев вярват, че управлението им е било добро и е паднало, защото е било саботирано. Те са сигурни в своята безпогрешност. Така са ги учили Дзержински и Маркс. Само че тяхното правителство падна заради тях самите, защото изповядваха модел, свързван с политико-олигархичен-мафиотски кръг. Обществото е наясно, те – също. Затова журналистическите въпроси толкова ги дразнят.

Няма да се учудя, ако Йовчев ме даде на съд заради тези редове. Вече веднъж ме заплашва по телефона, заявявайки, че разговорът ни се записва. Записва...въпреки, че е незаконно. Но иначе няма да е по милиционерски.

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 11198 |28.09.2016 Пеевски и двама ексминистри тикат Орешарски за президент . 1| 6214 |27.09.2016 Арман Бабикян за Фрог: ДПС стои зад Орешарски . 9| 5793 |09.06.2016 Гечев скочи срещу новия заем от 600 млн. евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads