Реклама / Ads
38| 10642 |15.10.2012 ПОЛИТИКА

Орешарски премиер? Станишев не щял!

.
Плаамен Орешарски
Готвят експертен кабинет, ако ГЕРБ не спечели достатъчно на вот 2013. Станишев целял да укрепи позициите си, но бил убеден, че няма да намери достатъчна подкрепа, за да сформира коалиционен кабинет.
 

Бившият финансов министър Пламен Орешарски в правителството на Тройната коалиция ще стане премиер на експертен кабинет, ако ГЕРБ не получи достатъчно мнозинство на вот 2013, за да управлява още един мандат, съобщава Дартс нюз. 

Червеният лидер Сергей Станишев не искал да поема кормилото на държавата, не толкова заради ангажиментите си към ПЕС, а от страх от сериозната си опозиция вътре в собствената си партия. С призивите към своите да направят БСП първа сила, Станишев целял да укрепи позициите си, но бил убеден, че няма да намери достатъчна подкрепа, за да сформира коалиционен кабинет. Той се боял и, че ДПС ще натиска Георги Първанов да поеме първия пост на "Дондуков" 1, иначе Ахмед Доган нямало да даде благословията си. И да се постигне договорка, Станишев ще е кукла на конци, което той всячески се стреми да избегне, обясняват от "Позитано" 20. Схемата предвижда и на Движението да не се дават по-високи постове от зам.министър и шеф на отдел. 

Орешарски е бивш член на СДС, преди да стане депутат от Коалиция за България, той бе и зам.министър на финансите в правителството на Иван Костов. Въпреки политическите си метаморфози, той рядко е нападан от опоненти и е приеман като компромисна фигура и от ляво, и от дясно. 

България имаше експертно правителство от 1992 до 1994 г. начело с проф. Любен Беров, финансов министър в което бе Стоян Александров. През 1997 г. служебен премиер след падането на Жан Виденов бе бившият столичен кмет Стефан Софиянски. Той често твърди, че между служебен и експертен кабинет няма голяма разлика, защото всички управляването от него правителство били експерти. Служебен министър-председател бе и единствената досега българка на поста Ренета Инджова - от края на 1994 до началото на 1995 г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 7502 |06.10.2012 ГЕРБ: Станишев си изтървава нервите . 29| 10223 |20.09.2012 Политици: Станишев ще подаде оставка като шеф на БСП . 21| 6668 |04.09.2012 Според Станишев ГЕРБ призовавали да не ги гледат, а да ги слушат . 13| 7191 |27.08.2012 Сигурно е: Станишев е бил в Литва!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads