Реклама / Ads
129| 8631 |28.04.2014 ПОЛИТИКА

Орешарски: Трябва умерено покачване на заплатите

.
Премиерът Пламен Орешарски Източник: Булфото
Необходима е политика на умерено покачване на работните заплати. Равнището им в България е сред най-ниските в ЕС и това обяснява най-динамичните темпове на покачването им.
 

Това обясни премиерът Пламен Орешарски на  Националната тристранна конференция на тема "Заплащането на труда в България".

Той припомни, че от началото на тази година минималната заплата е била повишена и че правителството ще продължи тази политика в рамките на управленската програма като целта е тя да стане 450 лв. до края на мандата.

Премиерът подчерта, че България не е член на еврозоната, но от 16 години валутата ни е фиксирана към еврото и това ни поставя в условията на бедните страни, които са приети в еврозоната.

Според него по-агресивната политика по доходите би могла да въздейства на дефлацията, но би заплашила и конкурентоспособността, а равнището на заплащането в България зависи и от заплащането в съседни страни, както и в държави с подобно икономическо развитие като нашето.

"Работните заплати са фактор за икономическото развитие и заплащането на труда има отношение към него", каза още Орешарски като подчерта, че като елемент на доходите определя вътрешното потребление и колкото по-затворена е икономическата система, толкова по-силна е тази зависимост.

Според премиера развитието на глобалната криза е дало примери как страни, които са допуснали бърз ръст на работните заплати, губят по отношение на икономиката.

"При равни други условия, работната заплата оказва влияние и върху инфлацията, което обезценява валутата", допълни Орешарски и поясни, че може да се счита, че е доказана връзката между заплащането и заетостта. Орешарски подчерта, че върху заплащането на труда оказва влияние и данъчната тежест.

Орешарски подчерта, че ниското подоходно облагане частично смекчава голямата разлика със заплащането в страните от ЕС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 6764 |03.04.2014 Реформаторите: България трябва да стане основател на Европейския енергиен съюз . 11| 5800 |19.03.2014 Сидеров: Трябва да наложим вето на санкциите на Брюксел . 99| 7765 |16.11.2013 Орешарски: Силата е в съединението . 19| 6047 |06.10.2013 БСП: ГЕРБ отрича отговорността си, очевидно ние трябва да я поемем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads