Реклама / Ads
0| 9885 |05.12.2016 ПОЛИТИКА

Осем смъртни месеца за политическото статукво

.
От ляво: Дейвид Камерън, Барака Обама, Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Матео Ренци
25 април 2016 г. В Белия дом във Вашингтон се събират ”лидерите на света”. Барак Обама приема с широко отворени обятия европейския елит, с който САЩ поддържа отлични отношения.
 

От ляво на снимката: Британският премиер Дейвид Камерън, американският президент Барака Обама, немският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и италианският министър-председател Матео Ренци.

 

Досещате ли се какво е интересното в тази протоколна снимка? Осем месеца по-късно единственият политик от снимката, който (все още) не е претърпял катастрофално поражение в страната си, е Меркел. Това, разбира се, може да се промени на предстоящите избори за Бунестаг през 2017 г.

 

След вчерашният резултат от референдума за конституционни промени в Италия премиерът на страната Матео Ренци обяви, че подава оставка. Така той се присъедини към Дейвид Камерън, който също изгуби важен референдум в страната си и бе принуден да се оттегли, а и към френският президент Франсоа Оланд, който след катастрофален мандат, изпълнен с опасност от тероризъм, константно висока безработица и спорни външнополитически решения, се отказа от възможността да се кандидатира повторно за поста.

 

С цялата сила на демократическата партия в САЩ зад гърба си и с огромни усилия от собствена страна, американският президент Барак Обама не можа да поомогне на Хилари Клинтън да го наследи в Белия дом. Според мнозина анализатори именно политиката на Обама е основната причина демократите да загубят не само президентските избори, но и да предоставят мнозинство на републиканците в сената и конгреса.

 

Световният западен елит преживя осем смъртни месеца. И докато оправданието на системните партии традиционно намира почва в обвиненията в популизъм, то провалът на управленския им модел няма как да бъде пренебрегнат.

 

Михаил Кръстев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4015 |16.11.2016 Д-р Михайлов: Големият проблем е кризата на статуквото . 0| 4226 |18.10.2016 Сиромашко лято от края на месеца . 0| 3580 |12.10.2016 Удължават извънредното положение в Турция с 3 месеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads