Реклама / Ads
14| 6354 |24.06.2010 ПОЛИТИКА

Още не са открили интернет, а вече пишат наръчник за форумите

.
Невероятно, но факт - политици ще бъдат обиждани в мрежата, но само на строго определени места в точно определено време.
 
Петьо Цеков*

Разбира се, че управляващите наистина са се захванали да регулират словото в интернет по време на предизборните кампании. Оня ден депутатката от ГЕРБ Искра Фидосова героично отричаше, но вчера експертът по всякакви избори Мишо Константинов потвърди - временната комисия по изработване на изборен кодекс е решила твърдо да въведе ред в мрежата. Борбата ще трае един месец, по време на предизборната кампания. През останалото време ще цари свобода.

Слушайте и помнете! World Wide Web ще бъде разделен на две. Страниците ще бъдат прошнуровани като страници на субекти, регистрирани по Търговския закон, и такива, които се стопанисват от нерегистрирани индивиди. Първите - електронни вестници, сайтове на печатни издания, информационни агенции и телевизии, ще носят отговорност, ако обиждат и клеветят. Вторите - лични блогове, аматьорски сайтове, постове в социални мрежи - няма да да бъдат преследвани от държавата. Защото, както се обоснова Константинов - никой не може да контролира "простащината, която цари в личния интернет". Накратко - във "Фейсбук", личния си блог и "Туитър" може да си пишете каквото искате, а във форума на "Сега" или на друг вестник - не може. Всъщност, може да пишете каквото си искате навсякъде, но ако го пишете във форума на "Сега", вестникът ще бъде съден заради вашите думи, а ако го пишете във "Фейсбук" - никой няма да носи отговорност. Т.е. за едни и същи обиди и клевети на едно място законът ще ви преследва, а на друго - няма. Затова трябва да се внимава -

повече да се внимава къде се пише и по-малко - какво

Прекрасно. Но все пак...

Как въобще е възможно на някого да му хрумне да пише разпоредба за подобна регулация, която да важи само 1 месец - по време на предизборната кампания. Само тогава не може да се обиждат и клеветят политици в интернет. А после може - прокуратурата няма да преследва никого. Това е малко объркващо - затова някой трябва ясно да напише от колко до колко часа не може да се разпространяват клевети. Щото цялата работа прилича на вица за онзи, който, не разбирайки какво му казва съдията, помолил - я ми напишете на една бележка аз какво мога да правя с жена си и какво да правя с овцата, че се обърках кого мога да бия и с кого мога да правя секс.

Ако ме питате мен, въобще не е ясно защо се пише текст за обидата и клеветата, след като има съвсем ясни алинеи за това в раздел VII на Наказателния кодекс и по тях носят отговорност абсолютно всички граждани на страната, а не само тези, които са регистрирани по Търговския закон. "Който каже или извърши нещо унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие, се наказва за обида с глоба от хиляда до три хиляди лева", пише в НК. Не е вярно, че това законодателство не важи за интернет. Обидата се преследва, когато е нанесена публично, "разпространена чрез печатно произведение или по друг начин", пише в НК. Всъщност, знам отговора. С промените законът кара

държавното обвинение да застане зад политиците,

които се чувстват обидени през онези 30 сакрални предизборни дни. Иначе може да си съдят когото искат, но по частен път, без задължителната намеса на прокуратурата.

Нещо още по-съществено. Въобще не съм съгласен приносителят, а не авторът на клеветата в даден интернет форум да бъде преследван. Разбирам терзанията на законотворците, но преди да обнародват нещо, особено когато е засегната нова материя като интернет, е редно да го премислят поне няколко пъти. Ако аз пратя на 1000 души 1000 картички, на които пише, че Иван Стоянов Драганов е глупак, редно ли е "Български пощи" да бъдат съдени за разпространение на обида? Май не е редно. А защо да е редно едно дружество да носи отговорност за изявления във форуми, на които то не е автор, не е редактор, не е издател и не ги споделя? Та то само предоставя техническа помощ в достъпа до интернет, в преноса на информация или съхранението на целия обем или част на уебстраница.

Авторът носи отговорност за текстовете си

Ако изданието подкрепя автора, споделя и отговорността. Не може да съществува казус, при който авторът на обидата и клеветата да не е отговорен, а някой друг, който въобще не споделя казаното, да опере пешкира. Това е пълен нонсенс. Авторите в интернет не са анонимни. Киберченгето Явор Колев може да открие всеки и ако държавата иска да преследва истинските автори на обиди и клевети, може да го направи.

Но не това е целта на занятието. Готвената регулация не се прави, за да работи. Истината е, че на политиците въобще не им пука за писанията на форумци и друг вид автори в интернет. Боже, та тия хора преди пет дни питаха транспортното министерство какво е това интернет. В случая държавата просто иска да размаха превантивно пръст на медиите, и то най-вече на авторитетните, посещавани, смислени и влиятелни сайтове. Именно тези медии ще бъдат изправени пред дилемата - да ограничат свободата на словото (на форумците си) или да плащат солени глоби заради чувствителни политици. И няма да имат печеливш ход.
-----------------------------

P.S. И като пишат закони, онези хора е редно е да уточнят клевета ли е, ако напишеш "скандалният президент" и "Борисов е лош човек"? А ако наричаш някого "Боцко" или "Пицко", обида ли е? А Комарницки изобщо да работи ли по време на предизборната кампания, че политиците са много чувствителни към карикатурите му?

* Статията е публикувана в днешния брой на вестник Сега.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 69| 8002 |19.03.2010 Бойко Борисов: Аз давам повече! . 35| 6662 |13.11.2009 Първанов сърдит, българите слушали повече Обама . 9| 5682 |13.10.2009 ГЕРБ работи по програма, написана вече от БНД . 2| 6974 |08.05.2009 НЕЩО ПОВЕЧЕ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads