Реклама / Ads
13| 7391 |27.05.2013 ПОЛИТИКА

Отпадане на всички лимити в здравеопазването ще иска новата министърка

.
Отпадане на всички лимити в здравеопазването - за лечение и за финансиране на медицинска дейност на болниците, ще поиска първият известен министър в кабинета на Пламен Орешарски - д-р Таня Андреева, съобщава "Сега".
 

Бъдещият здравен министър заяви, че е абсурд грижата за здравето да бъде ограничавана, но не спомена, че ще иска повече пари за здравеопазване, а че ще се опита да ги разпредели и контролира по-правилно.

През тази година здравната каса въведе нови методики за работа на лекарите и болниците, които предизвикаха протести и дела. Общопрактикуващите лекари например имат лимити за всяко тримесечие, които могат да надвишават само с 10%, но след разрешение на регионалната каса по предварителна заявка. Освен това НЗОК определя не само прогнозните бюджети на клиниките, както беше миналата година, но и прогнозни обеми. Мотивите на НЗОК за този лимит бяха да се контролират лечебните заведения, които отчитат все повече случаи.

Според Андреева бюджетът от 2.7 млрд. лв. за сектора е достатъчен, но той трябва да се разпределя по-балансирано и да не се ощетяват едни болници за сметка на други. Дори с лимитите обаче системата непрекъснато изпитва финансови затруднения. Андреева бе категорична, че парите от здравните осигуровки трябва да се използват за здраве, намеквайки за противоконституционното прехвърляне на средства от НЗОК към здравното министерство, както и национализирането на 1.4 млрд. лв. от резерва на касата при управлението на ГЕРБ. Както поредица министри преди нея, и тя ще търси начини за намаляване цените на лекарствата.

Кандидатът за премиер Пламен Орешарски пък начерта друг здравен приоритет. "Има нагласа да се преразгледа забраната за тютюнопушене на обществени места без някакви кардинално революционни промени", съобщи Орешарски, който също е пушач, но уточни, че не това определя позицията му. От думите му се разбра, че няма да се стига пак до положение, в което се пуши навсякъде, а най-вероятно ще се върнем към стария режим с отделни помещения за пушачи и за непушачи. Пълната забрана за пушене на закрито бе едно от малкото неща, което ГЕРБ доведе докрай въпреки силното недоволство на ресторантьорите и част от обществото.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 8279 |05.10.2012 М. Константинов: Всичките ни политици еднакво се страхуват от народа . 86| 18084 |15.09.2012 България – Русия: война за мирния атом с всички средства . 92| 14087 |30.07.2012 БСП каза: Всички на референдум за АЕЦ – Белене! . 18| 5409 |15.08.2011 Българската битка, в която всички са победители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads