Реклама / Ads
14| 6327 |15.04.2009 ПОЛИТИКА

Отвличанията са вече и политика

.
Похитители или антитерористи?
Отвличанията освен бизнес, вече са и политика. Все по-често се използват, за да се манипулира общественото мнение и да се отвлича вниманието от други проблеми, смятат експерти.
 
С определена информация се захранвали и отделни медии. Някои политици пък се възползвали от ситуацията, за да прокарват желани от тях промени в законодателството и да кадруват в полицията и службите, както и за искане на оставки. Трябвало професионалистите да бъдат оставени на спокойствие да си свършат работата, а не да им се бъркат хора от парламента и партийни централи.

МВР е на крачка от разкриване на групата за отвличания, която в последно време е в центъра на общественото внимание. Били засечени връзки между отделни участници с външни помагачи, научи Frognews.bg от свои източници. Службите работили по случая без близките на отвлечения бизнесмен Киро Киров да знаят за това.

Една от последните версии била за участие на служители на вътрешното ведомство, които рабоитили и за частни охранителни фирми. Собствениците на въоръжените формирования пък имали връзка с политически среди. Дали имат връзка с отвличанията обаче предстои да се изясни.

Версията за участие на политици в този доходоносен бизнес не трябва да се изключва. Това заяви пред бТВ бившият МВР-шеф и сегашен експерт по сигурността в БСП Тихомир Стойчев. Според него било непонятно защо се акцентира единствено на тезата, че ченгета участват в отвличанията, а се изключват политиците. Някои политици станаха много лъскави, пътуват често до офшорни зони, но дали някой следи какво правят, например външните ни служби, пита Стойчев. Той се обави против предложението на своя съпартиец и бивш колега от МВР Цвятко Цветков, който смята, че трябва да се създаде парламентарна комисия, която да разнищи твърденията на сръбския наркобос Сретен Йосич, че Бойко Борисов го е покровителствал преди години в България.

Ако искате една работа да не бъде свършена, създайте комисия, реагира на идеята Иван Бояджиев, бивш секретар на вътрешното министерство и сегашен експерт по сигурността в Столична община. Той е категоричен, че в България сме свидетели на престъпна активност, каквато е имало в Чикаго през 1924 г. Пуснаха Киров, да се готви следващия. Така той разшифрова посланието на похитителите след пускането на бизнесмена Киров.

Време е само професионалисти да се занимават с подобни случаи. Това мнение изрази психологът Росен Йорданов, бивш служител в Института по психология на МВР. Според него много от сегашните хора, които се занимават в МВР с подобни ситуации трябва веднага да бъдат освободени. Да се купи нова техника и да се действа професионално, но без намеса на политици в работата на екипите.

Frognews.bg припомня, че още преди доста време бившият секретар на МВР Людмил Маринчевски предупреди, че у нас ще зачестят обирите на банкови трезори и отвличанията. Той допълни, че в западните служби отдавна съществуват специализирани екипи, които се задействат светкавично при нужда. По-ценното обаче е, че работят превантивно и следят заподозрени, за които има съмнения, че са съпричастни към подобни престъпления.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 8039 |12.04.2009 Македонски оксиморон: Напред, към... античното бъдеще . 23| 8697 |09.04.2009 ДС дърпала юздите на емиграцията ни и след промените . 19| 14565 |08.04.2009 Да се забранят Борис ІІІ и Тато . 4| 6381 |08.04.2009 Разлика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads