Реклама / Ads
8| 9642 |15.09.2011 ПОЛИТИКА

Папка с доноси за 12 млн лв. обикаля София

.
Кадри на Шесто управление на ДС атакуват ГЕРБ и Бойко Борисов чрез сюжет за митническа далавера на Ваньо Танов и „Инса ойл” от миналата година
 
Компроматната война в предизборната кампания стартира с артилерийска подготовка: мистериозна папка с документи бе изстреляна към някои медии, министерства и институции. В понеделник мистериозна папка с документи обикаляше София. Анонимни гласове звъняха по телефоните в редакциите и питаха дали е получена специалната пратка. В „Торнадо” се обадиха колеги да питат какво става. Ние обаче не бяхме „ощастливени” с въпросния пакет. По-късно успяхме да си го набавим. Оказа се, че към папката има анонимно писмо и списък от 57 получатели. След тях политици, журналисти, министри.

Сюжетът накратко е следният. Младата дама Татяна Лачева, бивша данъчна, а сега главен експерт в митницата, е написала ревизионен акт. Той е последван от решение на Агенция „Митници“. Тези два документа са приложени в папката. Липсват обаче всички онези документи, които оспорват въпросния ревизионен акт и съответните експертизи. От прочетеното в тях се разбира, че бдителни пловдивски митничари хванали в нарушения скандално известната фирма „Инса ойл“.

От това последвала щета за 12 362 376 лева  Директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов бил принуден да разпореди санкции срещу фирмата нарушител. Глобата е определена на 703 042 лева. Излиза, че се губят цели 11 милиона, които сигурно са потънали в нечий джоб. Много интересно е анонимното писмо, авторът на което се определя като митничар със съвест. Не си струва да го коментираме, защото е твърде елементарно и не отговаря на най-ниските критерии от теорията на конспирацията.

По-интересно е друго - въпросната акция си има предистория На 6 септември 2011 г. в кафене в кв. „Белите брези” в столицата на една маса се събират няколко души. Между тях двама бивши служители на Шесто управление на ДС и двама бивши митничари. По някое време единият от тях вдига телефона и се обажда на свой познат журналист. „Очаквай големи разкрития за ГЕРБ. Борисов ще бъде отвян на изборите, защото почват да излизат страхотни компромати срещу него.”
По-късно източник, близък до въпросната компания, разкри пред „Торнадо”, че първият удар щял да е от митниците. В конспирацията било замесено името на бизнесмена Георги Самуилов, собственик на „Инса ойл”. Същият преди няколко години бе подложен на груб натиск от МВР по времето на тройната коалиция.

Сегашният компромат реанимирал стара история от миналото лято. Именно Георги Самуилов алармира тогава медиите, че някои шефове в Агенция „Митници” злоупотребяват със служебното си положение. Бизнесменът разказва за одисеята с митничари от Пловдив и въпросните 12 млн. лева. Той разкрива, че висш митнически контрольор е бил притискан “отгоре” да подпише ревизионен акт, съдържащ недоказани твърдения. Румен Бабов, началник на отдел “Последващ контрол” в Митница - Пловдив, не бил съгласен с констатациите в акта и с огромното акцизно задължение от 12 млн. лв., вменявано на “Инса ойл”. В жалба до прокуратурата той се оплаква, че бил притискан да подпише акта от заместник-директора на Агенция “Митници” Антоний Странджев.

“На компанията се вменяват задължения на трети фирми в нарушение не само на българското, но и на европейското законодателство, за което разполагаме с необходимите становища. Дори се използват документи с невярно съдържание”, допълва Самуилов. И ето тези дни старата история се вади отново, този път като компромат срещу ГЕРБ, шефа на митниците Ваньо Танов и, разбира се – премиера Бойко Борисов. 

Проведохме няколко разговора с хора от Митница – Пловдив. Те ни увериха, че историята наистина изглежда объркана, но че от нея няма да „изскочи” заек. Наближават избори и ще се вадят още компромати. Свикнали сме, коментира дългогодишен служител. Според него, ако е имало нещо толкова съмнително, досега хората на ГЕРБ в митницата са щели да предупредят ръководството. Въпросната папка била лов на котка в тъмна стая.


Г. Самуилов: Могат да кажат, че съм платил да убият президента
На 24 фавруари 2011 г. в интервю Георги Самуилов заявява: „Да, аз съм спонсор и на БСП, и на ГЕРБ. Бил съм дал 4 млн. подкуп да се махнат Танов и Странджев. Това са глупости. Те утре могат да кажат, че съм дал 40 млн. да застрелят президента. Въпросният Странджев е един от най-големите измамници в България и един ден аз ще го докажа това. Нито една партия не ме интересува, нито пък съм ги спонсорирал. Интересува ме бизнесът ми. Не искам да ме замесват в никакви политически игри.”

Отново изплува Антоний Странджев
Любопитното в случая е, че отново изплува името на бившия зам.-шеф на митниците Антоний Странджев. Това е същият човек, който през февруари т.г. година предизвика скандал с разкритията си, че той и Ваньо Танов са били подслушвани от службите. Оплака се също, че премиерът не обръщал внимание на сигналите му за контрабанда. Странджев призна тогава, че си навлякъл гнева на шефове от ДАНС и МВР, защото се бил срещал с бившия вътрешен министър от БСП Румен Петков. След скандала той подаде оставка и напусна митниците.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 49| 8983 |15.09.2011 Румен Христов: Плевнелиев, спомни си Петър Младенов! . 4| 6038 |16.09.2011 Политици се броят наесен . 21| 6596 |15.09.2011 Цветанов: За разлика от Станишев Плевнелиев има стаж и биография . 67| 7288 |15.09.2011 Г. Кадиев: Случи се българският Уотъргейт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads