Реклама / Ads
67| 10054 |17.08.2011 ПОЛИТИКА

Пардю: Случката с "ЛУКойл" - много шум и много пушилка

.
Джеймс Пардю
Организираната престъпност и корупцията са огромен ваш проблем както през 2002 г., така и сега - през 2011 г. Нито един висш мафиот не е арестуван, нито осъден. Нито един висш корумпиран държавен служител не е наказан.
 

Това казва в интервю за в. “Труд” бившият американски посланик в България Джеймс Пардю.

"Ето ни в 2011 г. и днес мога да ви кажа - все още нито една голяма фигура от престъпния свят и нито един корумпиран държавник не е осъден и наказан. Това е много тъжна равносметка. Организираната престъпност и корупцията продължават да душат България, пречат на развитието й", казва Пардю. Според него, нещата днес изглеждат малко по-добре, отколкото преди няколко години.

"И хората в правителството ви са безспорно компетентни. Но принципно погледнато няма никаква промяна в ситуацията. "На мен България ми прилича на голям политически театър. Лидерите ви вдигат много шум, правят се на бабаити* по някакъв проблем, но реално не правят нищо. В един момент се обявяват за победители и минават на друга тема. Това е театър. Не е истинско", анализира Пардю.

Той дава "най-скорошния" пример със случката с “Лукойл” - "политическа драматизация на най-високо ниво".

"Много шум и много пушилка, но в края на краищата нищо не се случва. Комбинацията от неуспехите в битката с организираната престъпност и корупцията и налагането на този стил на политическо поведение - някои хора само се преструват, че правят нещо, вредят много на страната ви".

"Не знам, така и не можах да разбера как в един момент всичко се върна в изходна позиция. Не мога да определя дали някой просто искаше да покаже, че е много твърд, или причината е от икономическо естество", коментира американският дипломат досегашния развой на събитията.

"От друга страна, мисля си, че в България още не е направено нищо конкретно за намаляване на зависимостта от само един доставчик на енергийни ресурси. А това дава прекалено много влияние на този доставчик", добавя той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 77| 5584 |17.08.2011 Л.Местан: Управляващите да си ходят, няма да ги подкрепим . 18| 5394 |15.08.2011 Българската битка, в която всички са победители . 67| 13216 |12.08.2011 Дамите на Мултигруп решават в Сардиния кого да подкрепят за президент . 40| 19646 |10.08.2011 Царят и Филчев спасяват Кунева от панделата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads