Реклама / Ads
0| 5376 |27.09.2017 ПОЛИТИКА

Парламентът прие ”обновен” Доклад за отбраната, армията ни вече можела да ни брани

.
Народното събрание прие променения доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г. 106 народни представители гласуваха ”за”, 61 бяха против, а 22-ма се въздържаха.
 
Първоначалният вариант на документа беше приет от служебното правителство през април. В него беше записано, че "българските въоръжени сили само частично са в състояние да изпълняват задачите си".

Малко след встъпването си в длъжност министърът на отбраната Красимир Каракачанов обеща, че ще промени текста, тъй като "нямаме право с подобни констатации да внасяме смут в армията или съмнение в обществото".

Основният извод в доклада е, че българските въоръжени сили вече са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз, съобщи "Дневник".

В доклада пише още, че задачите на въоръжените сили се осъществят "с редица затруднения, свързани със системния финансов недостиг, нарастващия недокомплект от личен състав и лошото състояние на остарялото въоръжение и бойна техника".

Предвиждат се и мерки за повишаване на парите за отбрана в бюджета и повишаване на заплатите на военните, но липсва конкретика. Като друг приоритет е записано и изпълнението на трите проекта за модернизация на армията, но отново без никакви финансови разчети.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4097 |27.09.2017 Министър Караниколов ще докладва за ”Емко” и ”Дунарит” в икономическата комисия . 1| 4580 |21.09.2017 Лозан Панов: В избора на ВСС парламентът не се интересуваше от качествата на кандидатите . 4| 4925 |20.09.2017 Брюксел пуска мониторинговия доклад за България по-рано

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads