Реклама / Ads
15| 6452 |11.10.2012 ПОЛИТИКА

Парламентът реши: Амнистия за незаконните строежи

.
Всички, пропуснали да узаконят строеж или преустроиство, извършено до 31 март 2001 г., имат възможност да го направят в срок от една година. От опозицията се възпротивиха срещу стимулирането на неправомерното строителство и предложиха да се узаконят и ромските махали в такъв случай.
 
Това решиха депутатите, като приеха окончателно промените в Закона за устройство на територията. Първата амнистия беше през 2001 г. Tогава се даваше възможност да се узаконяват такива строежи и преустройства, направени до 1987 г.

Както предишния път и сега удостоверения ще се издават само, ако строежът или преустройството са били допустими към датата на извършването им, съобщава "Дарик". Парламентът реши амнистията да действа в срок от 12 месеца след влизането в сила на поправките.

От опозицията обаче бяха категорични, че това ще доведе до узаконяване на незаконното строителство.

„Това ще е първият парламент, който узаконява незаконното строителство и го стимулира", каза Ремзи Осман от ДПС и допълни: „Аз разбирам, има строежи покрай язовири, те трябва да бъдат узаконени. Какво стана с тези, които бяха разрушени? Затова, че човекът не е успял да се обади на някого. Ще узаконим ли ромските махали? Дайте и тях да ги узаконим. Защо да не ги узаконим? Допустими са една голяма част от тях, цели квартали - получават електричество, има и канализация вече. Създавате си едни проблеми, които не могат да бъдат разрешени. Аз разбирам, ако имаше един консенсус, една дискусия, а не, както казват, зад вратата, някой предлага текст в последния момент и никой не разбира".

Според Димчо Михалевски от БСП това ще е поредната амнистия. „Ще го обявите гръмогласно на обществото и възпроизводството на незаконното строителство в България ще продължи. Тоест нищо не сме направили", обърна се народният представител от опозицията към управляващите.

Искра Фидосова от ГЕРБ обясни, че комисията е дала възможност и удължава срока за удостоверенията за търпимост до март 2001 година и нищо друго не прави.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 6637 |17.03.2011 Позор! Парламентът разреши на НСО да стреля по хора . 35| 5493 |11.10.2010 Парламентът решава референдум или не за Турция в ЕС . 4| 4951 |10.04.2010 Парламентът отвръща на ветото до края на месеца . 4| 6181 |22.05.2009 Алина Добрева: Европарламентът е мисия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads