Реклама / Ads
38| 6541 |28.11.2010 ПОЛИТИКА

Г. Първанов: Бащата на нацията може да стане дядо

.
Георги Първанов
Аз съм президентът, когото властта не промени; нека говорят каквото си искат, ще стане каквото трябва; нищо няма да спечелим, ако направим нова партия; АВБ е граджанско движение, няма да издига свои кандидатури, още по-малко ще участва в листи за общински съветници, обяви президентът.
 

Нищо няма да спечелим, ако направим нова партия. АВБ е граджанско движение. То няма да издига свои кандидатури, още по-малко ще участва в листи за общински съветници. Няма проблем обаче движението да подкрепя например мажоритарен кандидат. Това каза президентът Георги Първанов в предаването „Нека говорят” на Би Ти Ви.

Аз ще правя политика, ще го правя и като президент, и чрез АБВ. Това ще е политика, която да предлага алтернатива там, където сегашното управление е слабо - в образованието, здравеопазването, икономиката.

„Аз работя с кметовете на ГЕРБ много отдавна. На самата сбирка бяха поканени представители на различни формации, един кмет на ГЕРБ забелязах на първата редица”, добави Първанов по повод учредяването на АБВ.

Ако с премиера не си говорим по медиите, вие ще загубите, каза шеговито Първанов по повод коментарите на Бойко Борисов при учредяването на АБВ. Той определи говоренето по медиите като политически дебат. Разправия е когато има лични нападки, подчерта президентът.

Аз наричам Бойко Борисов премиер, не заради чувствата ми към него, а защото уважавам гласовете на тези, които са го избрали, каза още държавният глава.

БСП би трябвало да бъде естествен партньор на всяка разумна сила, която произвежда реална работеща алтернатива, посочи Първанов. Според него най-големият проблем на БСП е да демонстрира ясна визия, силно лидерство, да покаже, че е една опозиция, която може да върне доверието на избирателите.

Проблемът на БСП е да намери начин да разшири пространството към други политически формации, към избиратели, които са разочаровани от сегашното управление.

ГЕРБ не можа да отговори на очакванията на хората, смята президентът. Според него има дефицит на компетентност. Сегашното управление стои по-зле от тройната коалиция, каза Първанов. Според държавния глава не сме използвали кризата като шанс и продължаваме да стоим на опашката в ЕС. Първанов отказа да пише оценки на министрите, тъй като те се пишели в училище, но припомни, че е критикувал както управлението на НДСВ, така и това на тройната коалиция.

Първанов отказа да коментира бюджета и заяви, че ще каже мнението си след окончателното му приемане. Все пак държавният глава допълни, че според коментарите в медиите, това е бюджет, на който му липсват политиките и „бюджет на затягане на коланите”. Трябваше ни бюджет, в който да развиваме потреблението, по-бързо да излезем от кризата – това не се случва, добави държавният глава.


БАН има проблеми, но не може да се говори за корупция в академията, заяви още президентът. По думите му, трябва да се реши по нов начин въпросът с управлението и вътрешните структури на БАН, но не по начина по който го е предложил „един известен самбист”. „Необходимо е да се намерят стимули за едни по-високи резултати в направлението между науката и бизнеса”, допълни Първанов.

На въпрос дали в България има олигарси президентът отговори: „Това понятие беше измислено, за да се внуши някакво сходство между положението в България с това в Русия. Олигархията е срастването на бизнеса с властта. Кой в България е раздавал предприятия в частни ръце? Отговорът е ясен – корените на „Октопода” са в изпълнителната власт - нещата се случиха до 2000 г.”.

Крадецът вика – дръжте крадеца, така Първанов отговори на нападките на Иван Костов през седмицата и припомни, че той носи отговорност за назначаването на Никола Филчев като главен прокурор. Те промениха закона за да има нов Висш съдебен съвет, каза Първанов.

Запитан дали е за увеличаване на президентските правомощия, Първанов отговори, че винаги е бил за парламентарна република. „Представете си, че имаме президентска република и властта се концентрира в ръцете на човек, който няма компетентност, не е кооперативен в работата си и още повече, използва силови методи, до къде ще стигнем? Аз обаче имам предложения за промяна на президентските правомощия: президентът трябва да има право да свиква пряко референдум, защото той сега може само да го предложи на парламента, нищо повече; ветото на президента трябва да се преодолява с по-голям процент от мнозинството от колкото сега; президентът трябва да има право и на зоконодателна инициатива.”

По повод „Големия шлем” от енергийни договори президентът заяви, че такъв пакет от договори в енергетиката не е бил подписван в историята на страната ни: „Той може да направи България енергиен център на Балканите. Аз обаче виждам колебание в сегашното правителство”, каза още Първанов Първанов беше категоричен, че задължително трябва да се реализират поне два от трите проекта, включително АЕЦ „Белене”. „Цената на „Белене” е изключително ясна. Бургас-Александруполис може да има някои проблеми”, допълни държавният глава.

Първанов шеговито каза, че след година и половина бащата на нацията може да стане дядо, в отговор на въпрос как се вижда след края на мандата.

Надява се хората да говорят за него като за президентът, когото властта не промени.


За финал Георги Първанов довърши изречението Нека говорят… с думите "...каквото си искат, ще стане каквото трябва."


Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 50| 5740 |27.11.2010 Волен Сидеров: Сърбия не пуска българи в Босилеград . 21| 7350 |26.11.2010 Доган, Станишев и Петков били национални съкровища . 95| 9591 |26.11.2010 Ив. Костов: Всяка атака срещу Филчев е страхотен бумеранг . 29| 7623 |25.11.2010 Т. Дончева: Борисов си отмъщава на Петков за нещо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads