Реклама / Ads
42| 8126 |01.09.2011 ПОЛИТИКА

Г. Първанов: Депутат няма да ставам, а кой ще бъде премиер зависи от много неща!

.
Георги Първанов
Президентът захапа кабинета за пенсии, здравеопазване, дипломация. Но никога от мен няма да чуете искане за оставка или кадрови промени, подчерта той. Не познавам казуса с хонорарите на Доган, избегна темата Първанов. Той каза, че предлагал нов вот след влизането ни в ЕС.
 

Публикуването на отчет за мандат е безпрецедентен в българската и европейската политика, обяви по БТВ президентът Георги Първанов. Той е събрал книга от 1л. ед. ч., която съдържа отчет на президента за втория му мандат. Това не бил административен отчет, който отделно бил на диск от 900 страници, който щял да бъде разпространен отделно и да стане основа за президентски дебат.

Не виждам политиката, сентенцията и резултатите от това, което е правило правителството, оцени президентът вчерашния правителствен отчет. Там не се споменавало нищо освен това, което е правила администрацията, като конкретни стъпки, което не носело ефект. Президентът обаче приветства факта, че се строели магистрали. Но при пенсиите 2 години нямало индексация при бурното развитие на цените, което означавало, че пенсионерите плащали цената на кризата. но къде са електронните магистрали, попита Първанов. Според него там можело да пробием и да изтеглим икономиката. Похвалих ГЕРБ и за залата, това ме радва и мен, не само софиянци ще имат такава хубава спортна зала, но здравната политика е пълен провал, тя беше шок и ужас, сега е шок и ужас на квадрат, продължи Първанов.

Никога от мен няма да чуете искане за оставка или кадрови промени, артикулира Първанов, според когото стабилността у нас напоследък се дължала на това, че двете правителства изкарали мандатите си и прогнозира, че и при това ще е така.

Най-трудно през мандата на Първанов му било да убеждава европейските лидери в достойнствата на страната, както и при срещата му с М. Кадафи, разказа той. Екипът му преценил посещението в Триполи като авантюра; той обаче бил подготвен за всякакви изненади. При тях разговорът станал буквално на минутата, било противоречиво и сложно като диалог и динамика. Имало деликатни моменти, Кадафи често питал за Т. Живков и бил недоволен от изоставянето на социализма у нас. След 4 часов разговор полковникът най-сетне попитал какво може да направи за Първанов. Срещата с децата и родителите им имало повратен психологически ефект, коментира Първанов. Той добави, че там важна роля изиграл и човек от партньорска служба, британски разузнавач, чиято роля обаче било рано да се осветлява. В Европа единственото "убежище" за Кадафи би била Хага, прогнозира Първанов, който каза, че Кадафи едва ли щял да се предаде жив.

През 2005 г. в Белия дом имаше много приятелска атмосфера; президентът Буш ни подкрепи за всичко и изрече оценката, че ние сме лидер на Балканите, после гостува в България и тогава си говорехме на малки имена, вероятно защото Първанов се помни малко по-трудно от Джордж, отбеляза президентът в духа на самоиронията. Фукането не е най-добрия съветник на държавника и политика, добави той. Първанов обаче бил относително предпазлив в използването на чувството си за хумор, защото медиите не го разбирали.

Всички твърдели, че Първанов станал президент заради отсъствието си от президентския дебат по телевизията. Истината била друга - той отсъствал, защото имал програма, разказа той. Преди това участвал в няколко дебата, един от които загубил, бил хванат на тясно с бюджета на армията. Първанов спечелил, защото отказал да участва в компроматната война, обясни сам той.

Срещата на Първанов с папа Йоан Павел ІІ била събитие, оставащо в историята, блестяща визита като отзвук и излъчване. Дългоочакваната фраза не прозвучала там, където се очаквала, дошла в Гербовата зала. Репликата, че "българите са невинни" била елемент на преговорите, фраза, изречена от самия Първанов пред италиански вестник. Папата казал нещо повече, че това е "инсинуация".

Във времето на президентстването ми възстановихме отношенията с Русия, а с Путин отношенията ми са делови, с необходимото доверие, характеризира Първанов. След тежки преговори руският дълг бил върнат до цент, до копейка. Сегашното правителство върнало сирийския дълг, но само част от него, което говорело за ефективността на дипломацията.

Ивайло Калфин е посочен от 110 общински организации на БСП, отговори Първанов на въпрос дали Калфин е неговия кандидат. В началото имало ръмжене в някои среди на БСП, но Калфин бил "модерният ляв", затова стоял добре в Европа.
Ако има истински реален президентски дебат, шансовете са на страната на Калфин, но не подценявам другите кандидати, защото и г-жа Кунева и г-н Христов са подготвени, каза Първанов, който очаквал интересна кампания.

И да имах право на трети мандат, нямаше да участвам в борбата, трябва да има промяна, два мандата са изморителни, каза още той и призова сегашните кандидати да кажат ще имали приемственост и надграждане или ще почват отново, съобщи настоящият президент. Изборите щели да се превърнат в референдум "за" или "против" правителствената политика.

Приятелството не снема необходимостта да се казва истината и да се изразява политическа оценка, продължи Първанов и напомни, че енергийният му дебат с правителството започнал преди две години, били приети негови тези, после били отречени.Първанов каза, че оценявал личните качества на премиера, но ключовата характеристика на един управленец била компетентността и умението за взимане на информирани решения. Връхната дреха на харизмата се съблича, като спечелиш изборите и влезеш на "Дондуков", добави Първанов, но не пожела да направи персонална съпоставка кой е по-компетентен Станишев или Борисов. Но добави, че Станишев четял доста, докато Борисов пък можел да взема мигновени решения и не губел динамика, което Станишев не винаги успявал да направи.

Тройната коалиция не била продъкт на един или друг политик, а резултат от вота. Двойна коалиция БСП и НДСВ също криела подводни камъни. Първанов дори работел и за четворна коалиция, но този вариант не бил постигнат. Тройната имала историческа цел - вкарала България в ЕС. Борисов бил прав в това, че след влизането в ЕС Тройната коалиция трябвало да потърси друг вариант, което щяло да е печеливш ход. Ако тогава имало избори, ГЕРБ щели да имат далеч по-нисък резултат. Предложението обаче било отминато тихомълком.

Нямаме право да спорим с решенията на съда, коментира Първанов хонорарите на Ахмед Доган. Той не познавал казуса, избегна коментара Първанов. Доган имал важно място в историята на прехода, бил стабилизиращ фактор с ДПС в историята на целия ни преход.

На последния си конгрес БСП оцени като успешни двата ми мандата; това е актив на социалистите. Кой ще бъде лидерът на БСП в перспектива, не го решава нито Първанов, нито Станишев, а конгресът на БСП, която е най-демократичната партия, съобщи Първанов. Бих се върнал не заради постове, имал съм ги много. Като лидер на БСП, поех партията от нула, напомни той. Нова левица проправила пътя на БСП към социнтерна, а КБ подготвила успешните му избори. Мога да помагам и от последния ред; искам да помогна в консолидацията на политическото пространство, 300 партии са много, коментира той. Депутат няма да ставам, а кой ще бъде премиер зависи от много обстоятелства, съобщи Първанов. Нека се създават кабинети в сянка, предложи той и каза, че така можело да се направи верния извод.

Апартаментът ми не е панелен, а е пълзящ кофраж; ще се върна там, но може да потърся и друго жилище, където да живея. Материалното за мен не е било водещо, важно е да имам семейство като сегашното ми - единно. Първанов вчера прочел статия, че семейството му се разпада и се шегували с жена си, че от 20 години то се разпада и явно е най-бавно разпадащото се семейство. Двамата имали свестни синове, които също били обект на гнусни публикации, но това не ги засягало. В последните 2 години ъндърграунда влязъл в политиката и направил симбиоза със сивия печат, коментира Първанов.

Как реагира съпругата ви, попита водещата. Това са нелепости, дай боже всеки да има семейния живот, който имаме ние, каза Първанов.

Дълго време ме наричаха и с бащиното ми име; когато няма какво да кажат опонентите ми, използват подобни средства, каза Първанов по повод псевдонима Гоце. Не съм забравил, че влязох в президентството освиркан, но всичко, което не ме убива, ме прави по-силен, заключи Първанов.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5615 |14.07.2011 Депутати дебатираха вот, който няма да мине . 52| 6275 |23.06.2011 Костов: Независими депутати заради интереси крепят ГЕРБ . 24| 7530 |28.05.2011 Г. Първанов: „Атака” просто е срещу всички; това е върхът на екстремизма . 13| 5820 |15.05.2011 Г. Първанов: Печеленето на избори е въпрос на тактика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads