Реклама / Ads
105| 7031 |01.03.2011 ПОЛИТИКА

Г. Първанов: Дори и аз не говоря спокойно по телефона

.
Г. Първанов
Готов съм да се обзаложа, че Цветанов няма да ме наследи, казва президентът.
 

Поставянето на въпросита за данъчната тайна от вицепремиера Цветанов би било смешно, ако не беше прекалено нагло, казва президентът Първанов в интервю за вестник Труд.
"Той беше хванат в крачка, в несъответствие на обявените декларирани доходи с онова, което реално е реализирал. Той и неговите роднини отказват да се разкрие данъчната тайна, в същото време иска подобно нещо от мен. Аз вече 11-12 години спазвам закона за прозрачност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности, коректно обявявам всичко, което притежавам", добавя президентът.

Аз имам един апартамент, купен преди 20 години и построен вероятно, още 20 години преди това. 65 квадрата е и за него се знае достатъчно. Големият ми син има един апартамент, който е закупен преди две години, с огромна ипотека. Вероятно ще я изплаща цял живот, казва държавният глава.

Министър Цветан Цветанов поставя този въпрос, защото той се провали като министър. Защото Цветанов е олицетворение на моралния крах на ГЕРБ. Това първо. И второ, защото Цветанов показа непрофесионализъм, лошо управление на сектора "сигурност". Наскоро свиках и Консултативен съвет по тази тема, където той не успя да отговори на моите въпроси убедително, продължава Първанов.

Аз оставам с впечатлението, че големите босове на организираната престъпност не се подслушват. Тезата на Цветанов е, че те вече са чисти, легални бизнесмени, което аз не вярвам. Защото знам и това се усеща във въздуха, че тези хора продължават да въртят трафика с дрога, те са в основата или на върха, на контрабандата и аз недоумявам, че те не могат да се подслушват и не бива да се подслушват.  Смятам, че има избирателно отношение, че има двоен стандарт по отношение на тези босове, казва президентът.

Ако предишните управления получиха своето наказание, санкция от избирателите, това вероятно ще се случи и на ГЕРБ, защото освен провала по отношение на босовете, ние имаме провал и по отношение на справянето с битовата, с масовата престъпност. Имаме увеличение на сивата икономика, т.е. имаме несправяне със специфичните задължения, които има вътрешният министър. И на него му трябва битка. То е много елементарно. Така както всички министри, преди това, с извинение, се изредиха да ми се катерят по гърба, да се опитват да се реабилитират политически и морално в опониране и разправия с президента, така се опитва да го прави и самият Цветанова. Това е много жалко, защото той освен че е вътрешен министър и показва една невероятна политизация на вътрешното министерство, е и шеф на щаба на ГЕРБ за изборите. Той ще прави избори, така както ги направиха в район "Източен" в Пловдив - с подмяна на избирателните списъци и с вкарването на мъртви души, с вкарването на държавните структури в изборите, с отстраняването на лидерите на опонентите в деня на размисъл и с всички такива байганьовски прийоми, заявява Първанов.

"Аз твърдя, че използването на СРС-та, на подслушването е прекомерно. Това не е моя оценка, това е оценка и на Европейския съд за правата на човека, на неправителствени фактори, на голяма част от медиите у нас. На КСНС ние не се разбрахме какво да се промени. Аз настоявах, както впрочем и други участници в публичния дебат, да има независимо, национално звено или бюро, което да реализира този процес. Финтът с прехвърлянето на отговорността от министъра на вътрешните работи към главния секретар на министерството не може да заблуди никого. Не мога да приема, че това ще е независим контрол и реализация".

Дори и аз имам своите съмнения и не познавам човек около мен, който да няма подобни опасения. Сега идвам от обяд с един посланик. И там стана дума, че никой в държавата не се чувства спокоен, че не е на "скенера", че не е подслушван.
Аз нямам никакви опасения, но в мен се бунтува гражданското и освен всичко друго аз съм държавен глава и не искам да олицетворявам, както е по конституция, една държава, която има такъв имидж, обявява държавният глава.

Това правителство започна от една много висока кота на доверие и трябва да го признаем, но то не оправда това доверие. В момента образът на България продължава да е така мрачен и деформиран, какъвто беше предишни години. Това е жалко. Но така ще бъде дотогава, докато партийни лидери или структури се опитват да си решават проблемите в България чрез внушения отвън. Тези внушения остават трайно, може би десетилетия. И аз затова винаги съм бил против това, казва Първанов.

"Говорим рядко с министър-председателя. Второ, когато се виждаме коментираме много широк кръг от въпроси. Коментирали сме опасения, оплакванията от натиск на кметове, от БАН имаше оплакване, от университета... Въпросът е в това да няма неправомерен натиск. Освен това, ние с премиера Борисов спорим. Но спорим все по-често за политика, така както спорим сега с министър Дянков за финансовия пакт. Тук няма място за лични обиди, тук има просто различна визия - от конституционна и от гледна точка на управленската прагматика. Аз такива спорове искам да водя. Не искам да падам до нивото на Цветанов, до това махленско ниво на лични обвинения и аргументи, които са взаимствани от жълтата преса".

"Аз съм виждал Алексей Петров един-два пъти, не на четири очи, а в по-широк състав, по служба. Докато премиерът е имал с него общ бизнес. Кажете ми в коя държава министър-председателят си пише кротки, благи, да не кажа друга дума, есемеси, на човека, нарочен за престъпен бос № 1? И аз се питам тази кореспонденция не продължава ли и сега? И се питам каква беше цената на този начин на структуриране на ръководството на БОРКОР?"

Петко Сертов беше член на съвета за европейска интеграция, той е добър професионалист. Но той беше назначен за шеф на ДАНС и изобщо ДАНС беше направена против моето разбиране за такава служба. И беше направена по закон, който дистанцира президента от службата и начина на формиране на ръководството й. Така, както е формирана сега и БОРКОР. Една служба, която ще стои като апендикс въпреки професионализма на ръководния й състав.Тя не би могла да се разположи уютно в законовото пространство, тя по-скоро ще е отдушник и върху нея ще се трупат непрекъснато искания на политически партии, както и вече започна, за саморазправа с политическите опоненти, казва Първанов.

На въпроса дали Алексей Петров е бил в президентската делегация при посещението преди години в Швеция, Първанов казва "Възможно е. Той е член на една от работодателските бизнес организации. Президентът не формира състава на бизнес делегациите. Те се формират обикновено от Търговско-промишлената палата в диалог с други организации. Аз там не съм се намесвал никога".

Готов съм да се обзаложа, че Цветанов няма да ме наследи. Аз мисля, че премиерът внимателно ще анализира ситуацията. Той има усет за динамиката. Тези данни, които излязоха напоследък, говорят за много радикален обрат и не знам той дали би рискувал да загуби и едното, и другото.

За участието на Ал. Петров президентът казва" ако е допустимо, ако не му създадат пречки, той би могъл да участва, за да трупа актив. С цялата тази кампания срещу него обаче Борисов и Цветанов са на път да го героизират. Надявам се да си дават сметка".

След края на мандата, вероятно ще трябва да поработя някъде, за да изкарам пари за един апартамент. Поне малко да скъся дистанцията с Цветанов. Извън шегата - моята голяма амбиция е да продължа да работя по линия на подготовката на млади кадри. АБВ ще прави и това, казва президентът за Труд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 92| 7012 |23.01.2011 Г. Първанов: Затъваме в блатото на отрицанието . 38| 6542 |28.11.2010 Г. Първанов: Бащата на нацията може да стане дядо . 81| 7702 |18.06.2010 Г. Първанов: Аз съм плеймейкърът в отбора, ще подавам на голмайстора . 34| 7174 |19.10.2009 Първанов: Министър се прави на премиер, в кабинета предлагат опасни идеи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads