Реклама / Ads
75| 7932 |04.04.2011 ПОЛИТИКА

Г. Първанов: Избори 3 в 1, глас и за АЕЦ "Белене"

.
президентът Първанов
На следващите парламентарни избори да има изградена пирамида на властта; изборите ще са "за" или "против" правителството на ГЕРБ; Тройната коалиция още е заличила лошия спомен, затова не е печеливша формула; заминаването на "Дръзки" беше неуважение към мен; не ни трябва само армия за износ, обясни Първанов.
 

Не очаквайте един държавен глава да персонифицира заплахите към страната в ефир, обяви по БТВ президентът на България Георги Първанов. Интервюто започна във фаталната 13-та минута след 8 часа. Президентът тази сутрин не успял да пише на страницата си във Фейсбук, но вчера писал за канонизираните мъченици в Батак, а днес щял да пише за прочетена книга на Стивън Кинг, каза той.

Аз бях този, който пое отговорност за редица непопулярни мерки, свързани с БА, напомни Първанов по повод спора му с министъра на отбраната А. Ангелов. Той напомни и юговойната и каза, че армията трябва да брани военната сигурност на страната, а не да е само "армия за износ". В кризата трябва да се пести, прави го и президентската администрация, но не мога да се съглася, че бюджетът на армията трябва да намалява, обясни Първанов, който бил критикувал и предишното правителство за контрола над начина за харчене на средствата. Той напомни случая, в който трябвало да унищожаваме двигателите на ракетите СС-23.

Заминаването на фрегатата "Дръзки" беше неуважение към мен, научих за това от медиите, не възразявам фрегатата да партрулира, но имам своята особена позиция за този конфликт, каза Първанов. Неговата позиция била последователна. Кадафи без съмнение трябва да си ходи, но идват объркани послания от съюзниците, добави той. Кадафи трябва да бъде отстранен и съден, ако той остане няма да има нито мир, нито демокрация. но ако Кадафи бъде отстранен, това не гарантира автоматически мир. Президентът изрази опасения, че може да има и сухопътна операция в Либия.

Президентската институция по мое време имаше решаващо значение за членството ни в НАТО, каза Първанов и добави, че през първия си мандат направил 27 визити в други страни.

По темата за АЕЦ Белене той каза, че трябва да има референдум. Недопустимо е 20 години след прехода да има такова неуважение към пряката демокрация и да не се провежда референдум. Това била една от идеите за корекции в презиеднтските правомощия - иницииране на референдуми. Споровете за АЕЦ Белене налагали народът да се произнесе. Ние трябва да искаме единни критерии за ядрена безопасност, каза той, но добави, че сме с две обиколки преди съседите си и трябва да овладеем този пазар. Предстоящите избори били крайният срок за провеждане на този референдум; тогава можело хората да се произнесат и по темата за "Белене".

На 12 април предстоели консултации с парламентарно представените сили за изборите - дати, механизъм. Между 20 октомври и края на месеца се очертавали те, вероятно в неделя.

Имам самочувствието на успял президент, каза Първанов и добави, че в БСП се говорело за кандидатурите на Калфин, Паскалев, Плугчиева. той можел да се спомене и имена от дясно, но не пожела да го прави. Няма да призовавам да се гласува за някого, по-скоро бих водил принципна полемика за изграждане на институцията.

За участието на Ал. Петров президентът коментира, че може би министър Дянков знаел повече по темата. не допускам, че петров ще събере гласове, ще добави интересен щрих, каза той и обяви, че очаква радикализацшя.

Тези избори ще са "за" или "против" правителството на ГЕРБ, съобщи Първанов. Когато имам критични бележки към политиката на ГЕРБ, ги казвам, но не искам това да се прехвърля априори върху изборите. Той вчера разбрал, че кандидатурата на ГЕРБ можела да бъде и жена. Ролята на жените в българската политика щяла да нараства; това щяло да е противовес на агресията на прехода, отбеляза той. Не мога да коментирам някой, чията кандидатура не е издигната, каза първанов по повод евентуална кандидатура на М. Кунева.

Тройната коалиция не е най-печелившата формула. Без да давам съвети на предизборните щабове, ще кажа, че трябва на първия тур да се издигнат такива кандидати, които да са разпознаваеми като типични за лявото и дясното. Тройната коалиция още не била заличила лошия спомен, част от който бил несправедливо създаден. Картината била сложна; БСП вдигала рейтинг последователно, но бавно, не било ясно дали времето ще стигне.

Чакат още арести - на 20-30 или 100 босове на организираната престъпност, коментира Първанов. Тройната коалиция не беше достатъчно настойчива, но тогава бяха хванати Маргините, започна натиска срещу т.нар. Златко Баретата. Когато той попитал министър Цветанов подслушват ли се босовете на организираната престъпност, той казал: Не, защото това трябвало да се прави преди 15 години. Гръбнакът на организираната престъпност е недосегаем днес, но нямам обяснение за това, а там бяха най-големите очаквания, каза президентът и установи, че битовата престъпност нараствала.

Активно кореспондиращият с Ал. Петров е настоящият премиер, каза Първанов, но добави, че е нелепо другият вицепремиер да се среща с него и да прави официални разговори. За Михаил Михов - Мишо Бирата президентът каза, че не е редно да се ровят костите му ден след погребението, но от записа ставало ясно кой какъв ангажимент е поемал. Той желаел прокуратурата отчетливо да каже кой е в основата на тези записи. Когато президентът отивал на футболен стадион, до него отивали много хора и му се оплаквали. Възможно е в някой от нашите разговори да е ставало дума за това, добави Първанов, който уволнил свой съветник, защото той станал адвокат, без да е нарушил закона. Михов не ми е никакъв приятел, познавам го като добър ръководител на баскетбола, както познавам 90% от българските спортисти.

По повод имотното си състояние Първанов коментира, че било нелепо Цветанов да визира точно него, защото това, с което разполагал, бил апартамента му от 65 кв. в "Красна поляна" и апартамента на сина му, закупен с голям кредит. Нямам сметка, освен разплащателната сметка на жена ми, каза президентът, но каза, че не искал да подхранва сиромахомилството.

През последните дни се случи нещо, което ще определя нашето бъдеще - решението за създаване на пакта "Европлюс" и България се присъединила, без да се усети с решение на подпис. Има морален конфликт с конституцията, обясни той. На този пакт гледам противоречиво, той би трябвало не само да спасява страни пред фалит, но и да създава стимули за конкурентноспособност. По-добре да сме вътре, но гласът ни трябва да се чува, каза президентът. Разликата между нас и Европа ще се увеличава, предупреди той. Ако бях премиер, щях да се обадя, добави той. Това бил ключов въпрос, ако премиерът е по-подготвен, каза Първанов и пожела бъдещият премиер да получи нормално наследство, което не ставало, защото не сме си реализира интереса в обединена Европа.

АБВ не е спринтьор, не бягаме за дистанция до края на тази година. АБВ е маратонец, произвежда политики и кадри. Искам на следващите парламентарни избори да има изградена пирамида на властта, каза Първанов, който нямало да е президент дотогава. ще се опитам да създам коалиция на духа, атмосфера, която щяла да позволи отделните политически сили да са готови управленски и кадрово. Отношенията му със С. Станишев били нормални. С Бойко Борисов - без изменение. Във всеки момент обаче той можел да вдигне телефона или да му напише писмо.

Накрая Първанов каза, че успял да опитоми вълк чрез вълчицата Зорница. Конфликт със закона няма. Каня представителите на РИОКОЗ да видят самото животно, каза той по повод снимките му във Фейсбук с вълчицата.
Аз съм събрал вълк и каракачанска овчарка на едно място, което е уникално; отглеждам това животно много по-добре, отколкото в зоопарка, но ако законът налага, аз ще го дам там, но със съжаление, каза Първанов.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 7576 |29.03.2011 Социолози: Президентските избори са начин на оцеляване . 33| 5818 |08.03.2011 Плугчиева: Президентските избори не са шоу . 105| 7021 |01.03.2011 Г. Първанов: Дори и аз не говоря спокойно по телефона . 72| 6225 |16.02.2011 Пл. Юруков си направи нова партия ВОТ за изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads