Реклама / Ads
142| 8901 |03.02.2012 ПОЛИТИКА

Първанов изравя томахавката за битка с Борисов и с ГЕРБ

.
Г. Първанов:
Първанов направи заявка за лидер на БСП и за премиер и предупреди, че битката с Борисов може да загрубее, ако стане персонална.
 

Каквото сме си казали с президента Плевнелиев, си е за четири очи, идеята му за множество съвети към президента е симпатична, но продуктът, който може да се създаде, остава нечут заради правомощията, обяви по БТВ Г. Първанов, доскорешен президент. Между институциите има известна ревност, всяка казва: другите ли са по-компетентни от нас, добави той.

Плевнелиев не е от моята кръвна група, но уважавам първите му стъпки, коментира Първанов. Той препоръча на Плевнелиев да уважи и жертвите на фашисткия режим, след като е направил същото със жертвите на комунистическия режим.

Рядко ми се случва да плача, но това е нещо интимно, за да го споделям, каза той.

Вътрешният министър и Атанас Атанасов твърдят, че имам връзки с организираната престъпност; има някои неща, които ме карат да недоумявам - Цветанов е министър, не махленска клюкарка. Ако той има доказателства срещу мен, нека ги даде на съда. Законът е направен така, че за "евентуално" не може да ме осъди, добави той. Атаката започна в момента, когато споменах, че с Борисов нашият идеен сблъсък предстои. Готов съм да приема битка на територията на морала, каза Първанов.

Филчев е назначен по времето на Костов, отворете стенограмите на НС и ще прочете какви думи той изрича по повод демократичната левица. Аз научих, че Ал. Петров е съпричастен към службите на България, когато той беше осветен, дотогава не съм знаел, увери Първанов и каза, че е цинично да се прехвърля вината.

Аз ще водя лидерска битка с Б. Борисов и с ГЕРБ, тя и в момента е такава. Ще водя битката и без да съм формален лидер на БСП с това слабо и вредно правителство за България.

Не е в моя стил да се кандидатирам и да се самопредлагам за лидер на БСП, добави той. Надявам се, че ще получа по-голяма подкрепа, искам да видя в надпреварата много и различни лица, в БСП има млади хора. Ключовата дума е промяна, каза още Първанов. Необходима е промяна в организационните структури. Другата ключова дума е сила, БСП не излъчваше сила. Битката, която предстои с ГЕРБ, е лидерска битка. Срещу Б. Борисов БСП трябва да противопостави силна фигура, която вдъхва респект. Надявам се да не сме само двамата, които да се борят.

БСП няма да се разцепи, въпросът е от конгреса БСП да излезе по-силна, защото ще има точно една година до изборите, добави Първанов. Най-доброто, силно и убедително за една партия е нейният лидер да бъде кандидат за премиер. Най-доброто е партийният лидер да стане и премиер на правителство в сянка, препоръча той. Тази оферта е до момента на изборите. Ако БСП спечели изборите с достатъчен резултат да направи свое правителство, няма нищо нелогично то да продължи да функционира, ако няма достатъчно гласове, ще се търсят коалиционни партньори.

Моят рейтинг е около 2 пъти по-голям от този на партията, вероятно имам някакъв потенциал, но той няма да е достатъчен, ако не се действа в екип и не се привлекат хора отвън. АБВ беше замразено, за да не ни упрекнат, че сме повлияли отрицателно на резултатите на една или друга партия. АБВ е моделът на консолидация на редица партии.

Цветанов е един от символите на насилието; то прозира във всяка дума на премиера, в отношението му към всяка социална група, която защитава правата си, насилието е издигнато в ранг на държавна политика, коментира още Първанов. Б. Борисов не дава нищо, правителството разпределя бюджета на държавата, нашите пари. Нека битката бъде жестока на политическо равнище, ако стане персонална, играта ще загрубее, предупреди Първанов.

Политиката на Борисов е толкова непредсказуема, за АЕЦ Белене ще откриете над 100 поврата, обръщания на 180 градуса, това не помага на бизнеса, той иска да знае какви ще му бъдат данъците.

Опазил ме господ да започна да кадрувам, отговори Първанов на въпроса кой би бил вътрешен министър в евентуално правителство в сянка. Той бил отворен за диалог с всички хора в БСП; самата идея за правителство в сянка била само маркирана.

ГЕРБ може да са слаби управленци, но показаха, че могат да правят избори, отсъди Първанов. Битката ми с Борисов не е заради премиерския пост, каза той.

Когато става дума за любими неща, не бих ги отнесъл към политиката. Нещата са по-силни и достоверни, когато се гледат от дистанцията на времето като д-р Дертлиев и Кольо Добрев, добави той.

Нелепо е да се говори за взети рушвети от гражданство; при издаване на гражданство инстанциите са повече, аз самият нямам отношение към това, каза първанов и каза, че ако има нормално правосъдие, нещата трябвало да отидат в съда. Няма къде да има пробив по системата, порцедурата започва в министерството и завършава там и по отношение на помилванията и на гражданството, уточни той.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 60| 12351 |01.02.2012 Д. Гяуров: Съветническият кръг около Първанов направи много бели . 48| 8626 |26.01.2012 Трактора и Първанов имат родова връзка - ДС . 32| 9334 |24.01.2012 Любка връща Първанов в БСП . 0| 9404 |23.01.2012 Връщането на Първанов в панелка е ПР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads