Реклама / Ads
37| 8201 |25.01.2014 ПОЛИТИКА

Първанов: Моята е лесна - мога и без политиката

.
Георги Първанов
Не искам да цепя БСП; искам да запазя другарство със Станишев. Аз замразих АБВ, защото исках да избегна напрежението и да няма изтичане на гласове от БСП, заяви по БТВ президентът (2002-2012) Георги Първанов. Той обаче отбеляза, че това не помогнало да се спечелят изборите.
 

Нямам намерение да цепя, ще направим втора листа и резултатът на двете формации ще се броят заедно. По-важен е крайният резултат, а не уставните постановки, добави той и поиска левицата да се отвори, да се консолидират гласовете и да се върви еднопосочно.

Преди 2-3 седмици бях в Благоевград, провокирах дискусия, на която присъстваше и "художникът", боядисал паметника на Д. Благоев. Това е един от най-големите патриоти в българската политика, посочи Първанов. Не е фатално организационното разделение на тесни и широки социалисти, фатално е отсъствието на политическо взаимодействие между тях, добави той. И изрази надежда да не се наруши приятелството му с много партийни членове в БСП. Предпочитам да запазя другарството и със Сергей Станишев, каза Първанов. Споделям оценката, че Жан (Виденов) беше един честен политик, но не мога да оценя позитивно поведението му, добави той. Поуката била, че когато не управляваш добре, трябва да отстъпиш назад.

Отричането на лидерите един от друг било явление не само вляво, но и вдясно, добави още той. Винаги имало стремеж у по-младите лидери да се еманципират. В БСП има не само млади хора, но и такива, които са отдавна в политиката. Един такъв човек е Ивайло Калфин, посочи Първанов. Време е напред да излязат такива хора - изявени и утвърдени професионалисти, но и почтени хора, пожела той. Но не поиска да назовава имена, за да не изгорят хората, които ги носят.

За ултиматума да се откаже до понеделник от листата Първанов каза, че това няма да стане. Да видим каква ще бъде стъпката на "Позитано". Всичко се обсъжда с моите колеги, които в по-голямата си част не са членове на БСП. Имат нещо общо с левицата, но са хора с национално мислене, изреди той.

Голяма част от активния ми, от най-хубавия ми живот е свързан с БСП, при това в най-трудния период, когато нямаше партийни субсидии, ток и парно на "Позитано", но хората устояха, посочи той. И пожела хората да оценят президентските му мандати и онова, което е дал на левицата и на хората в България.

Според него управлението на Симеон Сакскобургготски било най-спокойният период в България.

Моята е много лесна. Аз не искам да се занимавам с политика в перспектива, но ние ще си вземем нашите два-три, а може и повече евродепутати. На тези избори ще се разбере, че не може без АБВ, заключи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 7082 |04.11.2013 Петков съгласен с Първанов: Станишев обслужва лични интереси чрез партията . 37| 6967 |19.10.2013 Георги Първанов:Станишев не може да обедини лявото . 34| 9981 |21.09.2013 Г. Първанов: Един човек на "Позитано" отдавна държи партията като заложник . 45| 8393 |29.08.2013 Първанов: Станишев изпусна много възможности за елегантно оттегляне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads