Реклама / Ads
13| 6133 |15.04.2011 ПОЛИТИКА

Първанов назначи членовете на ЦИК

.
Президентът Георги Първанов подписа указа, с който назначава Централната избирателна комисия, съобщиха от пресслужбата на държавния глава.
 

Назначената ЦИК е в състав от 21 членове. Общият сбор от определените по закон членове на комисията е 20 - 19 за парламентарно представените партии и коалиции и 1 за НДСВ като представена партия в Европейския парламент. Тъй като така общият брой на членовете на ЦИК става четно число, комисията е допълнена с още един член и окончателният й брой е от 21 членове.

ЦИК е формирана съгласно чл. 23, ал. 7 от Изборния кодекс при спазване на изискването да се запази съотношението между парламентарно представените партии и коалиции чрез използване на метода на най-големия остатък. Съгласно дефиницията за парламентарно представена партия и коалиция - §1, т. 11 от Изборния кодекс - съотношението между парламентарно представените партии и коалиции е определено на база съотношението между парламентарните им групи (брой депутати).

Съгласно закона местата в ЦИК са разпределени както следва: ГЕРБ – 10; Коалиция за България – 4, ДПС – 3; Атака – 2; Синята коалиция – 1; НДСВ – 1.

Председател на комисията е Красимира Медарова, предложена от ПП ГЕРБ. Заместник-председатели са: Елена Маркова, предложена от Коалиция "Синята Коалиция"; Мария Мусорлиева, предложена от ПП "Атака"; Мая Андреева, предложена от ПП ГЕРБ; Румяна Стоева – Сидерова, предложена от "Коалиция за България"; Сабрие Сапунджиева, предложена от ДПС.

Членове на ЦИК са: Анна Колушева – Манахова, предложена от ПП ГЕРБ; Бисер Троянов, предложен от ПП ГЕРБ; Валентин Бойкинов, предложен от ПП ГЕРБ; Венцислав Караджов, предложен от "Коалиция за България"; Владимир Христов, предложен от ПП "Атака"; Гергана Маринова, предложена от ПП ГЕРБ; Емануил Христов, предложен от ПП ГЕРБ; Ерхан Чаушев, предложен от ДПС; Иванка Грозева, предложена от ПП НДСВ; Красимир Калинов, предложен от ПП ГЕРБ; Мариана Христова, предложена от ПП ГЕРБ; Паскал Бояджийски, предложен от ПП ГЕРБ; Ралица Негенцова, предложена от "Коалиция за България"; Севинч Солакова, предложена от ДПС; Силва Дюкенджиева, предложена от "Коалиция за България".

В хода на проведените консултации при държавния глава "Синята коалиция" изрази особено мнение по формиране на състава на ЦИК и представи писмени мотиви, с които предложи състава на комисията да се формира на база на получени гласове на парламентарните избори през 2009 година. Посочените мотиви не са уважени, тъй като по Конституцията на Република България ЦИК не е орган, който се формира на база на изборен резултат. Същевременно, според дефиницията за парламентарно представена партия или коалиция, се изисква преценката да се извършва към актуален исторически момент – консултациите между парламентарно представените партии, а не в предходен исторически момент – парламентарните избори през 2009 година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 6491 |05.04.2011 Волен Сидеров: 10 г. Първанов не направи нищо! . 75| 7932 |04.04.2011 Г. Първанов: Избори 3 в 1, глас и за АЕЦ "Белене" . 18| 11698 |21.03.2011 „Къносания“- поредното петно в мандата на Първанов . 105| 7021 |01.03.2011 Г. Първанов: Дори и аз не говоря спокойно по телефона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads