Реклама / Ads
21| 6407 |14.05.2010 ПОЛИТИКА

Първанов пак контра на кабинета, но мислел за похитените моряци

.
Георги Първанов
Още миналата година през септември апелирах за минимален структурен дефицит. Да се разплати държавата на бизнеса, за да се избегнат част от уволненията и да се намали безработицата. И това, мисля, беше правилният ход.
 

Това каза президентът Георги Първанов днес в Приморско, който е на посещение в крайморския град по повод годишната среща на Българската асоциация на регионалните медии, 90-годишнината на вестник “Черноморски фар” и среща на инициаторите на “Поморийското обръщение” за Черноморските фарове.

Държавният глава бе категоричен, че антикризисните мерки на правителството са закъснели, но “няма смисъл да се вайкаме”. В момента трябва да се намерят нови работещи мерки, за да не се окаже закъснението драматично, подчерта той.

Според него България е загубила твърде много време. Сега ще ни бъде доста по-трудно, защото има сериозни проблеми със събираемостта на приходите. Оттам идва голямата тежест, посочи президентът. Той каза, че се надява правителството да реагира адекватно.

В отговор на въпрос на журналисти какво се прави за отвлечените моряци, Първанов отговори, че българската държава и сега работи за тяхното освобождаване.

„Българската държава може да помогне, принципът обаче, който е възприет в световен мащаб, е собственикът на кораба, онзи който е наел моряците, да поеме тежестта на преговорите и респективно да направи всичко необходимо за освобождаване на пленените моряци. Държавата, дипломацията и други структури, които не искам да споменавам, и сега много активно работят и периодично се чувства резултатът от тази работа. Това е един много голям проблем не само за България, това е проблем и в световната общност. Много от големите структури за сигурност са ангажирани в решаването на този въпрос в световен мащаб и все пак резултатите не са обнадеждаващи”, каза Първанов.

Що се отнася до идеята на правителството да вдигне осигурителния стаж с три години и дали това не е антисоциална мярка, президентът заяви, че избягва да коментира идеи, които са в начален етап.

„Защото, както виждаме, в много от случаите на следващия ден се бие отбой и не е редно аз да коментирам идеи, които са в зародиш”, обясни Първанов.

Относно външната политика на правителството ни към Македония и Сърбия и по – специално на българските малцинствени групи и дали тази политика не е слаба, държавният глава отговори, че България трябва да подкрепя своите съседи и те да станат част от ЕС. По думите му това ще ни даде повече сигурност.

 „Разбира се, всички те трябва да изпълняват изискванията на ЕС и НАТО, както сме ги изпълнявали и ние, изпълнявайки принципа на добросъседство. Това е критерий, който ние трябва да поставяме много категорично при всичките си дипломатически разговори”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 8214 |30.04.2010 Лечева извади кинжал на Станишев, сочи за лидер Първанов . 6| 5486 |28.04.2010 Бойко: Слизай Първанов, да ходим на избори . 46| 9500 |27.04.2010 Зад преврата на Станишев изплува сянката на Първанов . 16| 5226 |23.04.2010 Първанов сезира КС заради отмененото си вето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads