Реклама / Ads
12| 5680 |21.06.2016 ПОЛИТИКА

Първанов: Поведението на Борисов е като на кандидат за президент

.
Георги Първанов
Поведението на Борисов е като на кандидат за президент. Това личи от цялото му поведение. Тази свръхактивност, посланията му говорят за това. Това заяви бившият президент Георги Първанов пред bTV.
 
След Борисов ще се върви към предсрочни парламентарни избори, където ГЕРБ няма  да играе същата роля, допълни той.

Ние имаме три-четири избираеми кандидатури. Но не бързаме, защото искаме да има една широка кандидатура подкрепяна не само от център-ляво, но и център-дясно. Трябва ни държавник, силен човек, мъдър човек. Би могло да се намери взаимодействие между широк кръг партии. Позицията на БСП е важна. Готови сме да тръгнем и в по-тесен вариант - трети път, каза още той.

Първанов коментира още дали самият той ще се кандидатира за президент. Шансът ми е толкова, колкото на всеки друг. Какво имам да кажа, ще го кажа на форума, в началото на юли. Тръгваме на изборите да борим модела на ГЕРБ за президент, ние сме алтернатива. Нашата опозицонна политика не трябва да вреди на личните отношения.

 Личен разрив с Борисов не сме имали. Чухме се веднъж. Той разбра от медиите, че напускаме кабинета, защото не беше ни свършил форумът, обясни той.

Първанов коментира и горещия въпрос за балканска флотилия на НАТО. Ако позицията на премиера е правилна, то тогава се питам какво правят министрите на отбраната и външните работи, които са водели разговори за тази инициатива. Другата идея е по -важна - нека парламентът да гласува декларация да даде мандат за преговори по това, каква ще е позицията на президента Плевнелиев  във Варшава. В последно време позициите му са крайни, посочи той.

Това не е нова идея. Има разговори в продължение на месеци. Това ми напомня една грешка политика за създаване на балкански пактове - част от страните насочени към други. А това е насочено срещу руската страна. Няколко кораба не биха притеснили Русия, а по-скоро разкриват политиката на Турция, смята бившият президент.

Ако министър-председателят прави инсинуация, то Плевнелиев трябва да го опровергае. Но никой не беше опроверган на пресконференцията. Определено има разнобой, смята той по въпроса.

Ние доказахме своята солидарност с ЕС и НАТО. В същото време държим на ясна, специфична позиция спрямо Русия. Защото такава е нагласата на 80-90% от населението. Вижте позицията на германския външен министър. В Европа вече зрее едно друго отношение към Русия, каквото бе преди 7-8 години. Мога да посоча позициите на Орбан или Ципрас. Това са държави, които тежат със своята позиция. Народът иска други отношения с Русия. Затова интуитивната позиция на Борисов бе добра, смята Първанов.

Първанов коментира и замразените проекти "Южен поток" и АЕЦ "Белене. Може ли да говорим, че ще препродадем реактора на Иран, така както се продава нафтова печка и да няма диалог с руската страна за АЕЦ "Белене". Сега продаваме, получаваме не милиард, по-малко. След 20 години, когато се изчерпи живота на АЕЦ "Козлодуй" трябва да купуваме ток от Турция. Защо да строим нов реактор, имаме реактор. Той е близък до новите поколения. Той дори в Козлодуй може да се адаптира, смята той.

Виждал съм договорената начална сума за АЕЦ  "Белене" - около 4 млрд. лева. С времето ще нараства, но няма да струва като сегашните централи. Сега един реактор струва 3-4 пъти повече. Искаме АЕЦ  "Белене" и  "Южен поток" да се случат, защото това е българският интерес. Защо има "Северен поток", а ние не можем да си позволим проект, който ни носи инвестиции и ни гарантира сигурност. Ще ни пазят и руснаците, и американците и европейците, категоричен е Първанов.

Първанов коментира и учителската сага. Не оправдам г-жа Кунева. Идеята за учителския събор е красива, но Кунева го сведе до пиар-мероприятие и Борисов имаше право да я пореже.





Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 7248 |12.06.2016 Зам-министър Цв. Георгиев замаза въпроса за рокади в полицейски дирекции . 0| 7375 |10.06.2016 Йотова: Скандално е Кристалина Георгиева да блокира шанса на наш политик да оглави ООН . 12| 4449 |10.06.2016 ЕК опроверга твърденията, че Барозу лобира за Георгиева за шеф на ООН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads