Реклама / Ads
27| 7660 |24.06.2011 ПОЛИТИКА

Първанов превърнал президентството във финансова пирамида

.
Георги Първанов
Сигнал за финансовото състояние на президента Георги Първанов ще внесат от партията на Яне Янев в Комисията за конфликт на интереси и в антикорупционната комисия на Народното събрание. Това бе оповестено по време на състоялата се днес пресконференция на РЗС.
 

Според лидера й президентството през последните 10 години се е превърнало във финансова пирамида, на която никой не може да търси отговорност. За него това е недопустимо, при положение, че българските данъкоплатци имат право да знаят за какво се е похарчила всяка тяхна стотинка.

Янев остро критикува Първанов и за това, че се е самопровъгласил се социален президент, който в крайна сметка се е оказал шейх.

Атанас Семов, кандидат-президентът на РЗС за избори наесен, отбеляза, че партията му е направила задълбочен анализ, за да види доброто и лошото, свършено от Първанов.

Всъщност обаче не намерихме нито една положителна оценка от 10-годишното пребиваване на Георги Първанов в президентската институция, коментира Семов. Оценката за тези 10 години е едно загубено десетилетие. Дори и да се каже нещо положително за мандата му, то ще е недостатъчно, заяви още той.

Според РЗС нито един човек от хората, които одобряват президента, не могат да посочат поне едно добро негово дело. За 10 години никой не е разбрал защо Първанов стана президент, какво иска да направи и какво иска да види след себе си. След себе си оставил само едно изтерзано население, а за да се разграничава от случващото се в държавата, той проявявал открит срам, допълни депутатът от РЗС.

Семов хвърли светлина върху финансовото състояние на държавния глава. След двата мандата на Дондуков 2 в последната декларация пред Сметната палата Георги Първанов е обявил влог в размер на 10 000 лв. и автомобил "Фолксваген". Според него пълният абсурд е очевиден.

Президентът могъл да посочи кметовете-феодали, но е решил да остане с тях и да ги подкрепи.Заплатата на президента се равнява на двойния размер на депутат в парламента - т.е. 5 000 лв. В същото време съпругата на президента получава заплата като народен представител - 2 500 лв. Това, което се получава чисто, е 7500 лв. месечно, при положение, че държавата покрива всички разходи на президентското семейство.

Тези хора са на пълна държавна издръжка за ток, вода, комуникации, дрехи, командировъчни, посочи Семов.

От командировъчни семейството е получило по 2500 лв. месечно. Чистият доход значи е 10 000 месечно. И тези хора имат наглостта да декларират влог от 10 000 лв.!, коментира кандидат-президентът.

Вторият проблем, който според РЗС е също толкова явен, е бюджетът на президентската институция, който възлиза на 53 млн. лв.

Няма нито един нормативен акт, който да урежда финансовите дейности на президентството. Затова най-категорично РЗС заявява - президентството през 10 години последните години беше финансова пирамида, каза Семов.

Освен това Първанов ръководи бюджета на НСО и Външно разузнаване. Искаме одит!, отбеляза на свой ред Яне Янев.

Дошъл е моментът да се кажат много истини, свързани с хонорарите на Георги Седефчов Първанов. Затова на следващата пресконференция ще ви раздадем нотариални актове и други документи, които ще внесем като част от сигнала. Много е важно обществото да разбере истинския образ на всички политици. 20-годишният преход бе много тежък и няма нужда държавните институции да се използват по този начин, заключи лидерът на РЗС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 7850 |19.06.2011 Кадиев президент! - предлага Данаилов на Първанов . 55| 12200 |15.06.2011 Уикилийкс: Първанов и ген. Колев прикривали корупцията в армията . 97| 7232 |12.06.2011 Борисов: С Първанов България ще фалира като Гърция . 5| 5756 |12.06.2011 В БСП искали главата на Първанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads