Реклама / Ads
60| 6834 |17.01.2012 ПОЛИТИКА

Г. Първанов: Президентът не преразпределя; влиянието е друго

.
Георги Първанов
Първанов работел добре с всички премиери, но с Борисов се говорело по-трудно; управлението на тройната коалиция било успешно, но имало грешки и тогава трябвало да се иска вот на доверие.
 

Времето, в което бях президент на България, като цяло, е безспорно един от най-успешните периоди в нашата демокрация, обяви по президентът на Георги Първанов, само няколко дни преди да си тръгне от „Дондуков" 2. Той коментира, че след това дошла кризата и новото управление на ГЕРБ, което се лутало, за да изплува от нея.

Партиите никога не са били толкова изолирани, колкото на последните избори, а и след тях, коментира още президентът. При толкова много партии в България няма никакви елементи на консолидация, гражданското общество остава отритнато встрани и това не е добре, каза Първанов.

 

Първанов обясни, че се бил старал да работи добре с всеки един премиер на страната - имал добър диалог и със Симеон Сакскобургготски, и със С. Станишев. С Бойко Борисов се говори малко по-трудно, направи уговорка Първанов. Във всеки случай, дори когато сме спорили, съм се старал да бъде на принципна основа, добави той.

 

Когато Борисов станал премиер, той го поканил на разговор, но само няколко месеца след това ГЕРБ отговорили грубо на неговата добронамереност с искането за импийчмънт, което довело до полемики, припомни президентът.

 

Управлението на тройната коалиция е успешно, тя изпълни своята историческа мисия, квалифицира президентът и посочи, че това е членството на България в Европейския съюз. Коалицията обаче направила и доста грешки, добре щяло да бъде, ако тогава лидерът бил поискал вот на доверие. Нужно било оздравяване, каза Първанов.

 

Газопроводът "Южен поток" е национален проект. Той е и европейски проект и сам по себе си е голям шлем. АЕЦ "Белене" е необходима, за да можем да присъстваме на балканския енергиен пазар, обясни Георги Първанов за "големия шлем".

 

Президентската институция носи влияние; президентът може да изразява категорично и ясно своята позиция и за нея има чуваемост в обществото, но президентът не преразпределя, обобщи Първанов.

 

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 93| 9114 |13.01.2012 Първанов: Бойко, идвам . 42| 8125 |01.09.2011 Г. Първанов: Депутат няма да ставам, а кой ще бъде премиер зависи от много неща! . 48| 6339 |28.08.2011 Р. Христов: Кандидат-президентът на ГЕРБ ще е Б. Борисов . 24| 7530 |28.05.2011 Г. Първанов: „Атака” просто е срещу всички; това е върхът на екстремизма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads