Реклама / Ads
11| 5762 |21.06.2010 ПОЛИТИКА

Първанов и Примаков с общи приказки за енергийните проекти

.
Вяло Евгений Примаков и Георги Първанов коментираха общите енергийни проекти, които премиерът Бойко Борисов поряза миналата седмица. Според двамата те са с европейски измерения и са важен компонент от изграждане на доверието между България и Русия.
 

Президентът Георги Първанов се срещна днес с Евгений Примаков, председател на Търговско-промишлената палата на Руската федерация, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
По време на срещата бяха обсъдени широк кръг теми от дневния ред на двустранните отношения между България и Русия, а също и други актуални въпроси, свързани най-вече с пътищата за излизане от икономическата криза.
Президентът Георги Първанов отбеляза, че като член на Европейския съюз България гледа с удовлетворение на възходящото развитие на връзките между Съюза и Руската федерация. Българският държавен глава каза също, че би искал да види по-активни политическите и търговските връзки между България и Русия, както и да бъде продължена постигната по-рано динамика в двустранните отношения. Той призова да бъдат потърсени онези фактори, които могат да катализират тези процеси.

Георги Първанов даде висока оценка на приятелското отношение, което Евгений Примаков винаги е имал към България. Президентът предаде своите най-сърдечни поздрави към президента Медведев и премиера Путин, както и пожелание за успех в тяхната дейност.
По повод мерките за излизане от икономическата криза президентът Първанов изтъкна необходимостта от повече подкрепа за бизнеса и разширяване на пазарите за българските фирми. В този смисъл едно от важните направления за България е Русия и Изтока като цяло, подчерта държавният глава.

Георги Първанов и Евгений Примаков взаимно споделиха тезата за продължаване на сътрудничеството на равноправна и взаимноизгодна основа между двете страни, както и за запазване на доверието на всички равнища.
Обсъдени бяха и перспективите пред големите енергийни проекти, в които участват и двете страни. Общо бе мнението, че те са с европейски измерения и са важен компонент от изграждане на доверието между България и Русия.
След срещата президентът Първанов връчи на акад. Примаков Почетния знак на държавния глава.

“Евгений Максимович е добър приятел на България, добре познат в нашата страна. Редица негови книги са преведени на български език, познати са у нас, както впрочем в много други държави. Винаги е бил радетел на близките, приятелски отношения между нашите страни и народи и със своята дейност на практика е допринасял за тяхното равноправно развитие”, заяви в словото си по време на церемонията българският президент. Той изрази признателността си към Евгений Примаков за приноса на Търговско-промишлената палата на Русия за насърчаване на двустранния стокообмен и оказаната от него подкрепа по казуса с осъдените в Либия български медицински сестри.
“Тази награда още веднъж ме насърчава да съдействам за развитието на двустранните отношения между България и Русия”, заяви Евгений Примаков и добави, че перспективите за развитието на българо-руските отношения са добри, тъй като се основават на разума и историческата близост на двата народа.

В 17.30 часа в зала 6 на НДК президентът Първанов ще участва в представянето на книгата на акад. Евгений Примаков “Светът без Русия?”.
Акад. Евгений Примаков ще получи наградата „Орфей” на Международна Академия “Орфей” и ще изнесе лекция на тема “Русия в съвременния свят”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7492 |18.06.2010 Първанов и Борисов по тв - криза в жанра . 81| 7682 |18.06.2010 Г. Първанов: Аз съм плеймейкърът в отбора, ще подавам на голмайстора . 66| 13083 |03.06.2010 САЩ резервирани към Първанов, той бесен, че го подминават . 21| 6379 |14.05.2010 Първанов пак контра на кабинета, но мислел за похитените моряци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads