Реклама / Ads
37| 10892 |07.02.2012 ПОЛИТИКА

Първанов разиграва „Време разделно” в БСП

.
Конгресът оставя Станишев шеф на столетницата, бившият президент опипва почвата в левицата
 
Шок и ужас е сковал централата на БСП на „Позитано” 20, след като бившият президент предупреди социалистите, че се връща в старата си партия, където беше лидер преди 10 години. Неизвестността, мъглата и неясното бъдеще е всяло страх у повечето членове на столетницата, които не знаят накъде да се ориентират. В едната посока ги очаква Сергей Станишев, който стана шеф на ПЕС и като опозиционен лидер израсна и придоби повече авторитет. От другата страна е изпитанието Георги Първанов, който вероятно ще продължава да обслужва руските интереси и родните олигарси. Източници на „Торнадо и Фрог Нюз” от БСП, близки до средите на агент Гоце, споделиха, че на 4 февруари, когато той се кани да обяви политическите си намерения, няма да има никакви изненади и драми. Бившият държавен глава най-вероятно ще произнесе поредната си
скучна реч в която ще преобладават думи като „приоритети, бъдеще, стратегия, планове, консолидиране, преначертаване на пространството” и т.н. След дежурните обвинения по адрес на настоящото правителство пък щял да посочи отново себе си като единствена алтернатива под формата на захаросани и безконечни слова. За да стигне до момента, в който ще изплюе камъчето, че се е завърнал в БСП само защото партията има нужда от него. Първанов си е избрал ролята на спасител, който да отърси червените от тежката загуба преди две години и половина.

След промоцията на стари и претоплени идеи в нова опаковка отново политолози и социолози ще окупират студията рамо до рамо с политици от БСП, за да нищят като астролози бъдещето на бившия държавен глава. Новината вероятно ще отшуми за седмица в пресата, но не и на „Позитано” 20. Там страхът е сковаващ заради неясното бъдеще на партията и най-вече за съдбата на ръководството й. Всеки си е докопал някакво топло и уютно местенце. Кликата на Станишев вече усеща как Първанов вече й диша във врата. На предстоящия есенен конгрес в НДК ще се проведе редовен конгрес на партията, където ще бъде гласувано ново ръководство и вероятно нов лидер. Засега самият Георги Първанов нямало да се натиска за лидерския пост. Вероятно кандидатурата му ще бъде издигната, но нямало да бъде фикс идея, коментират запознати социалисти. Целта била само да се опипа почвата и да се направят анализи от кръга на Първанов каква е обстановката около рейтинга му и какви са настроенията в столетницата.

За сметките както винаги щели да помогнат приятелите му Кънчо Стойчев и Андрей Райчев Все още обаче се обмисляло дали Гоце да издигне лично своята кандидатура или да пусне мюре от своята клика, което да изгърми и да запази недокоснат самия Първанов. Засега като жертвени агнета са готови бившият кандидат-президент Ивайло Калфин и бившият благоевградски кмет и съосновател на президентското АБВ Константин Паскалев. Засега другите верни другари на Георги Първанов пък са от лобито на Румен Петков, който се доказа като един от най-сигурните му поддръжници и защитници. Преди месец плевенският депутат констатира, че Първанов е единствената алтернатива на сегашното управление. От останалите крила на левицата все още са в пат и коментират деликатната ситуация с „питайте Първанов и Станишев”  И двамата в момента са в мълчалива война и си говорят с недомлъвки чрез медиите, което се очаква да продължи и до самия конгрес тази есен.

Въпреки опитите на Първановите глашатаи да натрапват идеята си, че ако агент Гоце се върне в БСП, от воле ще изрита Станишев от шефското му място, засега силите са изравнени. От една страна, настоящият лидер държи силни позиции сред местните организации и депутатската група, която в основни линии му е предана. Младият татко има и солидната подкрепа на европейските социалисти, което не е без значение. От друга страна обаче, архивните идеи на Първанов и апелите му на моменти към връщане на живковизма са притегателни за по-възрастните избиратели. Освен това бившият президент има немалък финансов ресурс от олигарсите, с които успя да се заобиколи и да обслужи интересите си по време на двете петилетки, които изкара на „Дондуков” 2.

Засега нито Станишев, нито Първанов разкриват истинските си планове и намерения и се изчакват дебнейки се по кюшетата.
 Репортер на „Торнадо” опита да се свърже с вече култовия клуб „Георги Кирков” в кв. Красно село, където преди седмица Първанов бе поканен да се върне в БСП от председателката Любка Герасимова. Въпреки многократните опити за среща с Герасимова тя не вдигаше телефона. Човек на „Торнадо Фрог Нюз” от новото седалище на Първанов на ул. „Пчела” 29, пожелал анонимност, обясни, че в „На всеки километър” и „Георги Кирков” (организации, ползващи залата на горепосочения адрес), е забранено да се дават коментари пред медиите. Самото членство на Първанов в Красно село трябвало да бъде пазено в тайна, но Любка издънила заверата. Жената, която се похвали преждевременно по детски, че чака скъп гост в лицето на Първанов, се наложило да дава обяснения лично пред новодомеца от кв. „Красна поляна”. „Извини му се, но след това беше бясна. Обяснила му е, че медиите, пред които се изцепи, не са я разбрали правилно. Оттогава ни забраниха да коментираме каквито и да е въпроси, дори и такива, които не са свързани с Първанов”, обясни фарса нашият  информатор от кв. „Красно село”.

Той разкри обаче, че на „Пчела” 29 често се вясвал и Евгений Узунов, който е изпълнителен секретар на Изпълнителното бюро в БСП и шеф на холдинг на борчески бос. Той е и един от малкото социалисти, които успяват да лавират между двата вражески лагера въпреки че в момента също е изпаднал в неловката ситуация да избира. От Красно село обаче приели новината, че са поканили Гоце за член с дружно „ура”, тъй като отдавна не вярвали на Сергей Станишев и на хората около него. Освен това в кварталната организация от 2005 г. насам винаги слагали фактически неизбираеми кандидати за депутат начело, за да дразнят лидера на социалистите. Проверка на „Торнадо” показа, че и на последните избори местната структура отново е останала без свой депутат. Причината е в отпуснатите пари по време на тройната коалиция, която напълно забравила за „Георги Кирков” и „На всеки километър”.

Проектите, които предлагали за ремонти на квартала, в повечето случаи не се реализирали заради отказ на ръководството на БСП да отпусне средства. От „Пчела” 29 дори на няколко пъти са предложили да изпратят пенсионерите, които членуват в квартала, на почивка, като поемат част от разходите им, но отново срещнали суровия отказ на Сергей. Още по време на тройната коалиция в БСП се чувстваше, че назрява напрежение между отделните лагери, което с крешчендо набира все по-голяма сила. Очевидно в партията е настъпило време разделно, в което всеки трябва да избере – дали да остане със Станишев или не. Оттук нататък се очакват единствено обещанията и наградите, които бившият президент и бившият премиер ще раздават с усмивка на членовете на БСП. Що се отнася до третия играч, за когото Стефан Данаилов заговори, че може да оглави столетницата, все повече се усеща, че такъв човек просто няма. Че това е фалшив герой на Ламбо, с когото поне за малко да бъде отклонено вниманието от кризата, която тресе БСП.

Стефан Гамизов: БСП е умираща пратия, Русия я парализира
 Гоце е винаги при големите пари, но братушките няма да му простят, ако ги предаде
„Каквото и да се случи оттук нататък, бъдещето на Георги Първанов е изцяло свързано с Русия, защото вече е зависим заради корумпирани връзки там”, коментира пред „Торнадо” политическият анализатор Стефан Гамизов. „Заради това при всички положения и с всички средства ще се стреми да се задържи в политиката, тъй като вече е в играта и не може да се откаже. Направи ли го, руснаците няма да му простят. Освен това той самият има личен интерес от тази връзка. Първанов винаги е там, където са големите пари, а в България той участва в голямата игра чрез неизгодните сделки за страната ни с Русия. Такава сделка е случаят „Газпром" и монополът, който е наложен от руската компания у нас. Освен това Първанов се доказа като един лесно предвидим политик през двата си мандата. Що се отнася до това дали ще стане лидер на БСП или не, той многократно е доказал, че въпреки най-високия пост, до който се е добрал два пъти, може да пада много ниско. Като пазител на корпоративната корупция той и хората, които бяха на власт и са свързани пряко с комунизма, поне 20 години не трябва да заемат важни постове, за да потръгнат нещата в правилната посока. Тези хора, слизайки от власт, си въобразяват, че могат да продължават да се държат както си искат. Сергей Станишев не е по-различен от Георги Първанов. Разликата е в това, че постъпва по-умно, като се опитва да играе със западните корпорации. Те по-лесно могат да му отпуснат пари, отколкото тоталитарния режим на Владимир Путин. СП за мен е умираща партия, парализирана от връзките си с Русия. За мен е без значение кой ще стане лидер. Очевидно ще има битка между двамата. Считам, че по-голям шанс за победа има Сергей Станишев, който се укрепи чрез европейската левица”, категоричен е Гамизов.

Проф. Михаил Константинов: Водят битка за нелегална организация
„Битката между Първанов и Станишев ще отслаби незаконната БСП точно преди парламентарните избори и през 2013 г. тя ще бъде изтощена”, коментира пред „Торнадо” политическият анализатор проф. Михаил Константинов. „БКП/БСП са извън закона по всички правила, т.е. битката между двамата се води за една нелегална организация, която е управлявала държавата. Тя няма съдебна регистрация. Според архивите на 4 септември 1945 г. съществуващата тогава Българска работническа партия иска вписване в особения регистър на съда. То е направено с определение 3312/05.09.1945 г. по фирмено дело 5/45 на Софийския областен съд. През декември 1948 г., на V Конгрес на БРП, тя се преименува на Българска комунистическа партия. Промяната не е вписана във фирмено дело 5/45.

След още 5 години, на 31.01.1953 г., БРП е призована в съда, за да се уреди въпросът с името, но липсва и протокол от това заседание във фирменото дело 5/45, както изобщо и каквито и да е сведения за съществуването на БКП в правния мир. През април 1990 г. БСП е регистрирана като правоприемник на БКП по фирмено дело 1969/90.През 1992 г. е предявен съдебен иск, с който да се установи, че БКП не е съществувала като легитимно юридическо лице. С решение от 23.03.1992 г. Първи районен съд признава, че БКП, чиито юридически приемник е БСП не е съществувала легитимно. На всички избори БСП прилага в ЦИК копие от в. “Работническо дело” от 1945 г. Това са промити мозъци, които живеят с мисълта, че са едноличното управление на България, както преди 10-ти ноември. Само болни хора биха допуснали такъв сериозен пропуск. От 1992 г. никой не си е направил труда да узакони БСП. Що се отнася до самия Първанов – няма никаква изненада в това, че ще се върне в БСП. Той опита да създаде втори ляв субект – АБВ, но не се получи нищо. Той няма друг избор.

Васил Василев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 114| 15322 |05.02.2012 Борисов: Повече от 1 г. Първанов се правеше на президент, а тухла върху тухла не е сложил . 122| 11998 |04.02.2012 Първанов: Претенциите на П. Стоянов са смешни . 124| 6521 |03.02.2012 Б. Борисов: Първанов никога не е бил независим президент . 142| 8915 |03.02.2012 Първанов изравя томахавката за битка с Борисов и с ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads