Реклама / Ads
33| 7102 |22.02.2014 ПОЛИТИКА

Първанов се самопредложи за дебат с Борисов и Станишев

.
Георги Първанов Източник: Булфото
Ежедневно сме свидетели на кадрови назначения, които са спорни. По такъв начин се извиват ръцете на БСП. Случва се малкият коалиционен партньор да диктува, тъй като няма коалиционно споразумение.
 

Това коментира Георги Първанов в предаването „Тази събота” по бТВ. Лидерът на АБВ отрече да е бил инженер на тройната коалиция. Сравнявайки тогавашната тройна и сегашната сещате ли се за такива крайни назначения, попита Първанов.

Цветанов и Пеевски са се срещали 40 пъти само в кабинета на бившия министър на МВР, кой знае колко още са се срещали извън кабинета. Проблемът в политическото пространство в момента е, че същите играчи, които бяха на ключови позиции по времето на ГЕРБ и са се срещали с Борисов и Цветанов, сега също имат определящи позиции при едно друго управление, при други лидери.

Ето това е тема, която трябва да се дебатира – как от едната страна се запазва статуквото. Първанов каза, че само е подозирал, чак сега знае със сигурност за тези срещи. Според него изказването на Пеевски е скандално и настоя, че твърдението му за разпъване на чадър над "разбойници" трябва да бъде проверено от прокуратурата.

За бастиони на ДПС се говори още от началото на прехода, и това е така, защото те доминират в региони с мюсюлманско население. Това означава дебалансиране в управлението на страната в полза на малката коалиционна партия.

Важните решенията се вземат дори извън двете парламентарни централи, те просто се съгласяват.

1997 година, когато ние се опитвахме да разрешим ситуацията, коалиционният съвет се събираше всеки ден. Сега, след първите големи протести след назначаването на Пеевски, съветът се събира веднъж на няколко месеца, направи паралел Първанов.

Той коментира и напускането на Нидал Алгафари от АБВ. По думите на Първанов ПР-специалистът се е занимавал няколко дни с експертна работа и може би не му е харесало. На въпрос защо Алгафари е бил активен защитник на АБВ по различни медии, Първанов заяви: "Да се запитаме защо той беше най-активният говорител, никой не го е изпращал в тези медии.  Това не е въпрос от политическо ниво и затова няма да се занимавам с него".

Относно изказването на Нидал Алгафари, че Първанов е избрал Моника Станишева вместо него за кампанията през 2006 г., Първанов коментира, че дали той или Моника – не е кой знае какъв избор. Аз сам съм си правил предизборните кампании в голямата им част, отговорността си я поемам аз. На Моника Станишева й бях поверил малка част от работата през 2006 г. Не мога да коментирам Моника, не я познавам добре.

Г-н Калфин играе много важна роля в АБВ. Когато се подготвят избори има нужда от някой, който да командва парада. Аз съм поел тази отговорност на плещите си, коментира още Първанов.

Засега АБВ се развива като гражданска коалиция. На въпрос дали си е избрал партийна платформа Първанов каза, че има партии, които са обявили участието си, но няма да ги каже преди да подпишат коалиционни споразумения.

За предсрочни парламентарни избори 2 в 1, Първанов няма очаквания, но заяви готовност да участва при евентуални. Той от ефира предложи да се изправи на дебат срещу Станишев и Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 7768 |19.02.2014 Бареков и Първанов търсят място в центъра . 36| 7271 |04.02.2014 Първанов: С вицовете на Станишев загубихме изборите . 21| 9198 |27.01.2014 Приятелски огън "отстрелва" Първанов от БСП днес? . 37| 8222 |25.01.2014 Първанов: Моята е лесна - мога и без политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads