Реклама / Ads
56| 10009 |23.01.2012 ПОЛИТИКА

Първанов вади на светло кабинета в сянка

.
Сценарият: изолират Станишев от „Позитано”20, протести и стачки свалят ГЕРБ
 
Зад гърба на Сергей Станишев верните на Георги Първанов сили на „Позитано”20 се готвят да свалят ГЕРБ от власт и да поемат управлението на страната. Това потвърдиха пред „Торнадо” депутати от БСП, които не крият намеренията си. Те са категорични, че знаменоска на революционните идеи  за промяна е кюстендилската народна представителка Мая Манолова. Червената фурия вече се закани открито преди дни: „ГЕРБ ще бъдат свалени от власт и следващата управляващата партия ще бъде БСП”. Освен това Манолова прогнозира, че парламентарните избори може да са още през тази година, а столетницата вече е започнала да се готви за важната битка.

 „Първата фаза е отчетно–изборната кампания. Трябва да си подредим и стегнем партията”, обясни тактиката Манолова, а идеята за създаване на кабинет в сянка е следващ важен етап. Червени стратези вече кроят бъдещ министерски съвет, който да излезе на светло (виж номинираните в карето долу). Активизирането в средите на социалистите съвпада с края на мандата на президента Георги Първанов на „Дондуков”2 и амбициите му да се върне в политиката на бял кон  За последната седмица отиващият си държавен глава даде напоително няколко интервюта пред различни медии, очертавайки мераците си да бъде новият спасител на страната.

„Борисов е слаб премиер и от дистанцията на времето това се потвърждава. Това, че ГЕРБ ще управлява, няма да ни помогне за излизане от кризата и няма да ни изведе на водещи позиции в Европа”, обяви Първанов. Той е категоричен, че партиите никога не са били толкова изолирани, колкото на последните избори. Освен това нямало никакви елементи на консолидация, а гражданското общество оставало отритнато встрани, констатира още Първанов. Политолози коментират, че амбициите му през последните 100 дни са еволюирали и от последния ред вече се вижда като водач на партията. На първо време Първанов обединил около себе си враговете на Станишев  Освен това щял да запази част от екипа си от президентството, а издръжката му щели да поемат верни олигарси. Целта била след стартирането на отчетите и изборите в БСП от края на януари да се подготвят за предстоящия конгрес през май. Дотогава трябвало да се реализират две стратегически цели: Първо - изолиране на Сергей Станишев и отстраняването му от ръководството на партията. Второ – създаване на обществено напрежение и насаждане на тотално недоверие към ГЕРБ и Бойко Борисов.

Стари играчи на „Позитано”20 твърдят, че Станишев вече бил наясно със сложната ситуация. Усещайки, че лидерското килимче се изплъзва изпод краката му, той нападна открито досегашния си кукловод: „Наблюдавам, че президентът говори повече като партиен политик, отколкото като президент. Аз съм единственият, който има изключително ясна и категорична позиция против ГЕРБ. Първанов никога не е имал толкова ясна позиция. Президентът заявява недвусмислено амбиции за политическа кариера. Може би за тези амбиции аз не съм най-подходящият лидер на БСП, тъй като имам ясна линия на поведение. Имам какво да дам и да бъда ясен опонент на ГЕРБ. Нека видим какви са крайните позиции на президента”, закани се открито Станишев. Той изрази и съмнение, че Първанов работи искрено не за успеха на партията, а за личната си кариера. Политолози пък са категорични, че в опозиция през последните две години Станишев е израснал като самостоятелен политик и напълно се е еманципирал от доскорошния си ментор, а това предвещавало тежка битка.

В ход била вече и втората част от сценария за свалянето на ГЕРБ  През последните дни в крепостта на Първанов - Перник, протестите срещу жестокото убийство на Мирослава се движели от неясни субекти. Семейството на жертвата отказвало да се включи в тях и да се идентифицира с крайни искания. Стачката в „Мини Марица – изток” били увертюра към нови демонстрации през пролетта с участието на земеделски стопани и други недоволни браншове. Неясните сигнали за 10% увеличение на тока, ново вдигане на лихвите по кредитите и отчетите на статистиката, че половин България живее на прага на бедността, се превръщали във все по-ясен сигнал, че партията на генерала се справя трудно и не може да измъкне страната от кризата. Близки до ДПС пък твърдят, че Първанов и Доган вече са си стиснали ръцете за нова коалиция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 69| 7556 |20.01.2012 Г. Първанов: Б. Борисов надмина Волен Сидеров . 36| 14115 |19.01.2012 Мистериозният трeти или как Първанов иска да излезе от президантството както влезе . 93| 10878 |18.01.2012 Е. Сугарев: Времето на Първанов беше най-зловредното за България . 60| 6823 |17.01.2012 Г. Първанов: Президентът не преразпределя; влиянието е друго

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads