Реклама / Ads
92| 7011 |23.01.2011 ПОЛИТИКА

Г. Първанов: Затъваме в блатото на отрицанието

.
Георги Първанов
Политическото слово е важно, защото за мен то е огледало на демокрацията. Не стои сериозно, не стои стабилно една демокрация, в която всеки може да казва каквото си иска, който не държи на думите си, особено когато той е натоварен с високото доверие на избирателите.
 

Това каза президентът Георги Първанов при представянето на книгата си „Първият мандат на Георги Първанов”.

Той изрази надежда, че тази книга ще бъде повод да се говори повече за „политическото говорене, за политическото писане, за посланията, за цялата атмосфера, която имаше в българската политика вчера - т.е. през първия мандат, има днес и онова, което предстои да се случи”. „Много неща се промениха през тези години, аз съм се старал през цялото това време да спазвам поръката на акад. Антон Дончев - да не се променям и се надявам да може всички да го кажете и след края на втория мандат, и дълго време след това”, каза Първанов, цитиран от БТА.

Да има една дата, на която да почетем всички жертви до 1944 и след това, на жертвите във Възродителния процес, предложи президентът Георги Първанов в речта си .

Не ни е нужна държава, която да следи непрекъснато гражданите, каза той и коментира, че СРС-тата трябва да останат като изключение и в закона да се създадат условия за използването на класическите методи в борбата с организираната престъпност.

Според него сега управляващите сами са попаднали в капана на тези идеи и добави, че са успели да се измъкнат от ситуацията, „защото унищожиха оригиналите".

Той разкритикува лидера на ДСБ Иван Костов, който тази седмица е употребил седем-осем пъти думата „война" в телевизионно предаване, която на другия ден е било възприета и от управляващите.

Съжалявам, че институциите губят войната срещу кризата, съжалявам, че виждам инцидентни резултати в борбата им с корупцията, каза президентът.

Според президента първият му мандат е успешен. Той определи периода 2001 - 2006 г като най-успешния период в новата българска история.

Това е периодът, в който страната ни бе припозната като партньор за НАТО и ЕС. Това беше върхът на пирамидата, категоричен е Георги Първанов.

Затова и президентът не е съгласен с казаното от вътрешния министър Цветан Цветанов, че България незаслужено се е присъединила към ЕС. Изказването на вътрешния министър му напомни и на една друга теза - че България не е дорасла за своето освобождение.

По повод членството ни в НАТО и в ЕС държавният глава коментира - Този успех стана, защото България повярва.
Сега с болка констатирам, че отново затъваме в блатото на скептицизма и нихилизма
, каза още Първанов.

„Не се отказвам нито от един ред, от нито едно свое слово - и преди - като човек на науката, и през годините ми в политиката”, пише в предговора на книгата си Първанов. Президентът заявява още, че огромната част от материалите, подписани с неговото име са писани лично от него и той поема отговорност за тяхното съдържание.

В книгата са събрани речи, лекции, изявления и други публични политически изяви на президента Първанов от периода 2001- 2006 г. Те са структурирани в четири раздела - „България има нужда от нова политическа култура, от съгласие по националните приоритети”, „Пълноправното членство в ЕС и НАТО е стратегическа цел без алтернатива”, „България може и трябва да поеме по-голяма отговорност за процесите в Югоизточна Европа”, „Да помним уроците на историята, да съхраним духовността, за да я има България”.

Книгата съдържа 559 страници, в които освен политическото слово на държавния глава, намират място близо 90 снимки, запечатали различни по характер моменти от първия мандат на президента Георги Първанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 6541 |28.11.2010 Г. Първанов: Бащата на нацията може да стане дядо . 81| 7702 |18.06.2010 Г. Първанов: Аз съм плеймейкърът в отбора, ще подавам на голмайстора . 34| 7174 |19.10.2009 Първанов: Министър се прави на премиер, в кабинета предлагат опасни идеи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads