Реклама / Ads
3| 5994 |29.01.2011 ПОЛИТИКА

ПАСЕ прие резолюция за зверствата в Косово

.
В Страсбург е приет докладът на швейцарският депутат Дик Марти, в който има много данни за отстраняване на органи от пленници за износ в чужбина. ПАСЕ настоява за ново разследване. Сърбия настоява за съд над косовси лидери.
 

Това стана ясно в ефира на БНР.

Славиша Орлович посочи, че резолюцията ще има широко поле на въздействие и последици – ще доведе до промяна на отношението към Сърбия, която досега беше представяна за лошото момче на Европа и продължи: ПАСЕ може да доведе до помирението в Западните Балкани. Дали косовските политици ще се изправят пред откритията, не е ясно. Резолюцията на ПАСЕ не е част от преговорите, но въпросът за изчезналите косовски сърби ще бъде поставен, завърши той.

От Прищина М. Красничи коментира по следния начин: На първо място този доклад е скандален и пълен с лъжи и повтаря сръбските лъжи. Обвиненията вече са били разследвани многократно. Те обявиха обвиненията за несъстоятелни. Докладът на ПАСЕ е политичиски и едностранчив. Направете пак разследване, за да се сложи край на една лъжа. Важно е обаче Д. Марти да представи доказателства, защото той само говори. Х. Тачи няма какво да крие, обвиненията идват от Сърбия. Всичко в доклада на Д. Марти е лъжа. В Косово са се извършвали ужасни неща, но целият свят знае кой беше диктатора – сръбски политици бяха осъдени и са в затвора.

Джема Грозданова, председател на българското представителство в ПАСЕ коментира работата в Страсбург.
Тя каза: Аз присъствах на обсъждането на резолюцията, по която имаше дебат. Имаше и поддръжници, и противници. Това говори, че докладът не е максимално обективен и той стои повече на емоционална основа. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа няма правомощия да разследва. В залата се чу, че трансплантациите са високонаучна дейност, която не може да се извършва в Косово, просто защото нямат нужното оборудване. В доклада се говори, че са намерени следи за трансплантации. Докладът може да предизвика следващо разследване.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 106| 15133 |27.01.2011 Д-р Н. Михайлов: България е квази монархия на един човек . 59| 5541 |26.01.2011 СДС: ГЕРБ сами се набутаха в капана със СРС-та . 101| 8672 |26.01.2011 В. Сидеров: Костов си върна жеста на Първанов . 52| 9339 |25.01.2011 Сините с общ кандидат-президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads