Реклама / Ads
12| 12101 |14.12.2011 ПОЛИТИКА

К. Паскалев платил “под масата” 1 млн. лв. навръх изборите

.
К. Паскалев
Парите били платени на 27 октомври, т.е. между първия и втория тур на изборите.
 

1 млн. лв. е платил на фирма “Главболгарстрой” без решение на ОбС - Благоевград в последните дни на мандата си предишният кмет Костадин Паскалев. Парите са във връзка с изпълнението на проект “Реконструкция и модернизация на водоснабдителната и канализационната мрежа в кварталите “Струмско”, “Грамада” и “Баларбаши” по ОП “Околна среда”, пише в. “Струма”, по информация на източник от Общинска администрация.

Любопитното е, че парите са платени на 27 октомври, т.е. между първия и втория тур на изборите, дни преди К. Паскалев да напусне кметския кабинет. Председателят на ОбС Даниела Савеклиева потвърди констатацията. Тя поясни, че на 4 ноември, само три дни преди да се конституира новият ОбС, кметът Костадин Паскалев е депозирал в деловодството на местния парламент предложение за актуализация на бюджета и плана за финансиране на капиталовите разходи за 2011.

В документа той иска от съветниците да прехвърлят допълнително 1 млн. лв. за приключването на проекта и им напомня, че още при приемането на настоящия бюджет в началото на годината ги е уведомил за тази възможност. Той предлага и програма за икономии от други пера, т.е. от детски градини, училища и здравни заведения, така че да се гарантират тези 1 милион лева. Проблемът е, че парите са платени на “Главболгарстрой” преди кметът Паскалев дори да направи предложението и преди да е получил одобрението на стария ОбС, който към момента на внасянето на неговото предложение фактически не е действал.

Сега сме изправени пред свършен факт - новият ОбС да гласува разход, който е направен без негова санкция, ситуацията е малко парадоксална, каза Даниела Савеклиева. Няма нищо драматично в превеждането на този 1 млн. лв. на “Главболгарстрой”, защото ако не го бяхме сторили, община Благоевград можеше да се изправи пред реалната опасност да загуби 17 млн. лв. от ОП “Околна среда”, защити действията си бившият кмет Паскалев.

Крайният срок за отчитане по програмата изтичаше на 21 ноември, т.е. нямаше никакво време за протакане, защото възстановяване на средствата, вложени в проекта от общината, става само ако са извършени към тази дата всички плащания - към изпълнителя, надзорника и пр. Ако не бяхме превели 1 млн. лв., можеше да се стигне до налагането на санкция, която е в размер на 100% от сумата по проекта, обясни Паскалев.

Пред “Струма” той заяви още, че изрично е предупредил за всичко това стария председател на ОбС Костадин Хаджигаев и новия кмет Атанас Камбитов още на първата им среща след встъпване в длъжност. Направил съм малък компромис заради интереса на общината и съм готов да се защитя, каза още Паскалев. Предложението му постфактум предстои да се внесе за гласуване на сесия на 23 декември. (Струма)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 10640 |14.12.2011 Политолози: Борисов и Първанов се "избъзикаха" един друг . 43| 7275 |13.12.2011 Борисов: Вършим мръсната работа на Първанов, ако стане премиер един ден . 45| 7351 |13.12.2011 Любен Дилов-син: Дясното няма да се съживи в същия вид . 94| 5478 |12.12.2011 Борисов: Първанов трябваше да ни похвали

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads