Реклама / Ads
14| 5906 |09.03.2015 ПОЛИТИКА

Павлова и Фандъкова отвяха Бойко

.
Източник: Булфото, архив
Сред дамите, които изпревариха по рейтинг премиера Бойко Борисов са министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и столичният кмет Йорданка Фандъкова. Здравният министър Петър Москов също е сред по-одобряваните от Бойко Борисов, сочат данните на социологическата агенция "Exacta Research Group". Москов е най-харесваният министър според 49 на сто от анкетираните, а в общата класация е втори след столичната кметица Фандъкова.
 
Резултатите са от националното представително проучване на "Екзакта", проведено в цялата страна между 24 февруари и 4 март 2015 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни лица, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка. Обхванати са 125 гнезда в 93 населени места. Изследването е осъществено със собствени средства на Exacta Research Group.

Едва 24 на сто от анкетираните твърдят, че не харесват Москов. С положителен рейтинг са още трима членове на правителството - Павлова, вицепремиерите Ивайло Калфин и Томислав Дончев. Новата шефка на МВР и вицепремиерка Румяна Бъчварова остава по-малко позната - 24 на сто я одобряват, 29 на сто не я харесват. Този кабинет поднася изненада, доколкото най-одобряваните министри са тези, чиито ресори обичайно събират най-много негативи, коментират от "Екзакта".

"Подкрепата за работата на министър Павлова е най-висока сред младите българи, както и сред хората на възраст между 50 и 60 години. Над средното одобрение към нея регистрираме сред градското население на страната, както и сред високообразованите и заможните респонденти.

Ако настоящото изследване се провеждаше само сред пенсионерите на България, то Ивайло Калфин би заел първата позиция като най-одобряван министър. Калфин е одобряван предимно от социално уязвимите обществени прослойки - от по-възрастните и бедни респонденти. Усилията на социалния министър не остават незабелязани и от образованите респонденти, както и от жителите на големите градове. Налице е благоприятна среда за политиките в социалната сфера.

"На следващо място попадат група министри - както стари, така и нови имена в политиката, които се намират в „златната среда" на рейтинговата скала. Това са Ивайло Московски, Меглена Кунева, Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, Божидар Лукарски, Даниел Митов, Красен Кралев, Десислава Танева и Христо Иванов. Повечето от тях трябва да работят за разпознаваемост. Има и такива, обаче, които оглавяват тежки сектори, поради което трупат негативи преди да са станали разпознаваеми. Това важи в най-голяма степен за министрите на финансите и икономиката.

В първите дни на март правителството е одобрявано от 31%, а Бойко Борисов - от 43%. Неодобрението към работата на премиера е съизмерим дял с одобрението - 45%. Бойко Борисов увеличава подкрепата за работата си с 4% след парламентарните избори. С 3% намалява и неодобрението към него през последните четири месеца.

31% от българите одобряват работата на правителството. Недоволни от кабинета са 55%, като сред тях преобладават възрастни над 60 години, нискообразовани респонденти и българи с нисък жизнен стандарт. Сред одобряващите работата на министерски съвет, по-често се срещат хора със стандарт над средния, на възраст между 50 и 60 години, вискообразовани респонденти и жители на градовете извън столицата.

Ако днес се провеждаха парламентарни избори, ГЕРБ взема 27,4% от вота на българите, а БСП - 11,1%. За ДПС биха гласували 8,2%, а за РБ - 5,5%. В парламента влизат още ПФ с резултат от 4,5%, АБВ и "Атака" с по 3%. Скъсява се дистанцията между БСП и ДПС. "България без цензура" ще остане извън парламента - без изненади.

В същото време според 52% за България би било по-добре, ако настоящият кабинет изкара пълен мандат, а 21% се обявяват за предсрочни парламентарни избори. Скорошни избори по-често искат симпатизантите на БСП и на "Атака".

Едва една трета от неодобряващите работата на кабинета искат предсрочни парламентарни избори. Това означава, че критичните настроения засега не водят до радикални нагласи за смяна на това управление, съобщават от "Екзакта".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 7047 |28.01.2015 Лиляна Павлова: На крива Мая, космосът й пречи . 12| 5749 |30.11.2014 Л. Павлова: До януари възстановяваме европарите . 59| 10424 |25.02.2014 Фандъкова служебен премиер, Цв. Бориславова готова да управлява . 38| 7445 |18.09.2013 Л. Павлова: С Реформаторския блок мислим еднакво

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads