Реклама / Ads
28| 5676 |16.12.2009 ПОЛИТИКА

За пенсионерите: 4 хилядарки, сафари и евтаназия...

.
Щастливи възрастни в сауна
Да получат ли пенсионерите добавка от 25 лв за Коледа? Тъп въпрос, около който тече още по-тъпа дискусия. Периодичното и доста злополучно участие на БСП във властта наложи няколко несправедливи и направо уродливи понятия, граничещи с цинизма.
 

 „Помощ за пенсионерите”, „добавки към пенсиите”, „грижа за възрастните”, „пенсионери на море” и пр. са част от този речник, който повече обижда, отколкото е отношение към възрастните.
Българските пенсионери нямат нужда от подаяния, жестове на внимание и добавки. Добавка може да има за някои храни и в баскетбола, а пенсиите имат нужда от справедливост.

Сега такава няма. Хора, които са работили по 20, 30 или 40 години и са се осигуравяли без уговорки и хитруване биват прецаквани с обяснението „няма пари”. Пари за приеми в Бояна има, както и за служебни Мерцедеси и Беемветета, но за пенсии – не. (Никой досега не е обяснил, защо менистерства и парламент не ползват Хюндай, Форд или Рено, например.) Не е популизъм, не е. Популизъм и лицемерие е политическото кипрене около пенсионните добавки, „Българската Коледа” и ВИП шоутата за сираци.

Забележете: пенсиите са с таван, който никой няма право да наруши. Дори тези, които са блъскали цял живот като миньори, пилоти, подводничари, хидроинженери, моряци... В тази категория влизат и ръководителите от различен ранг, които години наред са отговаряли за десетки и стотици хора, за заводи и предприятия. Всички те са получавали само част от заплатата си, защото другата част е отивала за осигуряване. Сега им турят ограничение и те получават, колкото реши другарката Масларова, например.

В същото време никой дори не помисля за ограничения и на държавните заплати, на премиите и бонусите. Как може в министерства и ведомства години наред да се дават „добавки”, които понякога надвишават размера на заплатите, а за пенсионерите всеки лев отгоре трябва да се нарича великодушен жест или помощ те да целуват ръце на съответната партия благодетел. Това не е ли гавра? Става дума за техните си пари, които някакви напудрени политичета и министърчета местят от левия в десния джоб с вид на загрижени държавници...

В много бели държави пенсиите са определен процент от заплатите на хората, които се изчисляват според натрупания стаж. Толкова е просто. У нас обаче формулата за образуване на пенсията е по-неразбираема и от китайски йероглиф. Дайте на хората реално изработените пенсии. Те сами ще решат дали да купуват коледни подаръци, дали да се омешат с германските си набори в курортите или да си купят плазма за световното по футбол. От това, което им се отпуска сега, заделят единствено за ковчег и място в гробищата. Другото им го взимат безработните млади в семейството – понякога с юмруци и шутове. Не може да твърдим, че сме пазарна икономика, а да туряме ограничения на пенсиите. За богатите важи правилото, че трябва само да докажат доходите си и могат да харчат милионите си за миски, силикони, яхти и каквото там им хрумне. Пенсионерите са с най-доказаните доходи и удръжки, но държавата им ограничава пенсията. Няма логика, няма справедливост, за морал да не говорим.

И понеже с морала очевидно никой няма проблеми в тази държава, имам едно конструктивно предложение. Щом пенсионерите са ни камък на шията нека им се изплатят еднократно по 3-4 хил. лв. (парите могат да се осигурят, ако се отложи с една година АЕЦ-Белене). Половината ще опънат краката от синдрома на „внезапното щастие”. Други ще се натряскат и преядат от радост и също ще дадат фира. Трети, по-хитрите, ще се запишат на екскурзии в Дубай, Мексико, и някои островни дестинации. Част от тях няма да се върнат, паднали жертва на СПА центровете, сауните и вечерта на танците. Някои пък ще си купят еднопосочни билети за страните, където гастарбайтерстват децата им. Тук ще останат най-жилавите и скъперниците. Едните ще копаят упорито доматите в градината, а другите ще вкарат хилядарките на срочни депозити, от което ще се облажат банките и ще паднат лихвите по кредитите. Ще има и такива, които ще завъртят бизнес. Възможно е някои да се изкушат от сафари в Африка. Нека ходят, пък то ще се разбере дали те - лъвовете или лъвовете - тях... Ще има несъмнено и бум на пенсионерските ухажвания, което пък ще доведе до фатални последици за част от партньорите. Които са болни и не могат да се възползват от всички благини на програмата „Еднократен цивилизационен избор”, ще получат шанс за една хубавка евтаназийка. Дето се вика, ако сме живели като животни, поне да умрем като хора... Така че, когато има желание се намира и начин.

Цялата тази акция може да се излъчва като реалити шоу в прайм тайма, да се пращат sms-и и да е под патронажа на президента, премиера, здравния, социалния и финансовия министър, Червения кръст и Комисията по защита от дискриминация. И на Цецка Цачева, разбира се, къде без нея.

След като се реши кардинално проблемчето с пенсионерите, ще ни остане само това с циганите. Имам някои идеи и в тази посока, но за тях – друг път.

Севт ІІІ
Тракийски пенсионер от близо 3000 години
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5810 |15.12.2009 Атакуват Желева с нечестни слухове . 43| 9724 |15.12.2009 Ив. Костов: 7 млрд. от бюджета липсват! . 42| 5950 |14.12.2009 Сините празнуват 20 години СДС . 13| 5832 |13.12.2009 Дайте талибана на Яне, защото не му достига един човек

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads