Реклама / Ads
9| 6346 |02.06.2014 ПОЛИТИКА

Пет крила в БСП ръчкат за оставки и промени

.
Поне 5 лагера в БСП започнаха да мерят сили преди пленума в събота, подсказват вътрешнопартийни източници. Това бави ремонта на кабинета. Преди пленума на социалистите в събота не чакайте каквито и да било рокади, казаха висши социалисти. В следващите 10 дни няма да се случи нищо, още по-краен бе шеф на комисия в Народното събрание.
 

Причината е, че преди това социалистите искат да решат вътрешните си проблеми. Както и да постигнат по-голяма власт за БСП при рокадите, пише "Стандарт".

Първото крило, начело с Янаки Стоилов, иска смяна на лидера Сергей Станишев и цялото бюро. Още по-крайни социалисти предлагат пълен цикъл отчети и избори в партията. Всички областни шефове са виновни за провала на евроизборите, твърдят на "Позитано" 20.

Третият, но най-голям лагер, иска БСП не само да си запази властта, но и да я увеличи с повече партийци в кабинета. Анкета сред областните лидери показала, че местните структури не разпознават правителството на Орешарски като екип на БСП. За "свои" социалистите по места изброявали само Ангел Найденов, Драгомир Стойнев, Кристиан Вигенин и Анелия Клисарова. Четвъртият лагер открито предлагал съюз с АБВ на Георги Първанов. А петият - направо предсрочни избори. Говорител на последната тенденция вчера стана депутатът Мартин Захариев. Той предложи веднага да се насрочи нов вот за парламент.

"Решението е фиксирана дата за избори до края на годината, не служебно правителство - бизнесът и икономиката ще изпаднат в колапс. България не може да си позволи три месеца да бъде блокирана", коментира Захариев. И допълни, че предстоят промени в министерства и агенции в сектори, които са в "ступор". Той съобщи още, че на "Позитано" 20 се обзалагат за следващия председател на БСП. Най-много залози имало, че жена ще поеме ръководството на соцпартията. "БСП никога не е била ръководена от жена", коментира депутатът.

"Пред Станишев има много голяма политическа кариера в Европа. Той е конвертируем в Европа, има европейска окраска, знае езици и вече е разпознаваем там", добави Захариев.

"Рязане на месо, а не PR ефекти и дребни промени в кабинета. Това е ключът за БСП след катастрофалния резултат на изборите", каза и червеният депутат Георги Кадиев. По думите му ръководството на партията трябва да даде личен пример и да подаде оставка. "И никакви мимикрии после - да хвърлят оставки, а после да ги преизберем на 90% същите", отсече той. Негово предложение е да се сформира временно ръководство на БСП от трима души, което да организира следващия конгрес, и новият лидер да бъде избран на него.

"Редовите членове трябва да станат и да кажат какво мислят и какви промени са необходими, нужна е реформа в партията. Ако се чака само на Изпълнителното бюро, нищо няма да стане", смята Кадиев. Той е на една позиция с повечето си съпартийци по темата за кабинета. По думите му експертното правителство не работи и трябва да бъде намерена нова формула. "БСП носи негативите на това управление", смята Кадиев. Депутатът призова и четирите партии в парламента заедно с двете извънпарламентарни коалиции - "България без цензура" и Реформаторския блок - да седнат на една маса и да се разберат за дата за предсрочен парламентарен вот, което да намали напрежението в страната. "Борисов не разсипа БСП, драма няма. Ние имаме същия брой евродепутати, а ГЕРБ с един повече. Но БСП загуби битката за морала", коментира Кадиев.

За да отклони вниманието на социалистите от рокадите в кабинета и отношенията с ДПС, Сергей Станишев умишлено провокирал дискусия на "Позитано" 20 за съдбата на Изпълнителното бюро, твърдят от апарата на БСП. И обясняват, че на пленума в събота той ще предложи рокади в соцръководството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 8012 |01.06.2014 Реформа в БСП; Станишев хока, иска оставки . 77| 10133 |31.05.2014 А. Тодоров: Натовска операция трябва за свалянето на Станишев . 22| 7440 |31.05.2014 Адам Михник в София: Европа обича Русия, но да внимава да не забременее . 53| 6782 |30.05.2014 Станишев: Никога не съм казвал, че ще ставам евродепутат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads