Реклама / Ads
1| 19087 |14.08.2016 ПОЛИТИКА

Пет разлики между българските и шведските министри

.
И на тази жена са и приели оставката...
Повод за следващите разсъждения е случка в Швеция. Шведската министърка на образованието подаде оставка. Причината е, че полицаи я спипали да кара пила – 0,2 промила, равни на две чаши вино. 29-годишната Аида Хаджиалич, която е от босненско потекло признала гафа и моментално решила да напусне правителството.
 
"Това бе най-голямата грешка в живота ми. Ще поема своята отговорност. Подавам оставка като министър", заяви Хаджиалич на пресконференция в Стокхолм.


Хаджиалич е родена в Босна. Мюсюлманка е. Пристига в Швеция през 1992 г. Когато през 2014 г. премиерът Стефан Льовен я назначи в правителството, само на 27 години, тя стана най-младият министър в историята на Швеция.  

 

Така става в Швеция, когато някой в управлението се издъни.

 

Сега... У нас нещата са съвсем различни. Затова не бива разни интелектуалци, социолози, политолози и пр. да бързат със сравненията. Вижте как в богата Швеция подават оставки, а тук, видите ли, всичко е по-кофти. Нищо подобно. Ние сме ги изпреварили шведите отдавна. Тук министър никога не може да бъде хваат да кара пиян.

 

Защото:

 

1. Български министър кола не кара.

2. Българските министри ги возят в служебни Мерцедеси и БМВ-та.

3. Личните им шофьори са държавни и са офицери от Националната служба за охрана.

4. Личните шофьори на министрите са на тяхно разположение 24 часа в денонощието.

5. Катаджиите като видят кола на НСО козируват отдалеч, щото не знаят кой е вътре и в какво настроение е. Камо ли да проверяват с дрегер...

 

Малки, но съществени разлики, както се казва.

Швеция е силно изостанала в сравнение с България, затова там такива случаи са възможни. Представете си само: шведските политици и министри ходят на работа с колелета и градския транспорт! През почивните дни пък карат собствените си коли. Освен това робуват на отживелици като морал и въобще на някаква овехтяла ценностна система. Глей им акъла...

Не че нашите министри и политици не пият. Но държавата се е погрижила да бъдат пазени и да не се говори по такива теми. Нито медиите да се ровят. Затова тук всички големци са морални до един. Това е модерното мислене.

Обаче ми е мъчно за онова моме Аида. Не е честно. От 2014 г. е министър и така да я изоставят... А е такава симпатична, засукана... Това го отбелязвам не със задни мисли, а защото Бойко Борисов рече че скоро ще има промени в правителството. Ако реши, може да я вземе. Като я гледам - всяко министерство може да поеме. Даже, ако ме питате, става и за вице-президент. Ако той не й се обади, БСП да бързат да я вземат за двойка с генерала. Само ДПС да не ги изпревари всичките...

 

Апропо. Навремето имаше български филм „Шведски крале”. В него нашенец отива в лъскав хотел на морето, да си живее живота като „шведските крале”. Бързо разбира обаче, че блясъка е само обвивка и фасада на загнилия капитализъм. Истинското щастие е с момчетата от бригадата. Социалистически реализъм.

Днес нашите политици и министри си живеят така, че и шведските крале им завиждат. Има за какво.

 

 Д-р Димитър Попкутуев

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5292 |01.04.2016 Ерменков пита Ненчев: Как ще осигурите неприкосновеността на българските граници? . 0| 4925 |29.03.2016 Плевнелиев с награда от Международната организация по миграция . 0| 5600 |21.03.2016 Д. Гяуров: Случващото се между ГЕРБ и ДСБ е махленски развод

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads