Реклама / Ads
24| 6075 |13.09.2013 ПОЛИТИКА

Петък 13-ти отказа Орешарски от отчет

.
Фаталната дата петък 13-ти отказа премиера Пламен Орешарски да представи отчета си за 100 дни управление днес в парламента. Суеверното тълкуване се коментираше на шега в кулоарите от депутатите след новината, че докладът за свършеното от правителството е пренасрочен за 18 септември.
 

Днес парламентарния ден ще бъде изцяло посветен на контрола на министрите. Както и на дебати за еврофондовете.

Следващата сряда Орешарски ще обобщи управлението си пред депутатите, съобщиха високопоставени източници от Министерски съвет. На 20 септември пък ще е традиционната среща на премиера с представители на протестиращите. А преди това всички министри ще представят какво са свършили в ресорите си. Днес премиерът се очаква в пленарна зала, но за дебатите по еврофондовете.

В червената парламентарна група все пак вече са направили кратко обобщение за свършеното за 100-те дни от правителството в социалната сфера. Соцдепутатите отбелязват, че "бързият старт с пакета мерки в социалната сфера стана възможен благодарение на заявените позиции и подготвени законопроекти от БСП". Намаляването на цената на тока с 5% и премахването на данък "колиба", както и обвързването на семейните помощи за деца с редовното посещение на училище и предучилищна подготовка, са част от успехите на кабинета, отчитат в БСП. В документа са анонсирани и следващите стъпки по предизборната програма на левицата - замразяване на възрастта за пенсиониране и необходимия осигурителен стаж. Работодателите ще получават субсидии, ако наемат безработни младежи на длъжности, съответстващи на квалификацията им.

"Трябва да се отбележи, че предприетите мерки са факт, а не са взети под натиска на улицата", отбелязват в анализа за 100-те дни от БСП. Червените депутати припомнят и части от управленската програма на Орешарски, в която са заложени "основни приоритети на БСП от предизборната й платформа". Като например повишаването на минималната работна заплата до 450 лв., въвеждането на семейното подоходно облагане до края на мандата, възстановяване на швейцарското правило за актуализация на пенсиите и въвеждане на гъвкави условия за пенсиониране. Специално се набляга на бъдещото увеличение на помощта за отопление и актуализацията всяка година на парите за деца.



























Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 185| 6937 |07.09.2013 Борисов: Решенията на Орешарски се вземат на друго място . 282| 14715 |19.08.2013 Мощна подкрепа за Орешарски през септември . 114| 12767 |24.07.2013 Близнашки за Фрогнюз: Като поредния кръволок Орешарски може да влезе в историята . 53| 7409 |24.05.2013 Орешарски наясно с министрите си до неделя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads