Реклама / Ads
34| 5377 |09.11.2011 ПОЛИТИКА

Р. Петков: Първанов ще даде на БСП нова енергия

.
Р. Петков Източник: Булфото
БСП изчезна от големите градове. “Целувката на Доган” сигурно не изигра положителна роля.
 

Това бяха изключително тежки избори, свързани с много агресия и огромен натиск - и финансови, и институционален, а на места и физически, казва в интервю за в. Труд Румен Петков от БСП. В тези много тежки избори БСП постигна един приличен резултат, особено значим е резултатът на кандидатпрезидентската двойка Ивайло Калфин - Стефан Данаилов, където продължавам да съм убеден, че съвсем малко не ни достигна, за да имаме успешен и силен президент в лицето на Ивайло Калфин и една емблематична за българската духовност фигура като Ламбо за вицепрезидент.

“Целувката на Доган” сигурно не изигра положителна роля, но мисля, че е време ние да започнем да оглеждаме първо себе си, а след това да търсим обяснения в други фактори. В случая Доган никак не е страничен фактор, но трябва да си направим дълбочинен анализ. Резултатите можеха да са различни при по-отговорен и прагматичен подход от страна на някои наши партийни ръководства. При по-отговорен подход, при който личностните настроения биха били оставени на заден план, а напред биха минали интересите на съответната община, обществото, партията, резултатът в цифрово изражение щеше да бъде друг в наша полза.


БСП изчезна от големите градове,
въпреки че ние взехме 8 областни центъра. За мен победите в Перник, Ловеч са изключително важни. Победите във Видин и Враца са знакови. Но имаме региони, в които трябва да направим много сериозна оценка на състоянието, в което се намираме. Бургас и Стара Загора са такива примери. Но в Плевенска област имаме от 11 общини, в 7 имаме избрани кметове, което показва, че в тези общини имаме работещи структури и обществени авторитети, които се представиха много убедително, независимо от натиска. Същевременно в Плевен нещата очевидно не стоят по най-добрия начин, защото втори път не сме на балотаж.

Оставката на Сергей Станишев
е най-дискутираната тема в БСП през последните две години и половина. Понякога казвам на шега - “Стана девет часа сутринта и още никой не е поискал оставката на Станишев. Какво става днес?” Мисля, че днес е по-важно да направим анализ на тенденциите както в обществото, така и в партията. Защото в партията имаме проблеми, които трябва да намерят много бързо решение. Адекватно решение, ако искаме да вървим напред.

Многократно съм казвал, че Георги Първанов е най-ярката политическа фигура на България за годините на прехода. Човек с изключителен авторитет, с изключителна почтеност и чувство за държавност. Така че той ще даде много качества на процесите в социалистическата партия, а бих добавил и в левицата. И от тази гледна точка, неговото връщане ще ни даде и нова енергия. Ако БСП определя отношенията си с партньорите на базата на едни или други нагласи, които очевидно са повлияни от определени стъпки, действия, внушения, ако щете, БСП ще се превърне в непредсказуем за своите партньори субект. А след непредсказуемостта, следващата крачка е нежелаемостта. БСП имаше период, в който беше сама и аз мисля, че сме си извадили трайни поуки, които да не ни позволят да се върнем отново сами в ъгъла, казва Петков за в. Труд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 6039 |04.11.2011 Станишев и Петков: БСП се готви за скок във властта . 66| 7366 |01.11.2011 Борисов: В изборите губещ е Станишев, Първанов - победител . 39| 11173 |28.10.2011 Николай Слатински: Първанов спари въздуха на „Дондуков”2, проветрете го . 85| 7463 |26.09.2011 Първанов предупреди: Етнизира ли се кампанията, не чакайте нищо добро!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads