Реклама / Ads
13| 5050 |15.10.2014 ПОЛИТИКА

Плевнелиев: На 27-ми свиквам парламента

.
Росен Плевнелиев
За мен е лесно да употребя конституционните си правомощия. За мен е лесно, но не го искам. Искам да дам пример за диалог, за конструктивен диалог и да търсим заедно решение. Датата на учредителното събрание на 43-то НС е важна дата. Трябва да оставим тона на противопоставяне в миналото. Вярвам, че имаме да решаваме важни задачи. Крайното решение е на държавния глава. Информирам ви, че свиквам учредително събрание на 27 октомври от 14 часа.
 
Това съобщи  държавният глава Росен Плевнелиев след срещата си с парламентарно представените партии, които са 8 на брой.
Процедуратна е ясна. Тя е разписана в конституцията, ще връча мандат за съставяне на правителсто. Преди това ще проведа консултации. Те ще се проведат максимално бързо след старта на парламента. Ще бъдат детайлни и подробни. Ще дебатираме за свършеното от служебното правителство. Имаше различни идеи за старта на НС.  Някои искаха то да бъде свикано на 22-ри, други предоставиха аргументи след 28,29-ти октомври. За мен е добра дата 27-ми. Аргументът ми е , че има спешни задачи, но най-важгното е 43-то НС да тръгне с летящ старт и добре подготвени решения, обясни Росен Плевнелиев. И продължи в този дух:  А не след това да има проблеми и разбирателства. Става въпрос да се намери консенсус за ръководство на НС, да се вземат решения за комисиите, да се сформират парламентарните групи. Давам достатъчно, но не прекалено много време, за да имаме достоен и силен старт на НС. Обсъдихме и някои важни, спешни действия на 43-то НС.  Някои от тях са подготовка и приемане на актуализация на бюджета, решаване на казуса с КТБ, спешната адаптация на някои евпропейски директиви, като изплащане на гарантираните депозити, както и  спешни мерки в енергетиката.

 Поисках да се получи информация от БНБ, за да може да се проведат дебати и да се търси решение за казуса КТБ.  Повдигнах идеята, че е добре 43-то НС да стартира работата си като приеме декларация за приоритетите си. Обединихме се , че това е добра идея, но трябва да бъде инициирано от управляващото мнозинство, допълни президентът. Той обясни, че няма да участва по никакъв начив в процеса на сформиране на правителство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 6884 |10.07.2014 Галъп: При парламентарни избори днес ГЕРБ - 22%, БСП - 17%, ДПС - 7% . 26| 7762 |11.06.2014 Опърничавият Кадиев напуска парламента и политиката . 6| 6591 |28.05.2014 Румен Йончев: Евровотът показа: Българите искат парламентарни избори . 3| 8368 |26.03.2014 Европейската народна партия с най-много места в Европарламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads