Реклама / Ads
16| 7889 |12.01.2017 ПОЛИТИКА

Плевнелиев: Ако Русия и САЩ се разберат, България ще страда много

.
Росен Плевнелиев
”България ще страда много, ако Русия и САЩ са в добри отношения и се разберат за сфери на влияние”. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в последното си интервю като държавен глава.
 

"Не съм ястреб, а политик и гражданин с позиция. Не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес. Едни велики сили се събраха и се разбраха за сфери на влияние тогава. Аз не искам това да се случи отново, България много ще страда от това. Ако Доналд Тръмп тръгне на сепаративна сделка за сфери на влияние, това ще бъде пагубно за България", категоричен е Плевнелиев, който търпи сериозни критики заради тази си позиция. Заедно с други бивши и настоящи европейски държавници той изпрати писмо до администрацията на Доналд Тръмп, в което го призова да не се сдобрява с Русия.

 

"Има държави, които вярват във върховенството на закона, сред които са и България и държавите от Европейския съюз. Има и други, които разчитат на силата, сред които е Русия. Части от Украйна бяха окупирани и анексирани. Това може да се случи и в други държави и ние не трябва да го допускаме", допълни Плевнелиев. 

 

"Аз обичам Русия, чета книги, чета Достоевски, Толстой, слушам Чайковски. Не одобрявам политиката на Русия и се гордея, че съм първият български президент, който системно го заявява", заяви Плевнелиев.

 

"Румен Радев ще трябва да излезе и да каже дали е съгласен с решението на европейския съд в Хага, че има незаконна окупация на Крим", заяви Плевнелиев. По думите му той не е получавал информация от службите, че номинацията на Радев е съгласувана в Кремъл. Според него обаче Радев трябва да разчисти съмненията, като това ще се случи благодарение на действията му.

 

Плевнелиев коментира и идеята Огнян Герджиков да бъде служебен премиер, назначен от Румен Радев. По неговите думи той е добър специалист и доказан професионалист.

 

Президентът заяви, че ако Радев му бе предложил кабинет за одобрение, а в него присъстваше Маргарита Попова, това щяло да бъде много трудно за него и щял да води разговори с генерала. Плевнелиев определи Попова като част от статуквото и според него трябвало съдебната реформа да бъде в ръцете на нови, по-амбициозни хора.

 

Плевнелиев призна, че през последната година почти не се е виждал с вицепрезидента си.

 

"Да бъдеш обединител на нацията на означава да си харесван от всички. Не означава да си мълчиш при такива назначения, като това на Делян Пеевски", заяви Плевнелиев.

 

Той даде за пример и назначението на Венета Марковска в Конституционния съд, който той блокира.

 

Плевнелиев коментира и Христо Иванов. "Назначаването му за служебен министър-председател от мен бе опит да се стигне до смела съдебна реформа", коментира Плевнелиев. Според него прокуратурата трябва да покаже не само действия, но и резултати. "Това не се случва, за разлика от Румъния. Там направиха смела реформа в правосъдието и страната е с по-добри икономически показатели от България", допълни президентът.

 

Според Плевнелиев не е имало разминаване между него и премиерът Бойко Борисов, като доказателство за това е назначението на Екатерина Захариева за министър на правосъдието в кабинета на Борисов. "Аз наистина се гордея с отношенията си с министър-председателя. Имали сме своите различия, но това само ни обогатява. Това е демокрацията, всеки трябва да може да слуша другия", допълни Плевнелиев.

 

Плевнелиев коментира и номинацията на Цецка Цачева за президентския вот: "Тя е един убеден демократ и страхотен председател на Народното събрание. Доколко е била избираема, аз не мога да преценя".

 

"Това, което направи Радан Кънев в средата на май 2016 г., опитвайки се да издигне моята кандидатура за президент, това катализира решението ми да не участвам в изборите. След като не е воден разговор с мен, това няма как да бъде сериозно", допълни Плевнелиев.  Той все пак допълни, че това нямало да промени решението му. Президентът дори посочи, че на решението му е повияло и многократното му общуване с Барак Обама, като той символично си тръгвал заедно с него.

 

Плевнелиев коментира за първи път и смъртта на сина си. "Само човек, който е познал истинската болка, се научава да живее. Въпреки цялата емоция и драма, която изпитах и продължавам да изпитвам, аз имам своя ангел защитник", заяви президентът.

 

Той коментира и какви са бъдещите му планове. "Моят офис ще е в София тех парк - символ на бъдещето на България. Няма да гледам назад - няма да се включвам в нито една политическа партия, няма и да създавам нова такава партия. Гледам напред и нагоре. Да бъдеш президент на България е кауза, но не е единственият начин да служиш на народа си. Какъв ще бъда аз - ще бъда ментор, писател, активен като гражданин и политик, вероятно ще създам фондация. Имам много идеи в главата си", допълни Плевнелиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4930 |11.01.2017 Тръмп: Русия е извършила хакерски атаки, но това правят и други страни . 7| 4745 |11.01.2017 Плевнелиев: Незаконната анексия на Крим от Русия е заплаха за мира . 7| 4522 |11.01.2017 Плевнелиев и европейски политици зоват Тръмп да не маха санкциите срещу Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads